Как да изкъпете котката си без да използвате вода

почистване на котка Снимка: iStock

П овечето котки не обичат да се къпят. Добрата новина е, че мяукащите приятели се справят повече от чудесно с хигиената си, така че се поддържат достатъчно чисти, без да е необходимо да ги къпете. Понякога обаче котката ви се нуждае от помощ за поддържане на чистотата и се налага къпане.

Ако мъркащият ви приятел мрази водата, мисълта да влезете заедно в банята може да е също толкова ужасяваща за вас колкото и за котката ви. Ако предпочитате да правите нещо друго, вместо да се опитвате да вкарате котката си във ваната, решението може да бъде баня без вода.

Използвайте шух шампоан

почистване на коткаСнимка: iStock

  • След като сте избрали безводния шампоан, който искате да използвате, изберете удобно място за баня. Най-хубавото е, че не е задължително тя да е в банята. Не сте ограничени до място с мивка, защото не използвате вода. Ако котката ви се чувства удобно във всекидневната например, банята може да се направи там.
  • Сложете кърпа и вдигнете котката си или я подканете към вас с лакомства. Останете спокойни и отпуснати, за да се отпусне и котката ви. Опитайте се да я накарате да си почине върху кърпата.
  • След като котката ви се успокои, започнете да нанасяте шампоана. Може да се наложи първо да сложите шампоана в ръката си, независимо от вида, който сте избрали да използвате, и да го нанесете върху козината на мъркащия приятел, за да бъде той да бъде спокоен.
  • Започнете от задната част на тялото и бавно се придвижвайте напред. Ако котката ви не обича да докосвате лапите ѝ или има чувствителни зони по тялото, можете да нанесете шампоана с мека кърпа вместо това.
  • Направете пяна със спрей или пенообразен шампоан и използвайте кърпа, за да избършете излишното количество. Ако използвате пудра, втрийте я в козината на котката възможно най-обстойно и след това изчеткайте излишното количество.
  • След леко разресване, за да отстраните заплитанията, оставете козината на котката да изсъхне по естествен начин.

Сухият шампоан е удобен, ефективен и лесен за употреба, но само ако изберете правилния продукт! Трябва ви шампоан специално формулиран за котки, не използвайте човешки, кучешки или друг вид.

Dogsandcats.bg

Използвайте кърпички за почистване на домашни любимци

почистване на коткаСнимка: iStock

Друга възможност за почистване на гальовния приятел е да използвате кърпички. Те могат да са доста удобни особено ако котката ви се е изцапала с нещо и трябва да я избършете.

  • Нежно масажирайте котката си с кърпичките, за да се отстрани мръсотията от козината. Не би трябвало котката ви да се противи, тъй като вероятно ще си мисли, че я галите.
  • Едно от предимствата на използването на кърпички е, че можете лесно да почистите лицето и ушите на котката. Разтрийте кърпичката навсякъде, като стигнете до долната част на тялото и краката им.След това възнаградете котката си с лакомство.

Грижете се за козината на котката редовно

Четка или ръкавица за разресване, които използвате редовно, ще ви помогнат да поддържате котката си чиста. Дори и котката да се грижи добре за себе си, редовното четкане ще премахне мръсотията, ще събере разпилените косми и ще помогне за разпределянето на маслата по цялата козина на котката.

Ако редовно почиствате котката си, ще премахнете необходимостта от чести бани. Само не забравяйте да не прекалявате с четкането на котката си. Ако забележите, че козината изтънява на места, значи четкате прекалено много.

почистване на коткаСнимка: iStock

Ако котката ви е склонна към възли и заплитане на козината, използвайте инструмент за разресване или ножица за подстригване, ако е необходимо. Премахването на кичурите ще предпази козината от замърсяване.

За щастие мъркащие животни не се нуждаят от чести бани, защото се справят добре с поддържането на чистота като се мият с езика си. Понякога обаче е необходимо къпане, например ако котката ви е много мръсна, покрита е с мазна субстанция или по друг начин не може да се почиства сама.

Вижте още:

Как да изкъпя котката си

5 причини, поради които котките искат да ви правят компания докато се къпете

Необходимо ли е да къпем котките или това е мит

Виж още