5 причини, поради които котката ви отговаря с мяукане

котка мяука Снимка: iStock

А ко имате котка, може би сте забелязали, че понякога тя ви мяука, когато говорите. Някои гальовни животни дори ще ви мяукат в отговор, когато кихате или издавате някакъв шум! Анекдотичното обяснение за това поведение е, че вашата котка ви отговаря. Но каква е истинската причина котките понякога да настояват да ни отговорят с мяукане?

В тази статия ще разгледаме защо котките ви мяукат в отговор – някои от тях не са причини, за които вероятно бихте се сетили.

1. Котката ви е бъбрива

Някои котки са по-бъбриви от други. Има гальовни животни, които почти не мяукат, докато други мяукат постоянно. Тези „бъбриви“ котки вероятно ще ви мяукат в отговор, независимо какво правите. Ако говорите с тях, те вероятно ще мяукат в отговор. Ако не го направите, те може би пак ще мяукат.

котка мяукаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Интересното е, че котките могат да преминат през различни периоди на бъбривост през целия си живот. Те могат да бъдат особено бъбриви като котенца и след това да станат по-тихи, когато пораснат. Понякога се случва обратното, тъй като котките придобиват увереността, която идва с възрастта.

2. Котката ви се опитва да общува

Възрастните котки не мяукат много една на друга. Котенцата мяукат на майките си и след това постепенно спират или поне намаляват „дозата“ мяукане. Вместо това котките често общуват чрез езика на тялото, въпреки че съскането се използва, когато ситуацията го изисква.

Никой не знае защо котките мяукат на хората, когато това не е обичайният им начин на общуване. Възможно е котките да знаят, че говорим, за да общуваме, и се опитват да комуникират по подобен начин.

Така или иначе, мяукането изглежда е метод за общуване на котката с хората. Ето защо е вероятно много котки да мяукат в отговор в опит да общуват – дори и да не знаят точно какво се опитвате да кажете.

3. Котката ви търси внимание

Мяукането е очевиден начин за гальовните приятели да привлекат вниманието на хората.

Това може или не може да е вродено поведение. Въпреки че повечето котки изглежда знаят от деня, в който се родят, че мяукането привлича вниманието (макар и обикновено от майките им в началото), също толкова вероятно е котката да е научила, че мяукането е довело до вашето внимание. В края на краищата, ако обръщате внимание на котката си всеки път, когато тя мяука, има смисъл само те да направят връзката в даден момент.

Следователно котката ви може да мяука в отговор, така че да й обърнете внимание. Ако изглежда, че мяукат в отговор само когато искат нещо, това е още по-вероятно.

4. Котката ви изпитва болка

котка мяукаСнимка: iStock

Всяка промяна в поведението може да е индикация, че котката ви е болна и изпитва болка. Котките са много добри в прикриването на болестите си. В дивата природа те не биха искали да бъдат възприемани като слаби и нападнати, така че са еволюирали, за да скрият болката си много добре.

Обикновено промяна в поведението може да означава, че не се чувстват добре. Това може да включва промяна във вокализацията.

Ако котката ви изведнъж започне да мяука в отговор и стане доста бъбрива, това може да е знак, че нещо не е наред.

Други поведения могат да показват, че вашата котка също не се чувства много добре. Например, мяукащите животни могат да уринират извън тоалетната си или да спрат да се мият правилно. Неправилното уриниране е признак номер едно за инфекция на пикочните пътища или пикочния мехур.

Котките често се опитват да се скрият повече, когато изпитват болка. Те вероятно няма да играят толкова много или да бъдат толкова активни. Ако забележите някакви промени в поведението, вероятно е време да заведете котката си на ветеринарен преглед.

5. Котката ви е развълнувана

Мъркащите животни са склонни да бъдат доста бъбриви, когато са развълнувани. Обикновено това е поредица от кратки мяукания. Понякога това също е индикация, че вашата котка иска нещо, тъй като може да очаква с нетърпение време за игра или лакомство. Така или иначе, развълнуваните котки вероятно ще се включат в размяна на мяукания, тъй като наистина не могат да контролират вълнението си!

Гальовните животни са свикнали да мяукат, когато общуват с хората, така че не се изненадвайте, ако мъркащият приятел разговаря с вас. Може да се опитате да мяукате в отговор, стига да не допуснете прекалено много „граматически“ грешки.

Вижте още:

Ще познаете, че котката ви защитава по тези признаци

Защо котката ми не мяука

Защо котките мяукат

Виж още