8 любопитни факта за Абисинските котки

Абисинска котка Снимка: iStock

А бисинската котка е една от най-старите и интересни породи котки в света. Те са енергични, интелигентни и много грациозни мъркащи животни. Какво още можем да научим за тях - вижте тук!

1. Абисинските котки имат много енергия

Както вече стана ясно - ако искате нискоенергийна котка, която прекарва дните си в сън, Абисинската котка не е за вас. Тези котки имат тонове енергия и обичат да се катерят, да изследват и да намират други уникални начини за изгаряне на тази енергия.

Те ще тичат из къщата ви и ще си играят с играчки. Накратко, няма нищо скучно в притежаването на Абисинска котка. Просто се уверете, че имате начин те да изразходват малко енергия. В противен случай те ще бъдат креативни относно това как се движат.

Абисинска коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

2. Тяхната козина се прелива

Тяхното палто редува светли и тъмни нюанси. Те обикновено започват по-светли в основата и стават по-тъмни по върховете на козината. Този цветен модел  осигурява интересна шарка, която разчупва иначе едноцветната козина.

Тези маркирани палта могат да се откирят в канелено, синьо, светлобежово или повече, с руменокафяво като най-често срещания цвят за абисинска котка.

3. Те участват във втората официална изложба на котки през 1871 г

Ако търсите една от първите официално признати котки, Абисинската котка отговаря на изискванията. Въпреки че те не се появяват на първата изложба, в лондонския Кристал Палас през 1870 г., те стигат до втората изложба само година по-късно.

4. Абисинска котка участва във филм от 1978 г

Продукцията на Дисни „Котката от космоса“ ( Котката от космоса „The Cat from Outer Space“) може и да не е най-големият хит на компанията, но въпреки това през 1978 г. тя пуска този филм. Той представя извънземна Абисинска котка на име Джейк, чийто космически кораб се разбива на Земята.

Не само че Абисинската котка се появава на голям екран, но тя е звездният актьор във филма!

Абисинска коткаСнимка: iStock

5. Котките Сомали са много подобни на Абисинската котка

Сомалийската котка е най-близкият роднина на Абисинската котка. Те са почти идентични генетично, но Сомалийските котки имат рецесивен ген, който им дава дълга козина.Абисинската котка има къса коса и това е почти единствената разлика между двете породи.

6. Те са верни котки

Когато хората мислят за лоялни домашни любимци, кучетата често идват на ум, но Абисинска котка не отстъпва по този критерий. Те имат силен и независим характер, но не позволявайте това да ви заблуди.

Те обичат да общуват с хората и връзката, която създават с тях, продължава през целия им живот. Те ще изискват внимание от вас и не обичат да го споделят с други котки или животни в къщата.

7. Абисинските котки живеят дълго време

Ако си вземете Абисинска котка, вие поемате дългосрочен ангажимент. Тези котки обикновено живеят 15 години и не е нечувано да достигат и повече от това. Това със сигурност е ангажимент, така че преценете дали се вписва в начина ви на живот.

8. Те са много умни

Всички котки са доста умни, но Абисинските котки са едни от най-интелигентните. Те също са сравнително лесни за дресиране. Може да обучите Абисинска котка с кликер да изпълнява широк набор от трикове, може да я разхождате на каишка или да я научите на нещо друго.

Абисинска коткаСнимка: iStock

Тези гальовни приятели са безумно красиви и невероятно умни. Имат дълга продължителност на живота и се разбират чудесно със стопаните си. Звучат като котката мечта! Ако сте се насочили към тази порода - не забравяйте, че имат нужда от много игри и забавления, така че преценете дали може да им ги осигурите.

Вижте още:

9 екзотични породи котки, които можем да гледаме у дома

10 породи котки с големи уши

Виж още