7 причини, поради които котката ви не спира да мяука

Котка мяука Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е котката ви просто да не спира да мяука? 

Макар че това е съвсем естествен и нормален звук, който издават котките (най-вече за да комуникират с хората), трябва да отбележим, че всяка промяна в “нормалното” мяукане на домашния любимец трябва да се провери. Нивото на вокализация често зависи и от породата - някои гальовни животни като Сиамките например, са склонни да мяукат повече отколкото други. 

Вие добре познавате котката си и можете да разберете дали изведнъж е започнала да мяука повече. Ако това е така, помислете за някои от следните причини:

1. Разгонване 

Ако вашата котка е на възраст около 5-6 месеца и не е кастрирана/стерилизирана, това може да означава, че е разгонена. Звуците, които издават разгонените гальовни животни могат да са доста силни и да звучат сякаш котката изпитва болка. Обикновено са придружени и от допълнителни поведения - търкане в предмети, търкаляне по пода, зов за внимание и непрестанно гушкане и галене във вас.

Dogsandcats.bg

2. Хипертиреоидизъм

Обикновено се среща при по-възрастни котки, но състоянието хипертиреоидизъм върви ръка за ръка с редица други симптоми, включително загуба на тегло, прекомерна активност и прекомерна вокализация. Ако котката ви показва тези симптоми и не спира да мяука - заведете я на ветеринарен лекар, за да я прегледа. 

3. Сигнал за влошаване на зрение или слух

Ако домашният любимец не спира да мяука, след като сте изключили осветлението и сте си легнали, може да е защото се чувства изгубена. Котка, която е частично сляпа или глуха ще среща някои проблеми при проправяне на път в пространството. 

Котка мяукаСнимка: iStock

4. Котката ви е възрастна

Ако мяукащият спътник е до вас известен брой години и е в графа “възрастна котка”, може да започне да мяука повече, поради промените, които се случват в тялото и появята на здравословни проблеми. Някои мъркащи животни, които започват да развиват деменция, могат да мяукат повече от обикновено, тъй като се чувстват уплашени и дезориентирани. 

5. Синдром на котешка хиперестезия

Котка с това състояние понякога ще има див поглед или просто ще полудее, почти сякаш халюцинира. Тя може да плаче или да крещи силно, а всичко това е съпътствано със странни промени в настроението. Някои котки, започват да се грижат прекомерно за козината си, което води до плешиви петна. 

6. Болка

Котките рядко показват болка, но понякога, когато наистина страдат - вероятно няма да спрат да мяукат. Внимателно наблюдавайте мъркащия домашен любимец и, ако ви се стори, че показва признаци на болка както и странно поведение - заведете ги час по-скоро на ветеринар. 

7. Самота или скука

Самотните котки, които са свързани със своите стопани могат да изпитват трудности, когато останат дълго време сами. За да облекчите това поведение, можете да осигурите на мъркащия домашен любимец повече играчки и забавления, за да може да играе докато вас ви няма и да не се чувства толкова самотен. Не пречи и да помислите за втора котка, ако смятате, че двете животинчета ще се разбират добре. 

Някои котки мяукат повече, други по-малко, трети - никога. Въпреки всичко, ако забележите промени в нормалната степен на вокализация на мяукащия спътник - помислете за причината. Ако става дума за скука - осигурете повече играчки. Но ако е налице болка или физически дискомфорт - време е за посещение при ветеринаря. 

Вижте още:

Защо котките мяукат

Защо котката ми не мяука

Виж още