5 страхотни факта за породата Мейн Куун

Мейн Куун Снимка: iStock

П ородата Мейн Куун набира все по-голяма популярност в България през последните години. Тези огромни, пухкави и и много рошави котки лесно пленяват сърцата на стопаните си, не само заради величествения си външен вид, но и защото имат мек и благ характер.

Мейн Кууните често дори са оприличавани на кучетата, поради добротата и ума си. Представяме ви няколко любопитни факта за тези прекрасни животни!

1. Водоустойчива козина

Макар многото теории за произхода на тези красавци, едно е ясно - те се появяват в студено кътче на света - щата Мейн в САЩ. За да оцеляват на студа и да запазват топлина при дъжд и сняг - тези приятели развиват „водоустойчива“ козина, която е типична и за Сибирците и Норвежкине горски котки. Тя позволява на тези приятели да издържат доста време без да се намокрят, дори и да влязат във вода.

2. Издържат на студ

Както казахме по-горе - тъй като тези котки се появяват на студено, можете лесно да предположите, че те се чувстват прекрасно в студените зими. Дългата и пухкава козина е много красива и топли прекрасно, така че няма нужда да се притеснявате за тях през зимата.

Dogsandcats.bg

3. Големи, пухкави лапи

Тези приятели имат прекрасни, пухкави и огромни лапи, които им помагат да се катерят ловко и да ходят. В допълнение - много често Мейн Кууните могат да бъдат полидактилни котки, което означава, че имат повече пръсти на лапите си.

Мейн КуунСнимка: iStock

4. Винаги готови за приключение

Тези котки са много умни, атлетични и с мек характер. Със сигурност няма да ви е скучно, ако у дома имате такъв представител. Те могат да се научат да ходят на каишка, да се возят в кола или с други думи - биха били чуден другар за вашите приключения и разходки в природата.

5. Тези приятели са много игриви

Макар че поради размерите си, котките Мейн Куун сякаш дават вид на мързеливци, това съвсем не е така. Тези симпатяги обичат да играят, така че бъдете подготвени с играчки и начини, по които да ги забавлявате. Иначе с най-голямо удоволствие ще се катерят по мебелите ви, което може да доведе до някоя счупена вещ.

Няма спор, че тези котки са силно очарователни, а най-хубавото е, че хем са котки, хем имат добър характер. Със сигурност съжителството с такъв пухкав другар ще ви носи много радост и положителни емоции, а през зимата ще ви топли като печка.

Вижте още:

Знаете ли че някои котки имат повече пръсти на лапите

Мога ли да разхождам котката си навън

Виж още