5 възможни причини защо котките заспиват на странни места

котка спи Снимка: iStock

К отките със сигурност имат своите любими места, където обичат да спят. Може би перваза на прозореца в хола, дивана или върха на котешкото дърво. Но всеки собственик на мъркащ приятел знае, че котките не винаги спят на обичайни места и всъщност често можем да ги намерим да спят сладко-сладко на някое странно място. Има ли възможна причина за това и могат ли котките изведнъж да започнат да спят на необичайни места?

 1. Важна е температурата

Времето играе роля за това къде котката иска да спи. През зимните месеци гальовният приятел може да потърси топло място за почивка и сън, като например на перваза на прозореца или място, където слънцето грее. През лятото вашата котка ще иска прохладно място, където да подремне, като това може да е банята, в коридора или под масата.

2. Промяна в рутината или средата

котка спиСнимка: iStock

Мяукащият приятел може да намери други условия за спане, ако е имало промяна в нормалната му рутина или среда. Например, ако току-що сте се преместили в нов дом, котката ви ще трябва да се адаптира към новата среда и да потърси удобно място за сън. Може да отнеме известно време докато мъркащият домашен любимец си обособи любими места за сън, което води до това котката ви да спи на странни места.

Dogsandcats.bg

Ако сте се сдобили с втори домашен любимец също не е изключено котката ви да започне да търси необичайни кътчета за сън, за да се чувства необезпокоявана от новия космат спътник.

3. Безопасност

От съществено значение е котката да се чувства в безопасност в своята среда. Мяукащият приятел може внезапно да спре да спи на перваза на прозореца, ако нещо го изплаши, като например птица, която се удря в прозореца, или някакъв друг вид непредвиден шум.

Звуците у дома като много хора, домакински уреди или нещо друго могат да накарат мяукащия приятел да си потърси тишина и спокойствие в някой шкаф или друго затънтено място.

4. Стрес

Редица проблеми могат да причинят стрес и безпокойство на вашата котка, което да я накара да намери други места за спане. Строеж наблизо или ремонт са доста често срещани причини, поради които у дома ни изведнъж става шумно без да сме искали това и котката трябва да се присподоби като си намери тихо, уютно кътче.

5. Физически дискомфорт или болка

котка спиСнимка: iStock

Котките са майстори на прикриването, когато изпитват болка. Любимият стол на слънце, на който вашата котка обича да спи вече може да е причинява дискомфорт и мъркащият приятел да се крие на други места. Ако котката ви е възрастна и е развила артрит, може да спи на по-меко място, където се чувства комфортно. Ако мяукащият приятел е болен или подозирате, че не се чувства добре - ще трябва да го заведете на ветеринар за преглед, за да се установи какво му причинява неудобство.

Котка да спи на необичайни места не е нова информация за котешките стопани, но ако сте се чудили по какви критерии гальовните приятели избират местата си за сън - вече знаете поне пет от тях. Останалите са мистерия, тъй като никой не може да каже какво се върти в главите на котките.

Вижте още:

Защо котките потрепват в съня си

5 начина да накараме котката да използва леглото си

Как котките се побират в малки пространства

Виж още