5 причини, поради които котката ви буди по едно и също време всеки ден

котка събужда стопанин Снимка: iStock

Н якои гальовни животни действително са точни като швейцарски часовник, което може да бъде мистерия за повечето собственици. Ако имате котка, която ви буди в определено време всеки ден няма как да не сте се питали защо се слува това.

Как мяукащите приятели знаят, че е 6ч сутринта и, че е време да събудят собственика си?

Едва ли отговорът се крие в това, че познават часа.

Dogsandcats.bg

1. Вашата котка ви събужда, защото е създание на рутината

Трябва да отбележим, че мяукащите животни наблюдават своите стопани по същия начин, по който и ние следим нашия домашен любимец и учим какво значат неговите поведения. Ако ставате всеки ден за работа в определен час, гальовният домашен любимец много добре запомня това, защото тогава получава храната си. Лошото на ситуацията е, че в дни, в които ставате по-късно (като например събота и неделя или когато почивате), мъркащият спътник ще очаква храната си в 7ч сутринта и няма да закъснее да ви събуди.

2. „Рутина“ за котките означава седем дни в седмицата

Отнема известно време на мяукащия спътник, за да разбере концепцията за почивните дни (ако изобщо това се случи), така че свикнете да бъдете измъквани от леглото по едно и също време или в рамките на един час след обичайното време за събуждане през работния ден. Има вероятност гальовният спътник да открие, че в някои дни не ставате толкова рано и евентуално да спре да ви събужда, но това това е индивидуално за всяко мъркащо приятелче и има шанс котката ви да се научи.

3. Вашата котка може да разбере кога се събуждате

котка събужда стопанинСнимка: iStock

Цикълът на съня на хората се състои от пет етапа, вариращи в дълбочина от едва подремване до толкова дълбок сън, че би било трудно да се събудите дори в спешен случай. През всеки етап от съня дишането, сърдечният ритъм и нивата на активност се променят и преминавате през четири или пет от тези цикъла на нощ. След като сте в достатъчно лека фаза на сън, за да отговорите на любезното внимание на вашата котка, тя ще бъде точно при вас, за да ви помогне да започнете деня си.

4. Котката ви е гладна сутрин

Някои хора също са доста гладни след сън, а за мъркащите приятели дори няма съмнение. Някои котки са такива лакомници, че могат да похапват по всяко време на денонощието. Все пак, ако се придържате към график на хранене и гальовният спътник е хапнал за последно предния ден вечерта, то със сигурност няма да има търпение за обилната закуска.

5. Вашата котка е най-активна, когато сте на път да се събудите

Котките стават активни по здрач и зазоряване. Съвсем нормално е да поискат да превърнат къщата ви на пух и прах започвайки около 04ч през нощта. В природата това е прекрасно време за лов, а тези инстинкти текат във вените на мяукащитя спътници у дома. Ако те знаят, че скоро и вие трябва да се събудите - ще ви помогнат с най-голямо удоволствие.

И на финала трябва да отбележим, че има разлика между това гальовният спътник да ви буди в 04ч пред нощта, защото иска внимание и котка, която е научила вашия график и знае кога ще получи храната си. Вашата мисия е да научите вторите да свикнат, че обикновено има два дни в седмицата, когато спите до по-късно. В такава ситуация възможно решение биха били автоматичните поилки или да оставите повече храна за през нощта от обичайното. Така може да избегнете евентуален сутрешен глад, който може би чувства вашият гальовен приятел.

Вижте още:

Как да се справим с котка, която упорито ни буди през нощта

Защо котките потрепват в съня си

6 начина да успокоим много активна котка през нощта

Виж още