7 причини защо котките обичат да играят с краката на стопаните си

котка хапе Снимка: iStock

К отките могат да бъдат доста странни, често играят с най-обикновени предмети, които могат да намерят. Едно много обикновено нещо, което котките очевидно обичат да подушват, търкат се и с което си играят, са краката на хората.

Питали ли сте се какво прави тази част на нашето тяло толкова специална за гальовните приятели? Представяме ви цели 7 причини, поради които нашите крака са интересни за котките, като съвсем не претендираме за изчерпателност! Котките са непредвидими и това е голяма част от чара им.

1. Привързаност

Много често се случва котките да показват обич по необичаен начин, така че някои котки избират да покажат обичта си, е като обръщат внимание на краката ви. Когато мъркащите животни са близо до други котки, те може да ги ближат, така че не е необичайно котката ви да оближе краката ви в знак на обич към вас.

котка хапеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Те също могат да се гушкат с краката ви в опит да се доближат до вас. Краката ви са една от най-миришещите части на тялото, така че не е необичайно вашата котка да свързва вашите по-силно миришещи части на тялото с повишена близост до вас.

2. Аромати

Като стана дума за миризми, които излъчваме, котките много разчитат на нашите крака, за да съберат информация. Замислете се, че всеки път когато се прибирате у дома, гальовният приятел започва да се търка във вас и краката ви, като души и се опитва да разбере къде сте били и дали носите опасност със себе си.

3. Маркиране на територия

Забелязвали ли сте някога котката ви да търка лицето си в краката ви? Известно е, че котките търкат лицата си срещу почти всичко, включително и хората си. Това е така, защото котките имат ароматни жлези в бузите си. Тези ароматни жлези позволяват на вашата котка да остави миризмата си навсякъде, където се е потъркала.

Ако мъркащият домашен любимец обича да прекарва времето си, търкайки лицето в краката ви, тогава е вероятно той да се опитва да ви маркира като част от тяхната територия. Може дори да е по-вероятно да направят това, ако могат да усетят, че други котки са били близо до краката ви, за да могат да уведомят другите котки, които се приближават до краката ви, че им принадлежите.

котка хапеСнимка: iStock

4. Търсене на внимание

Котките ще направят всякакви шантави неща, за да се опитат да привлекат вниманието ви, от мяукане в лицето ви преди зазоряване до носене на играчки до леглото ви, бутане на предмети, драскане на врати... Вашата котка може да се опита да привлече вниманието ви, като подуши, облизва, хапе, нахвърля се или се търка в краката ви.

Ако котката ви скучае или иска да я галите или играете с нея, тогава тя може да започне да обръща допълнително внимание на краката ви, защото знаят, че това ще привлече вниманието ви. Мислете за това по подобен начин на вашата котка, която избира да ходи по клавиатурата ви, когато се налага да я ползвате.

5. Ловни инстинкти

Котките са много талантливи ловци, но повечето домашни котки нямат възможност да използват ловните си инстникти напълно у дома.

Котките, които не използват своите ловни умения в природата, ще търсят други начини да използват тези инстинкти. Докато осигуряването на вашата котка с играчки и пъзели може да помогне за задоволяване на тези инстинкти, някои котки ще атакуват краката ви в опит да ловуват. Това обикновено се случва, когато краката ви са под одеяло или ходите бързо от стая в стая.

6. Краката ви са интересни и чудесни за игра!

Някои котки са много игриви животни, които ще намерят всяка причина, за да си играят. Подобно на мъркащите приятели, които „ловуват“ краката ви, някои ще ги превърнат в свои играчки. Те могат да се нахвърлят върху тази част на тялото, като някои котки дори се хващат и ритат като зайче краката ви, сякаш са хванали плячка.

Ако котката ви просто иска да си играе с краката ви, а не да ги лови, тогава те може да са по-нежни в играта си, отколкото биха направили, ако се опитват ловуват.

7. Вкусове

котка хапеСнимка: iStock

Колкото и невероятно да звучи краката ви може да са вкусни на вашата котка. Някои мяукащи приятели с удоволствие ще оближат краката ви, защото харесват вкуса. Краката имат различни жлези, които отделят пот, феромони и аромати, както и редовно губят кожни клетки.

Как мога да накарам котката си да остави краката ми на мира?

Колкото и смешно да е, тази котешка игра може да стане досадна и доста неприятна за вас, особено ако котката ви играе болезнено или ви преследва постоянно в опити да ви хапе. Да накарате котката си да остави краката ви на мира вероятно ще изисква обучение и търпение. Най-добрият начин да накарате котката си да остави кракатае просто да не насърчавате поведението.

Не предоставяйте положителна обратна връзка, когато котката ви притеснява краката, но осигурете положителни стимули, когато котката ви остави краката ви, особено ако го прави по команда. Можете да използвате гласова обратна връзка, за да обезсърчите поведението. Котките разбират повече отколкото си мислим и могат да реагират на основни команди, включително да ѝ казвате „Не!“, когато прави нещо, което не ви харесва.

Осигуряването на вашата котка възможности да изразходва енергията си и да задоволи ловните си желания може да помогне за намаляване на вероятността тя да търси крайниците ви за игра. Това означава да осигурите на вашата котка редуване на интересни играчки, както и време с вас всеки ден. Може също така да насърчите котката си да използва ловните си инстинкти по подходящ начин, като ѝ предоставите игри и хранителни пъзели.

Котките са едни от най-странните животни, които отглеждаме в домовете си, така че не трябва да е шокиращо, когато котката ви прави странни неща, като например да си играе с краката ви. И все пак, не учете котката си да играе с крайниците ви, тъй като може да стане болезнено. Вместо това използвайте играчки и помогнете на мяукащия приятел да изразходи енергията си.

Вижте още:

Защо котката ми кръстосва предните си лапи

Защо котката ми се катери по мен като по дърво?

4 причини, поради които котката ви използва като драскалка

Виж още