5 играчки, които ще развият ловните инстинкти на котката у дома

котка играе Снимка: iStock

В ъпреки че котките са естествени ловци, повечето домашни представители никога не успяват да изразят напълно тези инстинкти или поне не сред природата. От една страна е хубаво, че мъркащият приятел не изяжда всички гълъби и други птици в околността, но липсата на възможност да упражнява хищническите си инстинкти често е причина за проблемно поведение при домашните котки.

Драскането на мебели, хапане при игра, бели у дома или безпокойство често са действия, които могат да бъдат избегнати, ако гальовният спътник има възможност да ловува, макар и играчки.

Един от начините да помогнете на вашата котка да се пребори със скуката и да включите в действие хищническите ѝ инстинкти, е да осигурите подходящи играчки, които да приличат на плячка. Ще разгледаме пет котешки играчки, които ще събудят ловеца в домашната ви котка и ще я направят щастлива.

Dogsandcats.bg

1. Въдица

Когато родителите на домашни любимци използват въдица било то с пера, мишка, риба или друг предмет, за да играят с котките си, те могат да накарат примамката да се движи като птица, или друг вид плячка.

При този вид игра е добре да държите неподвижна примамката близо до земята за известно време като след това я накарате да потрепери или да я пързаляте по пода, сякаш бяга от мъркащия ви спътник. Това насърчава котките да отключат хищническото си поведение.

2. Играчки с лакомства или храна

В природата, когато хищническият нагон приключи успешно, котките си устройват „пиршество“ с плячката. За да им помогнем да почувстват сладостта от току-що уловената плячка, можем да използваме интерактивни играчки, в които можем да поставим лакомство или малко суха храна.

След гонитбата, мяукащият спътник ще бъде възнаграден с награда и ще се почерпи хубаво с „плячката“. Още повече, че това е прекрасен начин да научим котката да се движи, забавлява и да се бори за храната си, което би я направило по-щастлива.

3. Пъзели

котка играеСнимка: iStock

Играчките тип пъзел за котки могат да помогнат за предотвратяване на скуката, която е голям проблем за домашните представители, които се „забавляват“ само на закрито. Това са чудесни играчки и за котки, които са интелигентни и имат нужда да стимулират мисленето си.

Тези аксесоари са много подходящи и за котки с наднормено тегло или такива, които много бързо поглъщат храната си, защото този вид играчки „крият“ храната им, а мъркащият приятел трябва да я потърси.

4. Мишки

Играта с малки, стимулиращи мишки за котки дава на котките удовлетворение от убийството. Има най-различни видове, размери и цветове, така че можете да експериментирате с гальовния домашен любимец, за да откриете на кой вид реагира най-много.

В допълнение, добавянето на малко коча билка към тях е хубав начин да привлечете вниманието на котката към играчката.

Вижте още: Как котешката мента действа на котките

5. Тунели

Мяукащите животни обичат да следят и дебнат движещата се играчка, след което да се нахвърлят в подходящия момент. Докато причакват плячката, те се крият зад най-различни мебели - нашия диван, столове, котешкото дърво, кутии, зад вратите и т.н.

Именно затова тунелите са много подходящ аксесоар от котешкия инвентар за забавление, защото осигуряват място, където те да се крият и да следят дали играчката ще се появи от другия край на тунела.

котка играеСнимка: iStock

Играта е ключов момент от живота на домашните котки и в никакъв случай не бива да се пренебрегва. Дори и по-мързеливите мяукащи приятели имат нужда от раздвижване, дебнене и награда. Затова не пропускайте да отделяте 10-15 минути за забавление с котката си. Тази активност е много полезна и за нас, хората, тъй като ни помага да разпуснем след тежък ден и да освободим повече серотонин.

Вижте още:

Видове котешки играчки

6 забавни начина да отпразнувате рождения ден на котката си

Колко време трябва да отделям на котката ми за игра

Виж още