5 начина да играем с котката без играчки

котка играе Снимка: iStock

В ъпреки че ще трябва да проявите малко креативност, има много начини, по които можете да се забавлявате с котката си, без да харчите и стотинка за котешки играчки. Даваме ви различни идеи как да организирате игри, които ще се харесат и на вас, и на гальовния домашен любимец!

1. Игра на криеница

Това е един от най-креативните и забавни начини, по които можете да играете с мъркащия приятел. Всичко е свързано с криенето и намирането един на друг се превръща в страхотна дейност за свързване. Просто знайте, че котката ви вероятно ще се справи по-добре с намирането ви и може да ви отнеме известно време вие да я откриете!

2. Учене на трикове

котка играеСнимка: iStock

Използвайте лакомства като мотивация и вижте на какво можете да научите котката си! Дали ще е да сяда, да дава „пет“ или да идва, когато казвате името ѝ - изборат е ваш и на вашата котка, разбира се. Ако не искате да използвате лакомства, може да награждавате котката си с малко суха или мокра храна, похвала или галене, стига това да я мотивира.

Dogsandcats.bg

3. Хвърляне и донасяне

Макар че това е по-скоро игра за кучета, не пречи да опитате и с мъркащия приятел. Дори и да не ви донесе топчето или хартиената играчка - може да сте сигурни, че поне се втурва да я гони, а след това преследва! Чудесен начин да възбудите допълнително интереса на котката е да завиете лакомство в хартиена топка. Така котката ви ще прекара по-дълго време в гонене и боричкане, докато разхлаби хартията и изяде лакомството.

4. Търсене на лакомства

Котките обичат лова и обожават лакомства. Така че, защо не комбинирате двете неща и не направите лова по-близък от природата? Вземете лакомства или няколко гранули суха храна и ги скрийте на различни места в дома. Започнете с лесни местоположения, след това ги направете постепенно по-предизвикателни, докато котката ви ги „хване“.

5. Хартиени торби и кутии

котка играеСнимка: iStock

Това е един от най-ефективните начини за игра на котката, които не ви струват допълнително пари. Всички ходим на пазар, купуваме нови обувки или нещо, което идва с кутия. Котките са известни с това, че харесват кутии, независимо дали са големи или твърде малки. Вместо да хвърлите кутията, дайте ѝ „нов живот“ като я подарите на мъркащия приятел. Може да сте сигурни, че котката ви ще се забавлява с нея и дори ще я използва за почивка и сън.

Защо котките се нуждаят от играчки

Въпреки че цялото това ръководство е посветено на това как можете да играете с котката си без играчки, истината е, че котката ви се нуждае от някакъв вид умствена и физическа стимулация, за да се забавляна през деня.

Дивите котки получават тази стимулация, като патрулират територията си и търсят храна, но домашните котки не могат да направят това. Играта с гальовния приятел ви позволява да поддържате неговите умствени и физически нива. Играчките могат да направят този процес много по-лесен. Дори и да нямате възможност да купите достатъчно играчки от зоомагазин или котката ви поради някаква причина не ги харесва - може да измислите много игри и забавления без тях. Картонената кутия, топка или плик правят чудеса!

котка играеСнимка: iStock

Вижте още:

Колко време трябва да отделям на котката ми за игра

4 идеи за игри, които ще накарат котката ви да се забавлява

Виж още