8 причини, поради които котката ви може да повръща след хранене

Котка повръщане Снимка: IStock

Н е е необичайно котките да повръщат, но когато това се превърне в често срещано явление, ваша отговорност като котешки родител е да разберете каква е причината за това. Ако котката ви повръща след хранене, това може да се дължи на няколко неща, които ще разгледаме в тази статия. 

1. Храна, която не отговаря на нуждите

Мяукащите домашни любимци са хищници и те трябва да се хранят с месо и много малки количества въглехидрати и мазнини. Тъй като хубавите, истински животински протеини могат да бъдат по-скъпи, някои фирми за котешки храни могат да неглижират това и да включват по-голям състав въглехидрати. Проверете етикета на храната, с която храните мяукащия спътник и се уверете, че не съдържа вещества, от които вашата котка няма нужда. 

Някои котки имат уникални диетични нужди, а вдруги ситуации мъркащият домашен любимец може да е развил алергия към храната, която консумира обикновено. Затова поговорете с ветеринарния лекар, за да ви препоръча подходяща храна. 

2. Котката ви обезпаразитена ли е

Котка повръщанеСнимка: IStock

Dogsandcats.bg

Ако вашият сладък мъркащ приятел повръща редовно и забелязвате много паднала козина, това всъщност може да е знак за по-голям проблем от просто космена топка. Ако сте закъсняли с обезпаразитяването и котката ви се грижи прекомерно за козината - може да се е появила някоя бълха, която да тормози мяукащия спътник. Когато бълхите се разхождат по козината на котките, те оставят всякакви мръсотии и изпражнения, които котката облизва когато се мие. Ако бълхата е заразена с паразити - котката ви може да ги погълне и след това да се зарази, а вие ще разберете за това когато забележите диария, повръщане или други червеи. 

3. Нова храна

Котките често проявяват някаква форма на неразположение, когато опитат нова храна. Ако в магазина не е имало от храната, която купувате редовно и сте решили да опитате друга - не е изключено мъркащият приятел да има нужда от време да се напасне с новия вид храна. Хубавото на това обяснение е, че е очевидно. Ако току-що сте сменили храната и мяукащият домашен любимец започне да повръща - причината е ясна. 

Ако котката ви е чувствителна - трябва да въвеждате новата храна постепенно, като я смесвате със старата в продължение на няколко дни, до седмица. 

4. Котката ви е хапнала повече отколкото е трябвало

Това е проблем, който обикновено се случва в домакинства с повече котки, тъй като има една доминираща котка, а другата е под стрес и се храни бързо, за да е сигурна, че ще получи достатъчно храна. Ако вашата котка е единствената в къщата и преяжда - следете порциите ѝ. Можете да сипвате храната ѝ в няколко купички на разстояние, за да има време да сдъвче преди да премине на следващата купа.

5. Стрес

Котките, въпреки че са опитомени в продължение на хиляди години, те са хищници. Въпреки това обаче, в природата тези приятели са както хищници, така и плячка. Те обичат да знаят какво се случва около тях, дали са защитени и да следват рутина. Дори и незначителни смущения и звуци могат да ги уплашат и да се почувстват неспокойни. Това може да се прояви в повръщане или проблеми с тоалетната.

Котка повръщанеСнимка: IStock

6. Хапнали са нещо токсично

Това е една от по-сериозните причини, които изискват незабавна помощ от ветеринар. В зависимост от това какъв вид токсично вещество е изяла котката, токсичността може да бъде лека и просто да ги накара да се почувстват зле или дори смъртоносна. Има много растения, които са много популярни, но са смъртоносно токсични за котките - като лилиите например.

В домовете ни е пълно с опасни вещества - препарати за почистване, козметика, шоколад и какво ли още не. Макар и да сме ги прибрали, мяукащите животни са доста любопитни, така че няма да им отнеме много време да измислят начин как да стигнат до желаното място. 

Ако подозирате, че мяукащият домашен любимец е изял нещо токсично, време е да потърсите ветеринаря.

7. Проблеми със здравето

Това е нещо, за което трябва да внимавате, особено при по-възрастни котки. Тъй като тези животни са склонни да крият болката и емоциите си, може трудно да забележите, че не се чувстват комфортно. Ако котката ви спре да яде, трябва да я заведете на ветеринар, тъй като често ще има придружаващи признаци за основни проблеми като загуба на тегло или повишена жажда. Внимавайте за други промени и уведомете вашия ветеринарен лекар.

Някои често срещани здравословни състояния включват бъбречно заболяване, чернодробно заболяване, хипертиреоидизъм, възпалително заболяване на червата, рак, диабет и панкреатит. Ако някой от тези случаи е такъв, котката ви вероятно изпитва дискомфорт и трябва да бъде лекувана незабавно.

8. Космена топка в стомаха

Котка повръщанеСнимка: IStock

Както споменахме по-рано, ако котката ви се мие прекомерно, това може да е индикатор за кожно заболяване или стрес. Въпреки това, е съвсем нормално котките да повръщат от време на време коса, която се е натрупала в стомаха им. При дългокосместите това е по-често срещано, тъй като когато се мият те поглъщат доста големи количества. 

Това може да се облекчи, ако разресвате редовно котката си, за да премахнете мъртвата козина и, ако имате наоколо котешка трева, която да помогне за изчистването на стомаха на мяукащия спътник от козината. 

Котките могат да повръщат поради различни причини, като повечето от тях не са сериозни. Често това е въпрос на нова храна, стрес от нещо ново или космени топки в стомаха. Въпреки това, ако забележите, че мъркащият домашен любимец не се храни, повръща повече от 2 дни, има други симптоми - не отлагайте ветеринаря. 

Виж още