5 причини, поради които малкото коте „плаче“

малко коте Снимка: Pixabay

А ко наскоро сте осиновили мъничко коте, на около 2-3 месеца, то може да мяука жално, сякаш плаче. Макар че тези приятели не могат да плачат по същия начин като нас, хората, те имат емоции, могат да бъдат тъжни и да мяукат, с което ни подсказват нещо.

Как да разтълкуваме жалното мяукане на малко коте? Нека разгледаме някои възможни причини, които провокират „плач“ в мъркащото приятелче, за да знаете от какво би могло да има нужка и как да реагирате.

1. Котето е гладно

Може би първото нещо, което ще си помислим, ако чуем малкото приятелче да мяука жално - дали не е гладно и да хвърлим бърз поглед на купичките му. Трябва да отбележим, че в никакъв случай не бива да прекалявате с храненето, защото това ще му докара проблеми с наднормено тегло в по-късен етап. Създайте график за хранене още от момента, в който го осиновите. Можете да обсъдите това с ветеринарния си лекар, който ще ви даде съвети как да ходходите.

Котките обичат да се хранят на малки порции и често, което понякога е трудно за организиране от стопаните, които са по цял ден на работа. Все пак, на помощ могат да ви дойдат автоматични поилки. Също така, когато котето е малко - трябва да се храни по-често, но докато расте можете спокойно да разреждате графика и да го научите да получава мократа си храна сутрин и вечер, а през деня да хапва суха от купичката си, ако този график е удобен за вас и домашния любимец.

Dogsandcats.bg

2. Липсва му майката и семейството

малко котеСнимка: Pixabay

Ако мъничето е току що отделено от майка си и братята и сестрите, с които до вчера се е забавлявало на воля в най-различни игри и изведнъж се озовава с непознати хора, на непознато място, без да има с кой да си играе - съвсем нормално да се чувства тъжно.

Тоза фаза може да премине за няколко дни или седмица, докато животинчето свикне с новото място и стопаните си. В този период е добре да сте наоколо (ако можете), за да играете или да се гушкате. Това е добре както за вас, така и за него, защото това е моментът, в който се опознавате, свиквате с новия домашен любимец и се учите какво да очаквате от него. Играта и грижите със сигурност ще го ободрят и скоро ще започне да ви обича и да се наслаждава на вашата компания. Разберете го и му дайте време.

3. Страх от новото и заобикалящата го среда

Само до преди няколко дни, котето е живяло с братята и сестрите си, където е делило територия и храна. Сега изведнъж му е предоставено огромно пространство, не дели храна или тоалетна с никого, а на разположение са неговите нови осиновители.

Мъркащото приятелче може да се уплаши, да се обърка от това ново място и да вика за помощ, защото нищо наоколо не му е познато. В такава ситуация бихте могли да ограничите достъпа му до абсолютно всичко и да поставите неговите аксесоари и да играете в една или две стаи. След като свикне - бъдете сигурни, че ще започне само да изучава всичко наоколо.

4. Иска да отиде до тоалетна

малко котеСнимка: Pixabay

Когато мъркащите приятелчета наскоро са се научили да ползват тоалетната си или са в процес да свикнат с нея - могат да подхождат малко плахо към нея. По-често можете да усетите това когато искат да се изходят. може би ще се въртят около тоалетните, ще влизат-извизат от тях, душат наоколо, видимо ще изглеждат притеснени и често ще мяукат.

Можете да ги насочите, че това е правилното място - поставете котето в тоалетната. Дори и да излезе - поставете го пак. Можете да повторите упражнението няколко пъти. Обикновено минути след цялото лутане, мъркащият приятел успява да свърши работата си.

Все пак, ако забележите, че ходетето до тоалетна всеки път представлява голяма трудност и котето мяука ли мяука жално - може би е добре да го заведете на ветеринар, защото може да изпитва болка или дискомфорт.

Вижте още: Как да научим малкото коте да използва тоалетна

5. Котето изпитва болка

малко котеСнимка: Pixabay

Възможно е причините за мяукането да не са поведенчески и въпрос на свикване с новия дом, а медицински. В такава ситуация котето най-вероятно ще мяука силно и натрапчиво, ще изглежда унило или може би ще дава вид, че нещо не е наред. Други признаци, че вероятно има нужда от преглед при ветеринар са отказът от храна или промяна в ходенето до тоалетна, диария или запек.

Когато малкото коте заживее в новия си дом, преминава през много промени, които за него със сигурност са страшни. Някои мъркащи животни са по-социални и адаптивни и бързо свикват с новата обстановка, само за няколко часа са подушили навсякъде и вече се чувстват като господарите на дома. На други котета отнема повече време да се напаснат към новия дом и стопаните си. Със сигурност ще помогнете на котето, ако прекарвате повече време с него и отделяте време за игра. Все пак, мъничетата са много игриви и, ако имат различни аксесоари наоколо, както и човек, който е готов за забавления - със сигурност съвсем скоро ще се почувства съвсем на място!

Вижте още:

Котките могат ли да плачат

Котките също изпитват тъга

Защо котката ми вие преди да се изходи

Виж още