Безопасно ли е котката да яде буболечки

котка и буболечки Снимка: iStock

К отките обичат да ловуват. Те обичат да дебнат, преследват и хващат плячката. И наличието на постоянно пълна чиния с храна изглежда не потиска това желание в домашните котки ни най-малко. За гальовните приятели, живеещи на закрито, където плячката е доста оскъдна (дори липсва) повечето котки ще изберат следващото най-добро нещо за ловуване: насекомите.

Защо котките преследват буболечки

Преследването на буболечки е много по-забавно от перце, вързано на пръчка или топка със звънче вътре. Такива котешки играчки не говорят на „вътрешната пантера“ във вашата котка по начина, по който живо същество, отчаяно искащо да запази живота си, така че не е изненадващо, че гальовните животни просто обичат да ловуват насекоми. Но дали тази практика е вредна за здравето на котката?

Според специалисти изглежда, че ловът при котките често няма много общо с глада. Определен брой насекоми не осигуряват основен източник на протеини, което котките трябва да ядат, за да оцелеят, тъй като те са месоядни животни.

котка и буболечкиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките се нуждаят от голямо количество протеин, за да оцелеят, и те получават захарите, от които се нуждаят, предимно чрез глюконеогенеза, която използва протеини, а не въглехидрати, за производството на глюкоза. Котките в дивата природа получават своя протеин, като ловуват други животни като мишки, плъхове, птици, зайци и дори случайно влечуго. Докато предлагаме на домашните си животни достатъчно количество качествена котешка храна с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на протеини, те трябва да получават всички протеини, от които се нуждаят.

И така, този феномен на лов на буболечки изглежда има своята основа в поведението, а не в нуждите на котката.

Преследването и яденето на буболечки е едновременно забавно и инстинктивно, тъй като буболечките се движат бързо и мозъците на котките са програмирани да гонят.

Но може ли яденето на буболечки да разболее котката ми?

Всъщност, има някои подробности за здравето на гальовния домашен любимец, които трябва да имате предвид, когато той изяжда някоя буболечка:

  • Вътрешни паразити

По принцип опасността от поглъщане на насекоми е не е много голяма за котките. Някои видове насекоми могат да пренасят паразити, които са в състояние да заразят котки със стомашни червеи или друго.

Буболечките също могат да имат дразнещ ефект върху стомашно-чревния тракт на мяукащите приятели. Повръщане и/или диария е често срещан резултат. Ако е състоянието е тежко или не изчезне от само себе си за ден или два, уговорете среща с вашия ветеринарен лекар.

котка и буболечкиСнимка: iStock

Някои видове насекоми обаче със сигурност могат да се превърнат в проблем, когато живеят върху козината на котка. Знаем прекрасно, че бълхите могат да пренасят тения или да направят котките анемични, а кърлежите могат да предават болести както на животни, така и хора. С други думи, може да има повече причини за безпокойство, когато буболечката е тази, която хапе. Ужилванията от пчели и ухапвания от паяци също могат да причинят алергична реакция, която често трябва да бъде лекувана от ветеринарен лекар.

  • Пестицидите правят ли буболечките отрова за котките?

Ние правим всичко възможно, за да държим насекомите извън къщата и много от нас се обръщат към препарати, за да се борят с насекомите, когато се осмеляват да влязат вътре. Тъй като тези отрови могат да бъдат открити върху телата на насекомите и вътре в тях, докато те са все още живи и ритат, собствениците на домашни любимци може да са загрижени за ефекта, който яденето на отровено насекомо може да има върху техните домашни любимци. Макар че умиращите буболечки съдържат малко количество токсини - много вероятно е собственикът на домашен любимец да види някои странични ефекти върху котката си.

Ситуацията обаче може да бъде много различна, когато котка влезе в пряк контакт с препарат против буболечки. Това е изключително опасно и не се препоръчва, защото може просто да отрови мъркащия ви приятел. За да си спестите мъката, най-добре се уверете, че купувате препарат, който е безопасен за домашни любимци.

котка и буболечкиСнимка: iStock

Ако смятате, че гальовният ви приятел е погълнал някакъв препарат, който сте използвали - потърсете ветеринарен лекар възможно най-скоро.

Мъркащите приятели могат буквално да полудеят, ако видят кръжаща муха в дома и няма да мигнат, докато не я хванат. Дори и тя да е кацнала нависоко - бъдете сигурни, че гальовният приятел ще стои под нея и ще я дебне. В повечето случаи, поглъщането на буболечки и насекоми не би трябвало да е опасно за котката ви, особено ако я обезпаразитявате редовно, но въпреки това - имайте едно на ум, защото буболечките могат да пренасят паразити.

Вижте още:

Кои човешки храни са опасни за котките

Токсични ли са насекомите, които котките изяждат

Опасни ли са за котките етеричните масла

Виж още