7 причини, поради които бездомните котки харесват конкретни хора

улична котка и човек Снимка: iStock

М алко са нещата на света, които ви ласкаят повече от това да се приближите до непозната котка и тя да не избяга, а напротив - да дойде при вас и да се погали. За някои хора обаче бездомните и свободни котки се приближават до тях сякаш навсякъде, където отидат.

Защо някои хора имат толкова силен „котешки магнетизъм“? В тази статия ще обсъдим някои любопитни предположения за това какви хора евентуално се харесват на котките и защо тези гальовни животни се приближават до някои, но бягат от други.

1. Това е приятелски настроена котка

Някои мяукащи животни са изключително дружелюбни, което ги прави склонни да се приближават до почти всекиго. Това не е често срещано явление при дивите котки, но ако в съседство имате приятелски настроена бездомна котка, която е свикнала да бъде сред хора, не бива да се изненадвате твърде много, че тя се приближава към вас.

улична котка и човекСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Много е възможно към вас да се приближават дружелюбни бездомни котки, които просто искат да получат от вас нежно почесване по главата и около ушите. Някои котки просто обичат да прекарват времето си в общуване, независимо дали с хора или с други животни, и ще се приближат до всеки, който изглежда достатъчно дружелюбен.

2. Имате „правилните“ вибрации

Съществува шега, че котките винаги са привлечени от човека в стаята, който не харесва котки. Колкото и да е смешно, в това има известна доза истина.

Мъркащите животни са склонни да се привличат от хора, които ги карат да се чувстват сигурни и комфортно, и в много случаи човекът, който обръща най-малко внимание на котката, е този, който я кара да се чувства сигурна и комфортно. Това е така, защото котките са особени животни и не са големи почитатели на насилственото привличане на внимание и обич.

Ако сте спокоен човек, който не търси вниманието на бездомните котки, тогава те могат да ви намерят за достъпен, защото ги карате да се чувстват в безопасност.

3. Имате храна

улична котка и човекСнимка: iStock

Бездомните котки могат да ви намерят за особено привлекателни, ако сте човек с вкусни лакомства. Ако котката е достатъчно гладна, тя може да се приближи до хора, които имат храна, независимо дали става въпрос за храна за хора или за котки. Ако сте човекът, който храни бездомните котки във вашия район, е много вероятно те да започнат да ви свързват с храна. Когато бездомната котка ви асоциира с храна, можете да очаквате, че ще започне да се приближава към вас, особено когато излизате за работа или се прибирате, тъй като вероятно това е моментът за хранене.

4. Прекарвате време в тяхната територия

Дори и да не сте човекът, който храни бездомните котки, те могат да свикнат с вашето присъствие, ако прекарвате много време в тяхната зона. Това може да се дължи на факта, че територията на котката се пресича с вашата територия, например ако бездомните котки често прекарват времето си около вашия двор или по време на ежедневната ви разходка.

5. Тя е любопитна

улична котка и човекСнимка: iStock

Фразата „любопитството уби котката“ не се е появила от нищото един ден. Добре известно е, че котките са любопитни животни, които дори могат да позволят на любопитството си да ги вкара в неприятни ситуации. Ако се сблъскате с особено любопитна бездомна котка, тя може да се приближи до вас или дори да ви последва.

По-вероятно е това да се случи с котка, която донякъде е свикнала да бъде около хора, но някои изключително дружелюбни и любопитни диви котки също могат да решат да се приближат до вас, за да ви подушат или да поискат храна.

6. Котката иска да ѝ се обърне внимание

Някои мяукащи приятели обичат да получават внимание от когото и да било и тези дружелюбни котета могат да се приближат до вас. Има обаче и други причини, поради които бездомна котка може да се приближи до вас. Котките могат да бъдат възприемчиви и интелигентни животни, които са способни да разберат, че хората могат да им помогнат.

Възможно е бездомна котка да се приближи до вас, за да привлече вниманието ви, ако се нуждае от него. Не е нечувано бездомна котка да потърси човешка помощ, когато тя или друга котка са ранени или се намират в опасна ситуация.

7. Котката може да не е бездомна

улична котка и човекСнимка: iStock

Винаги съществува вероятност към вас да се приближат бездомни котки, които изобщо не са бездомни. Ако живеете някъде, където има голям брой котки, които живеят в къщи, тогава е много вероятно бездомните котки доброволно да се приближават към вас, защото са напълно социализирани котки, които са собственост на някого и просто са пуснати да се разхождат.

Все пак, съществува и вероятност бездомната котка да е котка, която се е изгубила от дома си. Ако забележите непозната котка, която ще ви позволи да се приближите до нея, добре е да проверите дали тя има нашийник и етикет, за да може да ѝ помогнете да се върне у дома, ако има дом, в който да отиде.

Бездомните котки се срещат във всякакви форми и размери и не всички от тях ще се приближат доброволно до всеки. Докато някои бездомни котки се приближават до всеки, който им обърне внимание, някои хора просто имат „котешки магнетизъм“, който ги прави привлекателни за бездомните котки.

Съществуват множество причини, поради които може да се окаже, че към вас се приближават бездомни котки. Ако искате да започнете да привличате бездомни котки, най-добрият начин да го направите е да спечелите доверието им, като им давате храна, грижи и много време, пространство и търпение.

Виж още