Големите диви котки имат ли космени топки в стомаха си?

лъв Снимка: iStock

П онякога е трудно да решите кой подарък от котката ви е любим. Полуизядения бръмбар, убита муха или локвата от повръщано с космена топка?

Харесва или не, повечето собственици на котки в даден момент се борят с топки косми: домашните котки прекарват до половината от будните си часове, за да се ближат и в резултат на това поглъщат известно количество козина.

Дали лъвовете и другите големи диви котки образуват космени топки?

Всички видове котки, диви или не, получават топки косми, казват специалистите по котешкото поведение. Миенето на козината е не само успокояващо за домашните котки, то ги поддържа гладки и елегантни.

Когато котките се ближат, техният език, подобен на четина, улавя много косми и те ги поглъщат, но косите не са смилаеми. Така че не след дълго котката или ще кашля, ще повърне или ще изпусне космената топка – поведение, което се случва при всички котки.

Dogsandcats.bg

Дивите котки също имат четина на езика, наречена папили, която е особено полезна в дивата природа. Една теория за четините е, че те помагат да се изстърже месото от костите и да се позиционира месото в устата.

лъвСнимка: iStock

Каквато и да е причината, въпреки че котки от всякакъв размер се грижат по един и същи начин, топките косми не са нещо нормално при големите котки, наблюдават специалистите.

По-малките диви котки в плен, като сервали или оцелоти, често се хранят с диета, подобна на домашна котка, докато големи котки като ягуари и леопарди получават месо и животински трупове. Това може да е причината малките котки понякога да повръщат топки косми.

Макар и по-необичайно може да се случи дива котка да има космена топка

През 2015 г. ветеринари от щата Колорадо хирургично отстраняват топка косъм от почти четири килограма от стомах на африкански лъв в резервата за диви животни в Кинсбърг, Колорадо.

Виж още