8 изненадващи начина, по които котките и хората си приличат

котка и хора Снимка: iStock

И маме добра новина за всички любители на котки, които тайно си мечтаят да приличат на своите елегантни домашни любимци! В някои аспекти не сме чак толкова различни от тях и ще разгледаме цели 8 начина, по които си приличаме с тези повече от очарователни животни!

1. Сходни гени

В проучване от 2007г, учени установяват, че около 90% от гените в котката са подобни на човешките. Предполага се, че след шимпанзетата, котките са следващите животни, с които харата споделяме най-много сходно ДНК.

Вижте още: Ще се изненадате колко ДНК хората споделяме с котките

 2. Прилика в обработването на информация

котка и хораСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Не се знае твърде много за котешкия мозък, но според проучвания, той е съставен от сиво и бяло вещество. Подобно на хората, мяукащите животни имат темпорални, тилни, фронтални и теменни дялове на мозъчната кора. Предполага се, че котките мислят по същия модел като хората и получават информация от пет основни сетива.

3. Котките помнят, учат и имитират нашето поведение

Котките имат краткосрочна и дългосрочна памет. Те помнят, че сте защипали лапата им на онзи шкаф (макар и неволно) и ще избягват дълго време да се навъртат около него, защото не са забравили за болката.

Също така, те учат през цялото време. Всеки опит ги учи, че нещо е или положително, и отрицателно, или неуместно. Родителите на котки често дори не осъзнават колко много обучават или засилват дресировката на котките си в ежедневния живот. Точно както при котките, ние сме склонни да повтаряме поведение, което има желани последствия и се опитваме да избегнем неприятни или заплашителни преживявания.

Интересно е, че мяукащите животни могат много да приличат на стопаните си и точно както малките деца имитират възрастните, тези животинки до известна степен правят много неща, които самите ние извършваме. Твърдението, че котките стават такива, каквито ги отгледат стопаните има известен смисъл и не е мит.

4. И хората, и котките показват любовта си по различни начини

котка и хораСнимка: iStock

Макар че котките приличат на животни, които предпочитат самотата, всъщност те са социални и се нуждаят от обич и приятелство както хората. И съвсем в унисон с нашето поведение - гальовните животни показват привързаността си по различени начини.

Има котки, които се радват на близък физически контакт и не се отделят от стопаните си - спят с тях, стоят в същата стая, мяукат силно докато се къпем и т.н. Други обаче предпочитат да изразяват любовта си от разстояние. Те ще се погалят във вас, но няма да спят в скута ви и биха предпочели повече да гледат с часове през прозореца, отколкото да ви правят компания в същата стая.

5. Приличаме си и по болестите

Котките страдат от „човешки“ заболявания като затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания, проблеми с щитовидната жлеза, рак, проблеми със зъбите и други. Освен че споделяме общи човешки заболявания, котките могат да заразяват както нас, така и други мъркащи животни с определени заболявания. Някои заболявания, наречени зоонозни болести се прехвърлят между домашни любимци и хора, като някои от тях са бяс, токсоплазмоза, триховития и други.

6. Проблеми с психичното здраве

Психическите проблеми при мяукащите животни могат да бъдат доста често срещани, а често те намират отражение и във физически заболявания. Стресът при мяукащите животни е много често срещан, което води до проблеми с котешката тоалетна, страх, криене или други поведенчески проблеми. При хората не е много по-различно, просто нашата тревожност се проявява по други начини - безсъние, загуба на апетит или обратното, невъзможност да да се фокусираме и други симптоми.

7. Котките страдат при загуба на близки

котка и хораСнимка: iStock

Друга област, в която котките и хората са сходни емоционално, е как реагират на загуба. Мяукащите животни срещат много сериозни проблеми, ако котката или кучето, с които са съжителствали почине, като техните поведения в тази ситуация могат да варират. Някои мяукат силно, други търсят вече липсващото животинче, трети спират да се хранят, стават неспокойни и т.н. Въпреки че не показваме скръб по същия начин като котките, ние споделяме тази емоционална болка и загуба.

8. Котките имат различни личности

Установено е, че котките имат комбинация от три черти: бдителна (активна и любознателна), общителна и равна (стабилен темперамент). Тези различни комбинации от характеристики, се срещат и при хората. Котките могат да бъдат интроверти, екстроверти или между двете.

Макар че не сме толкова пухкави и сладки, нито толкова гъвкави като котките, ние си приличаме с тях по много други неща. Със сигурност докато съжителствате с мяукащ домашен любимец намирате дори още сходства между него и вас.

Вижте още:

5 причини да живеем с котка

Любопитни факти за котките, които трябва да знаете

10 мита за котките, които не са верни

Виж още