Какво да направите, ако котката ви се страхува от силни шумове

уплашена котка Снимка: iStock

И звестно е, че мяукащите животни имат чувствителен слух. Те възприемат звуци с по-висока честота от хората и вероятно чуват шумове по-далеч, отколкото можем да открием. Въпреки това котките не се раждат с естествено отвращение към силни шумове. Отговорите на страх към специфични звуци се развиват чрез житейски опит. Ако имате котка, която се страхува от силни шумове, приложете успокояващи стратегии като феромони или промяна на поведението и имайте много търпение.

Добрата новина е, че има много начини да помогнете на страхлива котка! Разумно е да потърсите помощ от ветеринарен лекар, особено ако неприязънта към шума е нова за вашата котка или страхът изглежда се влошава. Ветеринарите могат да предложат различни инструменти и стратегии, за да помогнат на вашия котешки приятел да се чувства по-малко уплашен.

Защо някои котки се страхуват от силни шумове

уплашена коткаСнимка: iStock

Както казахме - мяукащите животни не се раждат с чувство за естествен страх от силни шумове. По-скоро определени ситуации допринасят за развитието на този страх. Примерите включват:

Dogsandcats.bg
 • Котето е било изолирано в определена стерилна среда
 • Формиране на негативна асоциация с конкретен звук въз основа на лош опит
 • Чувство на уязвимост поради заболяване или болка
 • Промени в мозъчната химия в резултат на стареене

Какви са признаците на страх при котките

Точно като нас, котките могат да изпитват различни нива на страх, вариращи от леко безпокойство до пълен режим на битка/бягство/замразяване. Ако котката ви се страхува, може да показва следните признаци:

 • Разширени (широко отворени) зеници
 • Набръчкано чело
 • Опашката се държи близо до или прибрана под тялото
 • Ушите се държат настрани или се прибират назад
 • Бързо дишане
 • Бързо бягство
 • Криене
 • Реакция на замръзване: тялото е напрегнато и неподвижно

Как да помогнем на котка, която се страхува от силни шумове

уплашена коткаСнимка: iStock

Както споменахме по-рано, добра идея е да се консултирате с ветеринарен лекар, преди да се опитате сами да лекувате страха на вашата котка от шумове. Те могат да помогнат да се изключат медицински състояния, които може да допринесат за проблема, да препоръчат естествени успокояващи продукти, да предпишат лекарства (ако е необходимо) и да дадат съвети как да подходите към промяна на поведението.

1. Създайте убежище за вашата котка

Убежището е безопасно място, където мяукащият спътник може да се оттегли, когато се чувства тревожн или уплашен. Може да поставите котешко дърво на тихо място в дома ви, или за използвате легло, кутия или нещо, което знаете, че се харесва на котката ви. Така тя ще има тихо място, където да се оттегли, когато се почувства уплашена от определен звук.

2. Специфични за котките феромони

Феромоните са химически молекули, открити от специална структура, наречена вомероназален орган, която изпраща сигнали до мозъка в отговор. Всички видове произвеждат свои собствени уникални феромони.

Когато лекуваме страх и безпокойство при котки, ние използваме феромони, които насърчават чувството на спокойствие и комфорт. Тази „терапия“ е безопасна, така че не пречи да опитате. Все пак, помолете ветеринар да ви препоръча продукт, който да използвате.

3. Естествени успокояващи добавки, диети с рецепта и пробиотици

Налични са различни добавки, които помагат на нервните котенца, които използват естествените успокояващи ефекти на съставки като L-теанин, L-триптофан и други. Всички те се считат за безопасни и и би трябвало да помогнат на мяукащия приятел, но задължително се консултирайте с вашия ветеринарен лекар, преди да дадете на котката си нова добавка (дори естествена).

4. Открийте от какво се плаши котката

уплашена коткаСнимка: iStock

Една от съществените стъпки за подобрение на поведението на мяукащия приятел е да разберем какво е това, което го плаши - домакински уред, звуци навън или строежът в близост до вашето жилище. След като разберете какво провокира мяукащия приятел - ще знаете повече какво може да предприемете. Ако котката ви се плаши от домакински уред - може да го включвате, когато гальовният приятел е далеч. Награждаването с лакомство също би следвало да помогне и постепенно котката да започне да свързва страшния звук с нещо хубаво.

За да помогнете на гальовния приятел трябва да бъдете търпеливи и да подходите с разбиране. В никакъв случай не наказвайте котката си, защото е проявила лошо поведение поради уплаха. Това само ще влоши нещата. Вместо това помислете какво да предприемете - дали продукти с феромони, добавки, трениране или комбинация от няколко стратегии.

Вижте още:

Защо всяка домашна котка има нужда от скривалища

Четири неща, които стресират домашната ви котка

8 начина да успокоите котката си, когато е под стрес

Виж още