Често срещани причини за появата на кожни бучки и подутини при котките

котка при ветеринар Снимка: iStock

П редставете си, че се наслаждавате на пухкавия мъркащ приятел, който се е отпуснал във вашия скут - галите го, той мърка, но изведнъж напипвате подутина по неговата кожа. Може да е малка и котката ви да изглежда добре, но дори и да е така, трябва да заведете мяукащия спътник на ветеринар за преглед.

Има различни причини, поради които тези подутини могат да се появят - инфекция, паразит или нещо по-сериозно. Ще разгледаме най-често срещаните ситуации, в които се появяват бучки по кожата на мъркащия домашен любимец.

Травма

Ако котката ви е доста дива и играе буйно, може неволно да се е наранила при някой скок. Стига нараняването да не е тежко, може да се оправи от само себе си, по същия начин, по който цицините изчезват няколко дни след като сме се ударили някъде. След ваксина или някакъв вид инжекция също може да се появи подутина, която обикновено изчезва до няколко дни. Въпреки това, ако ви се струва, че издатината е налице дълго време - потърсете ветеринарен лекар.

Абцес

Абсцесът е пълно с гной, подуто място по кожата, което понякога се образува там, където котката ви е била ухапана или надраскана. На цвят често е червен, а също така е доста болезнен, така че не се изненадвайте, ако мъркащият приятел не позволява да го галите там. Възможно е котката ви да изглежда по-уморена и да не проявява интерес към храна.

Dogsandcats.bg

За да лекува абсцеса, вашият ветеринарен лекар може да даде на котката ви антибиотик и противовъзпалително лекарство. Те могат също да подстрижат космите около подутината, за да поддържат раната чиста. Ако абсцесът е дълбок, гальовният ви приятел може да се нуждае от операция.

Тумори

котка при ветеринарСнимка: iStock

  • Мастните тумори, наречени липоми,

могат да се появят навсякъде по тялото на котката. Те не са ракови и не е необходимо да се отстраняват, освен ако не пречат на домашния любимец да се придвижва добре. Те се наблюдават по-често при по-възрастни котки или котки с наднормено тегло.

За да провери бучка за рак, вашият ветеринарен лекар ще използва игла, за да вземе проба. Ако това е само мастен тумор, те могат да предложат да не правите нищо и да наблюдавате тумора. Ако се промени или стане по-голям - може да се наложи операция.

  • Туморите на мастните клетки (мастоцитите)

могат да се появят и върху кожата на котката, като най-често се забелязват на главата или шията. Те могат да бъдат червени на цвят и да сърбят неприятно. Малък процент от тях могат да бъдат ракови.

  • Фибросаркомите

са агресивни ракови тумори, които могат да се появят навсякъде по тялото. Рядко се случват и като страничен ефект от инжекция, която се прилага. Ако котката ви има бучка на мястото на скорошна инжекция - уведомете вашия ветеринарен лекар.

  • Един от най-често срещаните видове рак, който засяга котките, е ракът на гърдата или туморите на млечната жлеза.

Те се появяват от долната страна на котката, близо до зърната им и често остават незабелязани, докато не станат големи. Около 85% от тези тумори са ракови, така че не отлагайте да заведете котката си на ветеринар, за да бъде прегледана, ако забележите нещо необичайно. Ако кастрирате кгальовния си приятел, преди да се разболее за първи път, ще намалите риска от рак на гърдата с около 90%.

Ако котката ви има някакъв вид рак, тя най-вероятно ще се нуждае от операция за отстраняване на тумора и тъканта около него. Вашият ветеринарен лекар може да ви насочи към ветеринарен онколог, който лекува животни с рак.

При рак на гърдата отстраняването на цялата млечна жлеза може да бъде най-доброто лечение. В някои случаи лекарят може да препоръча радиация или химиотерапия след операцията.

Акне

Точно като хората, някои котки имат черни петънца по брадичката или лицето си, като те често изглеждат все едно мъркащият приятел е изцапал муцуната си. Те могат да се усещат като много малки подутини под повърхността на кожата. Вашият ветеринарен лекар би могъл да насрочи необходимото лечение или мехлеми, за да се успокои кожата на мъркащия ви спътник. Трябва да отбележим, че пластмасовите купи за храна и вода могат да доведат до появата на котешко акне.

Вижте още: Какво представлява котешкото акне

Кърлежи

Голяма част от котешките стопани погрешно мислят, че ако мъркащият им домашен любимец не излиза навън - не може да хване кърлежи.

Всъщност, паразитите могат да се закачат за дрехите ви, когато излизате навън и така да ги внесете у дома и те бързо да се насочат към котката ви. Ако кърлежът остане върху кожата на домашния любимец достатъчно дълго, за да се „вгради“, той може да изглежда и да се чувства като бучка.

Кърлежите се отстраняват лесно, собствениците на кучета например са доста опитни. Все пак, ако се чувствате несигурни - заведете гальовния приятел на ветеринар, за да премахне той кърлежа.

Ухапвания от буболечки

котка и мухаСнимка: iStock

Комарите, пчелите, осите, паяците и мравките също могат да причинят неприятности на котките. Може да има зачервяване и подуване на мястото. Ушите и носа може да са често потърпевши и слабо място сравнение с други части на котешкото тяло. Ако гальовният спътник е упахан или ужилен - най-добре се консултирайте с ветеринарен лекар.

Някои котки са чувствителни към ухапвания от бълхи, но е по-вероятно да се появят обрив или рани, отколкото подутини. Напомняме, че редовното обезпаразитяване на интервали препоръчани от вашия ветеринарен лекар може да спаси котката ви до голяма степен от неприятности свързани с буболечки и други гадини.

Винаги когато открием нещо необичайно в мъркащия приятел - следва да проверим с ветеринар. Дори и да се окаже нещо дребно е много по-добре да сме спокойни и сигурни, че котката ни ще бъде добре, отколкото да чакаме тя да се оправи от само себе си.

Вижте още:

Какво означава прекаленото чесане и близане при котките

Токсични ли са насекомите, които котките изяждат

Котката ми има бълхи - как да се справя

Виж още