5 възможни причини, поради които котките се страхуват от непознати

уплашена котка Снимка: iStock

П онякога котките се описват като неемоционални и дори дистанцирани. Всички сме чували „кучето е най-добрият приятел на човека, но котката е най-добрият наблюдател на човека". Повечето любители на котки пренебрегват критиките, тъй като чрез опита си виждат, че гальовните животни са емоционални същества, които реагират по различен начин на заобикалящата ги среда в сравнение с кучетата и другите домашни любимци.

Разбирането на котешкото поведение е сложно и дори световните ветеринарни експерти не са разгадали всички загадки, свързани с тези мистични животни. Въпреки това като родител на домашен любимец може да помогнете на котката си да преодолее страховете си по отношение на непознати, които идват във вашия дом. Ако котката ви избяга при вида на ново лице, приоритетът ви е да определите причината за това поведение.

1. Липса на ранна социализация

Независимо дали сте осиновили котенце или голям котарак, поведението на животното е свързано с неговото възпитание. Както повечето същества, котките се учат, като наблюдават родителите си. В сравнение с кучетата котките имат по-кратък период на социализация от три до деветседмична възраст. В зависимост от това в каква среда е изпаснало мъничето, това може да даде обяснения за неговото поведение.

уплашена коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Младите котки, които се запознават с деца, съседи, пътувания с кола и силни шумове, е по-малко вероятно да се страхуват от тях като възрастни. Излагането на котката ви на множество стимули може да ѝ помогне да се превърне в по-общително същество. Ако имате възрастна котка, която се страхува от непознати, можете да ѝ помогнете като ѝ предоставяте тихо място у дома, всеки път когато имате гости. Също така не пречи да подканвате гостите да играят и да дават лакомства на котката ви (стига тя да излезе от скривалището си), за да може да види, че хората, които посещават дома ви са приятелски настроени.

2. Травма от миналото

Когато котката се страхува от човек или силен шум, тя може да е имала предишно травматично преживяване, което да е предизвикало това поведение. Зависи какъв точно е бил опитът на мяукащия приятел в миналото, но ако е бил нападнат от човек или е бил наранен - най-добре се погрижете той да получава много любов и подкрепа от ваша страна.

Покажете на котката си, че вие се грижите за нея и хората, които идват във вашия дом са винаги дружелюбни и приятелски настроени към животинчето.

3. Стрес, свързан с околната среда

уплашена коткаСнимка: iStock

Ако наскоро сте се преместили в нов дом, на котката може да ѝ трябват няколко дни или уседмици, за да свикне с новата среда. Докато животното не се почувства в безопасност в дома си, то може да реагира със страх, когато влезе непознат. Котките имат нужда да изследват и да подушват новото си местообитание и докато не разберат, че всеки квадратен сантиметър е безопасен, могат да изпитат тревога, когато допълнителни дразнители като шмен непознат нарушат този процес.

Дайте на котката си време да приеме новия си дом и наблюдавайте животното, когато си избере любимо място, където да се скрие. Като създадете безопасна зона за вашия домашен любимец в близост до мястото за укриване, вие осигурявате удобна зона, където той може да се отпусне и да избегне плашещи срещи. Поставете уютно легло за котки или картонена кутия, играчки с котешка мента, прясна вода и няколко лакомства. Помолете посетителите си отначало да стоят далеч от помещението, а след това постепенно ги оставете да се приближават по-близо до мястото на котката. Награждавайте домашния си любимец, когато остава спокоен при появата на непознати, така че той да свързва посетителите с наградата.

4. Други домашни любимци

Домашните любимци от различни видове могат бързо да се научат да се обичат, когато са отглеждани като малки, но нов домашен любимец, който влиза в дома на възрастна котка, може да не бъде посрещнат с ентусиазъм. Ако котаракът се чувства застрашен от новото животно, той няма да е развълнуван от асоциацията на непознати с новия домашен любимец и може да реши да се скрие, когато го посетят. Вероятно е невъзможно да обучите котката си да харесва ново куче или котка, но можете да я наградите за това, че остава спокойна, когато новият домашен любимец е наблизо.

5. Медицински проблеми

уплашена коткаСнимка: iStock

Въпреки че можете да помогнете на котката си със страха ѝ от непознати, в крайни случаи се нуждаете от професионална помощ. Ако котката ви се крие или проявява агресия към непознати, причината може да е свързана със заболяване. Ветеринарният лекар може да определи причината и да осигури лечение, но трябва да избягвате да лекувате животното с лекарства без рецепта, без да се консултирате с лекар. Предлагат се няколко добавки против тревожност, но те може да не лекуват основната причина за тревожността

Поведението на котките е загадъчно и за самите собственици, но благодарение на научните изследвания знаем малко повече за това защо котките тичат към убежището, когато се чувстват застрашени. Скриването от по-големи хищници е инстинктивно за котките, но е необходимо време, за да се обучат котките да възприемат непознатите като приятели, а не като врагове. След като установите произхода на безпокойството, можете да работите с вашата котка и приятели, за да направите следващите посещения на ваши приятели по-малко травмиращи.

Вижте още:

Как да обучим малкото коте да не е прекалено страхливо

Защо всяка домашна котка има нужда от скривалища

Какво да направите, ако котката ви се страхува от силни шумове

Виж още