7 новогодишни съвета за безопасност за котките

Нова година и котка Снимка: iStock

Н овогодишната нощ е времето за ново начало, време за събиране със семейството и приятелите, за да посрещнете новата година. Важно е обаче да не забравяте, че вашата котка може да не е свикнала с всички хора в дома ви или с шума, който издават фойерверките, когато избухнат в полунощ.

Има и няколко опасности, с които трябва да сте наясно с - от храната до алкохола и украсата на вашето новогодишно парти.

В тази статия ще ви дадем няколко съвета за безопасност, за да поддържате котката си щастлива и да осигурите тази предстояща новогодишна нощ.

Dogsandcats.bg

1. Намерете тихо място за вашата котка

Фойерверките за Нова година предизвикват огромен стрес при повечето домашни и улични животни. Най-добре е да държите котката си на закрито през този ден и да осигурите безопасно и тихо място, където вашият домашен любимец да се оттегли.

Ако излизате в навечерието на Нова година и оставяте косматото си коте само, уверете се, че входовете на безопасното място са отворени за тях. Последното нещо, което искате, е бедната ви котка трескаво да се опитва да се скрие, а да не може. Като допълнителна мярка може да пуснете щорите или завесите, за да намалите количеството светлини, които влизат в дома ви и биха стреснали гальовния домашен любимец.

2. Дръжте котката си далеч от хората в дома

Нова година и коткаСнимка: iStock

Ако сте решили да отпразнувате Нова година, като организирате парти в дома си, не забравяйте, че вашето котешко приятелче може да е малко отчаяно и уплашено от толкова много хора в къщата. Уредете една стая, където да не се допускат хора, за да можете да оставите котката си там, преди партито да започне. Помислете дали да не оставите включен телевизор или радио, така че котката да не се стресира от целия шум от партито.

Уверете се, че зоната е устойчива на бягство и че гальовният приятел има на разположение легло, храна, вода, тоалетна, лакомства и всичко друго, от което може да се нуждае. Това не е важно само защото котката ви се страхува от многото непознати хора, но и може да предотврати на нараняване на вашата котка, ако някой случайно я настъпи в цялото вълнение на партито.

3. Осигурете нашийник и се уверете, че чипът на котката е с актуална информация

Когато сте домакин на парти, хората постоянно влизат и излизат, а вратите често се отварят и затварят. Никой няма да обърне внимание на тичащата из къщата котка и котката ви лесно може да се изплъзне и да се изгуби.

Преди да пристигнат гостите ви, уверете се, че нашийникът с вашата информация е здраво закрепен и че чипът на гальовния спътник съдържа правилната информация, в случай че се случи най-лошото.

4. Не оставяйте котката си без надзор

Нова година и коткаСнимка: iStock

Много купонджии пътуват извън града за новогодишната нощ и понякога не можете да вземете косматия си приятел със себе си. След като оставите котката си на закрито, трябва да заключите вратата на домашен любимец навън, защото дори ако котката ви не е склонна да се скита, шумът от съседните къщи или фойерверките могат да я накарат да се обърка. Още по-добра идея е някой да остане с котката ви, докато ви няма, за да я запазите спокойна.

5. Дръжте под око алкохола, храната, декорациите и опасните предмети

Шумът и хората не са единствените неща, които трябва да наблюдавате около котката си по време на празнуването на Нова година. Алкохолът, храната и някои декорации могат да бъдат токсични за вашия котешки спътник. От коледните играчки до сармите, баницата месото... трябва да внимавате каква храна давате на котката си и да я държите далеч от всички опасности.

Алкохолът също е токсичен за котките, така че се уверете, че котката ви не пие от никоя от чашите и не облизва разливи, които непременно ще се случат, докато хората се подготвят за Нова година.

6. Наложете някои правила

Нова година и коткаСнимка: iStock

Най-добре е да уведомите гостите си, че има някои правила, които да следват, когато наближи полунощ в новогодишната нощ. Първо, ще искате да поставите вашия домашен любимец на сигурно място, преди да започне обратното броене. Не забравяйте да предупредите гостите си, че фойерверките в дома ви са забранени, тъй като биха уплашили гальовния приятел и много други, които се намират наоколо или навън. Също така е важно да информирате гостите си, че не бива да досаждат на котката ви, а да я уважават и да оставят тя да реши дали да общува с тях.

7. Подгответе се за фойерверките

Обезопасената стая ще помогне на вашия домашен любимец да понесе фойерверките. Въпреки това може да се наложи да вземете допълнителни предпазни мерки, като например да останете с гальовния домашен любимец докато шумът отмине. Ако котката ви е спокойна с вас - гушнете я и ѝ правете компания.

Останете с котката си колкото можете, за да я запазите спокойна и да я предпазите от стрес през цялата нощ.

Как да запазим котката си спокойна по време на фойерверките

Можете да направите няколко неща, за да осигурите спокойствие на гальовния приятел в този момент. Даваме ви няколко идеи:

  • Купете на котката си нова играчка, за да я занимавате
  • Купете вкусни лакомства за котки
  • Представете малко нова котешка билка
  • Блокирайте възможните изходи и затворете прозорците, за да не избяга котката ви
  • Никога не се дразнете на котката си
  • Не ограничавайте достъпа на котката до вас
  • Дръжте завесите или щорите си затворени
  • Използвайте спрейове с феромони
  • Не го оставяйте мяукащия домашен любимец сам у дома
  • Пуснете фонова музика

Празнуването на Нова година с партита и фойерверки ви помага да посрещнете новото начало. Вашата котка обаче не разбира това и е вероятно да се разстрои от хората и шума. Следването на съветите по-горе ще допринесе много за запазването на вашата котка в безопасност в този момент и ще спести стрес и безпокойство, които могат да се появят при нея.

Нова година и коткаСнимка: iStock

Вижте още:

Как да успокоя котката ми по време на новогодишната заря

Как да намалим стреса от Коледните празници за нашата котка

Коледни растения, които са токсични за котките

Виж още