5 проблема със здравето на Хималайската котка

Хималайска котка Снимка: iStock

Х ималайските котки са красива азиатска порода котки с дълъг косъм и „смачкано“ лице. Обикновено имат вид на кръстоска между Персийска и Сиамска котка и са изключително послушни и любвеобилни. Тези котки са популярни като домашни любимци, благодарение на лекия си характер.

Както всички породи, Хималайците са предразположени към някои здравословни състояния, някои от които са пряк резултат от развъждането, което им придава характерния външен вид. В тази статия ще поговорим за шест често срещани проблема със здравето, от които страдат тези гальовни приятели.

1. Затруднения в дишането

Хималайската котка е брахицефална порода, което означава, че има широк и къс череп. Това може да доведе до затруднено дишане поради притискане на синусите и носните проходи. Поради това Хималайците могат да бъдат по-податливи на инфекции на горните дихателни пътища.

Хималайска коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

2. Проблеми със ставите и деформации

Хималайските котки са желани и котенцата могат да достигнат високи цени. Поради това някои развъдчици са недобросъвестни и се стремят да имат голям прекалено много котета на разположение, като невинаги се грижат за най-добрите интереси на котката. Лошото развъждане могат да доведат до проблеми със ставите или големи деформации на органите, които могат да причинят болка, усложнения и високи ветеринарни разходи през целия им живот.

3. Зъбни изкривявания

Зъбната неправилна захапка представлява лошо подредена захапка, която може да бъде скелетна или зъбна. Скелетната неправилна захапка е, когато дължината на долната челюст не съвпада с дължината на горната челюст и зъбите не се подреждат правилно. Зъбите могат да бъдат неправилно подредени дори и при нормална челюст. И двете състояния са често срещани при брахицефални породи като Хималайската и могат да причинят травми на зъбите или меките тъкани, предразположеност към стоматологични заболявания, както и хранителни дефицити.

4. Поликистозно бъбречно заболяване

Хималайска коткаСнимка: iStock

Поликистозната бъбречна болест е генетично заболяване, което се наблюдава при Хималайските котки и други породи котки. При това състояние при раждането в бъбреците се образуват множество кисти, които с течение на времето нарастват и могат да нарушат функцията на бъбреците. Прогресирането и тежестта на кистите могат да бъдат различни при различните котки, но след като нарушат функцията на бъбреците, те могат да причинят бъбречна недостатъчност. Състоянието не е лечимо или наистина лечимо - всички лечения са поддържащи и имат за цел да лекуват симптомите и да забавят прогресията на заболяването.

5. Синдром на котешката хиперестезия

Синдромът на котешката хиперестезия е състояние, при което засегнатите котки интензивно хапят и облизват гърба, опашката и крайниците. Засегнати са множество системи и това може да бъде притеснително за котката. Макар че всяка възраст или порода котки могат да бъдат засегнати, чистокръвните азиатски породи като Хималайците могат да бъдат предразположени. Макар и рядко, това състояние не е лечимо, а лечението има за цел да потисне епизодите и да сведе до минимум самонараняващото се поведение.

Хималайска коткаСнимка: iStock

Здрави ли са Хималайските котки?

Въпреки че тези гальовни животни са предразположени към определени здравословни състояния, никоя порода не е лишена от възможни здравословни проблеми.

Генетиката, околната среда, ветеринарните грижи и други фактори могат да окажат влияние върху това дали дадена котка ще развие здравословни състояния.

Наред с генетичните или специфичните за породата проблеми, Хималайските котки могат да развият и общи заболявания, които засягат котките като вид, като респираторни инфекции, дирофилария, котешки левкемичен вирус, котешки имунодефицитен вирус и диабет. За щастие много от тези заболявания могат да бъдат предотвратени с редовни ваксинации и обезпаразитяване.

Хималайските котки са зашеметяващи, послушни котки с дълга, бляскава козина и характерен външен вид. Подобно на всички породи котки, те могат да бъдат предразположени към различни здравословни състояния, поради което е важно да използвате услугите на реномиран развъдник, който тества родителските котки, за да насърчи доброто им здраве. От съществено значение е също така да водите котката си на редовни профилактични прегледи, за да следите за нейното здраве и да идентифицирате евентуални проблеми на ранен етап.

Хималайска коткаСнимка: iStock

Вижте още:

4 египетски породи котки

6 породи котки с плоско лице

6 основни грижи, които трябва да полагаме за Хималайските котки

Виж още