8 знака, че котката ви се опитва да ви събуди

котка и стопанка Снимка: iStock

С обствениците на домашни любимци рядко имат нужда от аларма, тъй като си имат пухкави приятели, които са готови да ги събудят веднага щом стане време за ставане (или доста преди него). Кои са издайническите признаци, че котката ви се готви да ви събуди - ще научим сега:

1. Силно мяукане

Това е един от най-очевидните признаци, че гальовният приятел се опитва да ви каже, че е време за ставане! Силното мяукане е начинът на вашата котка да ви каже да станете. Това е един от основните недостатъци на това да имате котка, но положителната страна е, че поне може да сте сигурни, че няма да се успите за работа.

2. Душене и пипане с лапи по лицето

котка и стопанкаСнимка: iStock

Котките понякога могат да бъдат по-директни, когато ви събуждат. Нежното бутане с лапи по лицето ви е начинът на вашата котка да ви събуди. Макар че може да е неприятно, ако искате да поспите още, няма как да отречем, че меките котешки лапи по лицето ни са едно от най-сладките неща, които можем да усетим!

Dogsandcats.bg

3. Месене с лапи

Котките понякога показват привързаността си, като месят с лапи около вас - одеялото или пък вашият корем, бедра или друга част на тялото, която харесват. Това поведение връща котките назад във времето, когато са месили коремите на майките си, докато сучат.

4. Драскане на покривките на леглото или други предмети наоколо

Котката ви може да се настани до вас, но скоро може да обърне спокойствието си в игра. Ще започне да драска по завивките, да скача върху тях, да ги дърпа или да се муши отдолу.

5. Събаряне на предмети

котка и стопанкаСнимка: iStock

Това е един от най-досадните начини, по който котката избира да ви събуди. Гальовните животни правят това умишлено, за да привлекат вниманието ви или в този случай да ви събудят. Вашата котка ще събори всичко, което е подходящо за това. Това може да е свещ, дистанционното, телефон, химикалка или каквото ѝ се изпречи на пътя!

6. Внимателно захапване на пръстите на краката

Друг метод за събуждане, който котките използват е да хапат краката ви. Стига да го правят нежно и внимателно би било сладко.

7. Донасяне на произволни предмети в леглото ви

Както споменахме по-рано, котките са крепускулни, което означава, че са най-активни много рано сутрин и късно вечер. Когато ловните им инстинкти се включат, те ще бъдат нетърпеливи да ви представят своята „плячка“. Така че, ако котката ви донесе плюшени играчки и други произволни предмети сутрин, тя търси похвала или награда за своите ловни постижения.

8. Котката сяда върху вас

Колко пъти сте се събуждали от мекичко топче, което решава да не настани върху вас? Дали върху гърба, главата, краката, гърдите... мъркащият приятел е кацнал върху някоя част на вашето тяло и чака с нетърпение да се събудите!

Мяукащите животни са доста хитри и чудесно знаят какво искат във всеки един момент. Ако сте се успали и сте се забавили с храната - не се притеснявайте, котката ви сама ще ви „каже“, за този ваш пропуск!

котка и стопанкаСнимка: iStock

Вижте още:

Котката ми ме събужда през нощта - как да се справя

5 причини, поради които котката ви буди по едно и също време всеки ден

Защо котката ми ме хапе, когато спя

Виж още