Харесват ли котките, когато галим корема им

котешки корем Снимка: iStock

Щ о се отнася до кучешкото поведение, един от най-универсално разбираемите физически сигнали, след махането на опашка, разбира се, е откритият корем, който просто иска нежно разтриване. Повечето кучета обичат добро разтриване на корема и със сигурност можем по-лесно да стигнем до него.

Понякога нашите котешки приятели застават същата в позиция, която привидно предполага собственото им желание за разтриване на корема, но когато понечите да ги погалите по това място, може да се окажете с одраскана или ухапана ръка и ядосана котка. И така, ако ни покажат коремите си, котките искат ли или дори харесват разтриване на корема? Отговорът ще зависи от вашата котка, ситуацията и езика на тялото.

Котешки език на тялото

котешки коремСнимка: iStock

За да разберете какво иска мяукащият домашен любимец е важно да разберете малко за сигналите на езика на котешкото тяло. Котките използват тези знаци, за да общуват помежду си, заедно с нас, и разчитат на различни части от тялото си, за да изразят своите настроения, желания и нужди. Тези части включват техните гласни струни, уши, козина, тела, очи и опашки.

Dogsandcats.bg

Обикновено ушите, застанали напред, показват щастие, докато тези, които са поставени назад към главата, означават раздразнителност или страх, което може да доведе до агресия. Обратното е вярно за котешката козина – стърчащата право нагоре обикновено означава, че котката ви е стресирана, докато гладката козина често означава, че котката ви е отпусната. Изправената опашка, често с форма на въпросителен знак показва, че гальовният приятел се чувства щастлив и комфортен, докато прибрана опашка може да покаже безпокойството или страх. Ако опашката на вашата котка удря или потрепва напред-назад, това може да е признак на гняв.

Всички тези сигнали от езика на тялото могат да се използват за разчитане на вашата котка във всяка обстановка и могат да бъдат особено полезни, когато преценявате дали котката ви може да иска да я галите по корема. Разбира се, откритият корем може да означава няколко различни неща, всяко от които води до различен резултат, ако протегнете ръка надолу, за да го потъркате приятелски.

Изложения корем на котките

котешки коремСнимка: iStock

Котките, както повечето бозайници, са сложни същества с индивидуални желания и нужди, които могат да се променят в един момент. Обикновено езикът на тялото на животното може да бъде прочетен, за да се опита да разбере какво комуникира, но понякога сигналите могат да бъдат смесени. Когато става въпрос за идентифициране на възможните значения на открития корем на вашата котка нещата не са много прости.

Често откритият корем е знак за дълбоко доверие, релаксация и цялостно щастие. Бързо преобръщане по гръб, което разкрива корема на котката ви, когато минавате близо до нея, може да означава вълнение да ви види или може да е съобщение, че тя се радва, че сте се върнали у дома. От друга страна, котка с корем нагоре може да защитно поведение, тъй като легналото положение е това, което котките често намират, когато се отблъскват от хищници или други котки. Това се прави, така че основните защитни механизми на котката – ноктите и зъбите, да са лесно достъпни за използване и могат да помогнат за защитата на нейните органи от потенциално увреждане.

Искат ли котките да мачкаме корема им

котешки коремСнимка: iStock

Отговорът на този въпрос ще зависи от вашата котка и най-добрият начин да разберете нейните конкретни желания и нужди е да разгледате ситуацията и да отбележите цялостния ѝ език на тялото. Откритият корем, придружен от дълбоко разтягане или нежно мъркане, може да е по-добър индикатор за желано разтриване на корема, отколкото да речем котка, която е застанала по гръб, но маха нервно с опашка и гледа с изцъклени очи. Ако знаете от опит, че вашата котка не обича да пипате корема ѝ - просто не го правете, иначе ще я раздразните допълнително. От друга страна - ако мяукащият домашен любимец няма проблем с това и изпитва удоволствие да галите мекия ѝ корем - имате зелена светлина, но не прекалявайте, тъй като котката ви във всеки един момент може да реши, че си е набавила нужното количество милувки и да се ядоса, ако продължавате.

Вижте още:

Какво означава позата, в която спи котката ми

6 начина, по които котката ви комуникира с вас

Защо котките показват дупетата си

Виж още