5 породи котки, които имат къси уши

Шотландска клепоуха котка Снимка: iStock

М ъркащите животни могат да се открият в най-различни цветове, размери и черти на тялото. Съществуват около 70 официално признати породи, като всяка една от тях има своите характеристики и индивидуалност. Относно котешките уши - докато някои мяукащи животни имат цели антени на главите си, други - са снабдени с малки, очарователни и леко “накъдрени” уши.

1. Шотландска клепоуха котка

Тези гальовни животни имат мутация на хрущяла, която кара ушите им да се извиват назад. Котенцата се раждат с изправени, нормални уши, като след няколко дни започват да се извиват. Мутацията е възникнала спонтанно, но поради очарователния външен вид, любители и развъдници започват да развиват породата.

Тези котки са известни със своята нежна и ориентирана към хората личност. Те харесват деца, въпреки че може да се нуждаят от малко допълнителна социализация с котки и други домашни любимци. Те са умерено активни и доста интелигентни. Те се нуждаят от малко стимулация, макар и не непременно толкова, колкото при някои много активни котки.

2. Персийска котка

Те са едни от най-известните породи в цял свят, като тяхна отличителна черта е сплесканите им лица. Персийците могат да се открият в много различни цветове, но независимо от това - всички те имат малки, очарователни уши. 

Dogsandcats.bg

Те са известни с това, че са послушни и непринудени. В същото време не са много активни и предпочитат да седят в скута ви, отколкото да играят. Биха били чудесен избор за собственици, които искат тиха котка, която не вдига къщата във въздуха. 

3. Хайлендър

ХайлендърСнимка: iStock

От всички котки с по-малки уши, Хайлендърът вероятно има най-странните уши. Те са огънати, подобно на други породи, но интересното е, че се извиват повече навътре, отколкото напред или назад. Това не е всичко, голяма част от котки имат и други странни черти, като например - допълнителен пръст на всяка лапа.

Хайлендърите са очарователни, с див и екзотичен външен вид, напомнящ леко на Рис. Тези котки са невероятно атлетични и енергични и се нуждаят от доста място за бягане и упражнения. Интерактивните играчки са задължителни и ще направят забавлението още по-голямо. 

4. Екзотична късокосместа

Тази порода е разработена като късокосместа версия на Персийската котка. Те имат подобна форма на главата, сплескано лице, включително по-къси уши. Те също са подобни на Персийците по темперамент, което обикновено означава, че са много спокойни и послушни. Биха били много подходящи за неопитни стопани или такива, които искат тиха котка, която не прави твърде много бели. 

5. Американски Кърл

Американски КърлСнимка: iStock

Тези очарователни котки няма как да се сбъркат поради извитите си уши, които са доста по-малки сравнение с останалата част от тялото им. Също както при Шотландските клепоухи котки, те се раждат със съвсем нормални, изгладени уши, след което започват да се нагъват, за да придадат този необичаен, но и много сладък външен вид. 

Виж още