Защо котката ми кръстосва предните си лапи

котка у дома Снимка: iStock

К отките са любопитни създания. Тяхното поведение може да изглежда трудно за определяне, но някои действия са по-ясни от други. Например, ако котката ви протегне една от лапите си напред и постави другата лапа отгоре, кръстосвайки я, вероятно е напълно отпусната. Мъркащите животни кръстосват предните си лапи и това е един от начините, по които показват, че са доволни и вярват на обкръжението си.

И все пак това че гальовният приятел е кръстосал лапите си и стои спокойно не означава, че в даден момент няма да свали гарда си и да скочи и да започне да тича напред-назад.

Котките използват езика на тялото, за да предадат своите емоции или желания. Тъй като котките са хищници, те трябва да са бързи на крака и готови да се впуснат в действие. Това означава, че ако лапите им са сгънати или прибрани, те се чувстват стабилни и достатъчно сигурни, за да се отпуснат и да не са нащрек.

Как мога да разбера дали котката ми е отпусната?

котка у домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

При мяукащите животни обикновено е доста лесно да се разбере дали са спокойни или не, но макар че при някои котки може да е малко по-трудно да се каже.

  • Лапите са кръстосани или прибрани

Както обсъдихме по-горе, ако вашата котка седи със скръстени или прибрани лапи под тях, тя се чувства щастлива и спокойна, където и да се намира. Котките често седят и релаксират с часове, но също така обичат да оглеждат заобикалящата ги среда; седящите кръстосани лапи предлагат бърз начин за скок, като в същото време им е много удобно.

  • Затворени очи

Ако мяукащият приятел гледа към вас и бавно затваря очи това е сигурен знак, че котката ви ви вярва и е спокойна и щастлива. Можете дори да върнете жеста и да направите същото с мъркащия приятел, за да му покажете, че и вие го обичате и му се доверявате.

котка у домаСнимка: iStock

  • Котката лежи по гръб

Мъркащ домашен любимец, който ляга по гръб или настрани и излага корема си, се чувства много комфортно с вас. Тази позиция би направила котките изключително уязвими в дивата природа, така че това е пълна проява на доверие и релаксация, което означава, че котката ви се чувства сигурна и удобна около вас и в дома ви.

  • Мъркане

Мъркането е издайнически знак, че котката ви е спокойна, а това също така е един от най-приятните звуци за чуване! Котките мъркат по различни причини, но най-голямата и най-честа причина е да покажат щастие и задоволство. Котките могат да мъркат, когато изпитват болка или когато са стресирани, но ако гальовният приятел мърка и е с кръстосани лапи или лежи по гръб, много вероятно е да се наслаждава на компанията ви и да е наистина спокоен.

котка у домаСнимка: iStock

Котките кръстосват лапите си като един от начините да покажат, че са спокойни и доволни. Седенето със скръстени лапи е удобно за тях, но въпреки това им позволява да се включат в действие веднага, ако имат нужда. Ако котката ви кръстосва лапи, когато лежи, това показва, че е още по-спокойна, но може също да се подготвя за голямо разтягане или дори да ви покани да играете.

Вижте още:

Защо някои котки седят като човек

10 неща, които собствениците на котка не бива да забравят

Защо котката ми внезапно предпочита да седи в ъглите на стаите

Виж още