Как безопасно да прекратим бой между котки

котки се бият Снимка: iStock

К отешка битка може да възникне между котки, които споделят дом или между гальовни животни навън, които се карат за територия или женски. Биещите се две (или повече) котки могат да бъдат доста тревожна гледка и такава, която има потенциал да завърши неблагоприятно както за тях, така и за вас, ако се опитате да ги разтървете. При бой е налице агресия, която може да има различни причини -  страх, свързана с игра, територия, женска котка или пренасочена агресия. Последната е опасна за хората, тъй като гальовният спътник може да се нахвърли върху вас вместо върху другото животно, тъй като вижда, че няма да може да се справи.

Рискове от разтърваване на биещи се котки

Вмъкването между котки по време на битка крие риск от сериозно нараняване. В агресията си мяукащите животни могат да пуснат силно ноктите си или да ви нахапат сериозно, а това  може да ви докара инфекция. Особено, ако котките са улични - това може да бъде много опасно, тъй като тези мяукащи животни най-вероятно нито са ваксинирани, нито обезпаразитени.

Можете да подходите по няколко начина, за да ги успокоите без да пострадате:

  • Не прекъсвайте котешка битка с ръцете си или друга част на тялото, тъй като ще пострадате.
  • Уверете се, че няма други животни или деца наоколо, които да пострадат.
  • Използвайте предмет, с който да направите преграда между двете животни - парче картон, но също и възглавница, метла, прахосмукачка, кухненски тиган ... Всичко, което е достатъчно голямо, че да препречи поне малко разстоянието между побойниците.
  • Не хвърляйте твърди предмети по котките и не ги удряйте.
  • Не взимайте в ръце нито една котка веднага след битката, тъй като вероятно те още са развълнувани и могат да ви наранят.
  • След като боят приключи - разделете котките в различни стаи.
  • Проверете дали имат рани и дали се нуждаят от преглед при ветеринар.

котки се биятСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Как да предотврадим котешкия бой у дома

Съжителството с две мъркащи животинчета може често да бъде предизвикателство. Някои котки могат да не се разбират толкова добре колкото други. За да си гарантирате спокойствие у дома, не забравяйте да запознавате мяукащите животни бавно, ако не сте ги осиновили директно и двете. Може да отнеме известно време докато свикнат да съжителстват заедно, но си заслужава да отделите повече време на този период.

Може да е голям стрес за някои котки да свикнат едни с други (някои за съжаление така и не успяват), затова е необходимо да осигурите аксесоари за всяко едно животинче - собствена тоалетна, легълце, купи за храна и вода и т.н.

И в крайна сметка, ако минават месеци и двете котки не се разбират - помислете дали е добра идея да продължат да живеят заедно, тъй като това създава дискомфорт на вас и голям стрес на тях.

Вижте още:

Как да запозная котката ми с ново коте

Кога и защо котките съскат

Как котките комуникират помежду си

Виж още