7 промени в поведението на котките, за които да се притеснявате

котка си почива Снимка: iStock

К отките могат да се държат по странни и озадачаващи начини, но техните странни личности са част от това, което ги прави толкова привлекателни. И така, как да разберем дали странните действия на нашите котки са нормално котешко поведение или нещо, за което да се тревожим?

В тази статия ще обсъдим девет котешки поведения, които никога не трябва да пренебрегвате, тъй като те могат да показват сериозен медицински, емоционален или физически проблем. Наистина е важно котката ви да бъде прегледана от ветеринарен лекар, ако забележите тези (или други) промени в поведението им.

1. Променени модели на сън

котка си почиваСнимка: iStock

Котките спят много. Всъщност много котки спят до 18 часа на денонощие, така че ако вашата винаги дреме, не е непременно повод за безпокойство. Промяна в количеството, времето или местоположението на дремките на вашата котка обаче може да означава проблем и трябва да бъде проверена от вашия ветеринарен лекар. Много заболявания, особено тези, причиняващи треска, могат да накарат котката ви да се чувства по-летаргична и сънлива от нормалното.

Dogsandcats.bg

Може да забележите, че вашата котка вече не се свива за сън на любимото си високо място. Котките, страдащи от болки, особено в ставите, причинени от артрит, се затрудняват да скачат и да се катерят и може да изберат по-лесно достъпни места за спане.

2. Промяна в тоалетните навици

Неизползването на тоалетната винаги изисква ветеринарна намеса, тъй като много медицински и поведенчески проблеми причиняват пропускане на тоалетната.

Ходенето до тоалетна извън нея за съжаление е често срещан поведенчески проблем при котките и е една от основните причини да бъдат изоставени в приюти за животни. Ако вашата котка спре да използва тоалетната си или започне да уринира и да се изхожда на нежелани места из къщата, това е знак, че нейните физически, социални и/или медицински нужди не са задоволени, така че говорете с вашия ветеринарен лекар.

Възможно е да не се грижите достатъчно за тоалетната на котката си - не я почиствате всеки ден, постелката е неподходяща, размерът на тоалетната е твърде малък, местоположението ѝ е на шумно място... Има доста подобрения, които може да направите, за да сте сигурни, че гальовният спътник се чувства достатъчно комфортно.

3. Повишена вокализация

котка си почиваСнимка: iStock

Някои котки са естествено „по-бъбриви“ от други. Ориенталските породи като Сиамската котка са известни с това, че са много гласовити и е доказано, че чистокръвните котки са по-комуникативни на глас от смесените породи. Така че наличието на гласовита котка само по себе си не е повод за безпокойство, но ако котката ви внезапно започне да мяука повече или изглежда, че вечно ви съска, помислете дали не изпитва известен дискомфорт, който трябва да се провери от ветеринар.

4. Повишен апетит или жажда

Котката ви досажда ли ви постоянно за храна или вода? Ненаситният апетит може да накара вашата котка да се държи много нехарактерно и може да има много причини, включително основни медицински състояния като хипертиреоидизъм, възпалително заболяване на червата, диабет и чревни червеи. Може също да забележите, че тя ви наддава или губи тегло, заедно с промяна в поведението.

Котките с промени в апетита и/или жаждата изискват посещение при техния ветеринарен лекар, който обикновено ще иска да направи някои изследвания на кръв и урина, за да диагностицира какво не е наред.

5. Промяна в навиците за грижа

котка си почиваСнимка: iStock

Да се мият повече е друго поведение при котките, което не трябва да се пренебрегва. Може да забележите, че вашето коте се облизва, хапе или чеше прекомерно.

Това действие може да бъде причинено от кожни заболявания като алергии, бълхи, стрес и безпокойство. Облизването, фокусирано върху определена област, може да показва болка, например котки с дискомфорт в пикочния мехур може да облизват корема си.

6. Агресия или раздразнение

Очевидна промяна в личността на вашата котка определено е причина за безпокойство и трябва да наложи преглед при техния ветеринарен лекар, за да се опитате да стигнете до дъното на проблема. Има голямо разнообразие от причини, поради които котките стават възбудени или проявяват агресия към други животни или хора, така че си заслужава да се провери с ветеринар.

7. Котката се крие повече

Болните котки са склонни да се оттеглят и да се крият и често ядат и пият по-малко от нормалното. Мъркащите животни, които изпитват болка могат да играят по-малко с играчки и да взаимодействат по-малко със собствениците си. Те също могат да намерят тихо място далеч от домашната суматоха (особено ако източникът на стрес е друго животно в къщата, новородено бебе, малки деца или посетители).

котка си почиваСнимка: iStock

Всички котки имат индивидуални странности и собствениците често се чудят дали странното поведение на домашния им любимец е нормално. Медицинските разстройства често могат да причинят промени в поведението, както и болката, стресът и безпокойството. Важно е винаги да забелязвате всякакви промени в нормалното поведение на вашата котка и да я заведета на преглед от ветеринарен лекар, за да видите дали има нещо, за което да се тревожите.

Виж още