6 научни причини защо котките са толкова сладки

котка и собственик Снимка: iStock

А ко сте любител на котките, вероятно вече сте убедени, че тези животни са най-сладките на света! Но знаете ли, че зад тази емоция стои наука? Събрахме шест научни причини, поради които ние, хората, намираме котките за толкова сладки с помощта на сайта Excited Cats.

От външния им вид до способността им да общуват с нас, котките са просто безумно сладки!

1. Външният им вид подсъзнателно ни привлича

За разлика от много други опитомени животни, като кучета и коне, котките не са опитомени с намерението да служат на някаква конкретна цел. Което поражда въпроса - защо избираме да живеем с тях?

Dogsandcats.bg

котка и собственикСнимка: iStock

Изследователите са открили, че котките имат определени физически характеристики, които ни карат да искаме да ги отглеждаме и да се грижим за тях. Не е изненада, че тези характеристики съответстват тясно на тези на човешките бебета.

  • Големи очи
  • Миловидно и сладко лице
  • Високо и кръгло чело
  • Закръглени уши
  • Мека форма на тялото

Науката е показала, че тези бебешки черти оказват огромно влияние върху това колко сладко намираме нещо. Ако подсъзнанието ни реши, че чертите на една котка са сладки, значи сме склонни да искаме да се грижим за тях.

Открити са доказателства за котешки и човешки останки в по света са открити преди хиляди години. Съществува хипотеза, че тези древни хора са отглеждали котенца в домовете си просто защото са знаели толкова добре, колкото и ние, че котките са сладки!

2. Искаме да предпазим котките

котка и собственикСнимка: iStock

Когато видим сладко животно или човешко бебе, мозъците ни разпознават сладките им черти и започват да реагират.

Частта от мозъка ви, която е отговорна за вземането на решения, изпраща съобщение, което ви казва да защитавате и да се грижите за сладката котка.

В същото време областта на мозъка, известна като nucleus accumbens или „център на удоволствието“, освобождава доза допамин, хормон, който ни кара да се чувстваме добре.

И така, докато се грижим за нашите котки, телата ни реагират с допамин, което ни кара да се чувстваме по-щастливи от преди.

3. Свикнали сме да реагираме на котешкото мяукане и мъркане

Не само външният вид на котките ни кара да мислим, че са сладки, но и начинът, по който комуникират гласово с нас!

Много котки издават възхитителен чуруликащ звук, когато искат нещо. Този шум е смесица между мъркане и мяукане, известен като мъркане „призив“. Котките специално използват този шум, когато искат храна, внимание или нещо друго, което само собственикът им може да разбере!

Котешкото мъркане включва специфичен високочестотен звук около 220-520 херца (Hz). Тази честота съвпада много със звука на плача на човешко бебе, който седи на 300-600 Hz. Мозъкът ни е устроен така, че да реагира на плача на бебето. Така че, когато чуете котка да издава шум в подобен честотен диапазон, може да е трудно да ѝ откажете!

Изследователите са открили, че дори собствениците, които не са собственици на котки, могат да направят разликата между стандартното котешко мъркане и това, когато котките скоро изискват нещо.

4. Мъркането им има лечебни свойства

котка и собственикСнимка: iStock

Средният обхват на котешкото мъркане е в рамките на 20-150 Hz. Учените вече знаят, че звуци в този диапазон могат да се използват в терапевтичната медицина за подпомагане на заздравяването на костите и меките тъкани.

Така че, ако намирате звука и вибрациите на вашата котка, мъркаща в скута ви, не само сладки, но и изключително успокояващи, това е причината!

Установено е, че собствениците на котки са с 40% по-малко склонни да страдат от заболявания, включително високо кръвно налягане и инфаркт.

5. Котките мигат, за да общуват с нас

Ако сте забелязали котката ви да се взира във вас, да мига бавно през полузатворени очи, има вероятност тя да е щастлива, спокойна и доволна.

Учените са открили, че собствениците, които демонстрират този стимул за бавно мигане на своите котки, могат да общуват с котките си. Мъркащите приятели са по-склонни да мигат бавно към вас, както и да се приближават до вас, след като сте копирали тяхното бавно мигане

Повярвайте ни, котката ви идва при вас и ви моли за гушкане, след като сте общували с нея по този начин, е сигурен начин да я намерите по-сладка от всякога.

6. Котките знаят кога се чувстваме тъжни

котка и собственикСнимка: iStock

Гальовните животни може да искат да се преструват, че са отдалечени, но обикновено са доста настроени към емоционалното състояние на собственика си. Изследователите са открили, че котките, чиито стопани са депресирани, ще се търкат повече в собственика си, като блъскат главата си в него. Това е сигнал от езика на тялото, използван от котките, за да покажат привързаност. Това е начинът на вашата котка да се опитва да ви накара да се почувствате по-добре, а какво може да бъде по-сладко от това?

Вижте още:

4 ползи за здравето от притежаването на котка

Какъв тип личност е котката ми

Как котката показва, че ви обича

Виж още