Как да накараме котката си да дойде, когато я викаме

котка дресиране Снимка: iStock

С ъс сигурност обучението на котка не е лесно. Въпреки това, ако се замислите повечето гальовни животни вече са обучени на определени поведения. Веднага щом чуят звука на отварящата се консерва с храна или пък шума от ключовете ви, когато се прибирате - котката ви идва. И съвсем спокойно можем да кажем, че те бързо са научили всичко това без вие да сте ги дресирали. Така че защо да не се опитаме да обучим мъркащия домашен любимец да се отзовава на името си? Необходими са ви практика, търпение и разбира се - лакомства.

Стъпка 1: да разберем от какво се мотивира нашата котка

Независимо дали използвате името на котката си, някоя команда като „Ела тук!“ или друга фраза или звук, гальовните животни чуват вашия глас и вземат решение или да напуснат мястото, където са уютно свити и да дойдат при вас, или да останат там и да продължат да мързелуват.

За да решат да дойдат при вас, те се нуждаят от основателна причина да прекъснат комфорта на позата, в която се намират. Хранителните награди обикновено са добра причина да накарате котката си да дойде, независимо в колко удобна позиция е застанала.

Dogsandcats.bg

Стъпка 2: Винаги използвайте положителни методи на обучение

котка дресиранеСнимка: iStock

Винаги бъдете позитивни, вместо да се карате или наказвате домашния любимец. Това важи не само за котките. Изследванията показват, че животните реагират много по-добре на похвали и награди, отколкото на всякакъв вид негативност, точно както хората. Ако се извикате котката си и тя знае, че вероятно ще има лакомство за нея, е много по-вероятно да се отзове, отколкото ако смята, че може да ѝ се скарате.

Стъпка 3: Подгответе средата на котката за обучение

Ако е възможно, използвайте различна стая за обучение, далеч от мястото, където котката яде и спи, и не провеждайте тренировки по време на хранене. По този начин тя ще има положителна връзка с тази област и обучението. Премахнете разсейващите фактори от района и се уверете, че разполагате с всички необходими материали за дресировката. Можете да използвате и кликер, за да обучите мъркащия домашен любимец, че определено поведение се свързва с щракване, което пък означава лакомство.

Стъпка 4: Нека всяка тренировка е кратка и забавна

По-добре е да провеждате кратки тренировки - пет минути или по-малко - отколкото дълги, тъй като те ще отегчат котката ви. Обучението винаги трябва да е забавно и за двама ви. Самото обучение е много просто:

  • Извикайте котката си и вижте дали ще се появи. Ако не го направи - вземете лакомство със себе си и продължете да викате името ѝ, докато я търсите. Когато я намерите, покажете ѝ лакомството, но все още не го давайте.
  • Поднесете лакомството, така че да ви последва, докато я водите към тренировъчното пространство. След като сте там, кажете името ѝ няколко пъти, похвалете я и ѝ дайте лакомството. Ако използвате кликер, щракнете с него, когато стигнете до „тренировъчната площадка“.
  • Повторете тази дейност, след гальовния спътник се отдалечи. Извикайте името му или използвайте кликера, за да видите дали ще се отзове. Пригответе отново лакомство и го наградете с него, ако дойде сам при вас. Ако не, преминете през стъпките за намирането му и отвеждането до тренировъчната зона.
  • Провеждайте тренировки поне веднъж на ден, по възможност по едно и също време.

котка дресиранеСнимка: iStock

Със сигурност гальовния приятел ще има нужда от време да свикне с тези команди, но не се отказвайте. Бъдете постоянни, използвайте положителен метод, хвалете котката си и скоро може би ще я научите да се отзовава на името си или поне да го прави малко по-често. Все пак, не можем да разчитаме на твърде голямо постоянство от тези животни.

Вижте още:

Мога ли да науча котката да носи играчка обратно на мен

Как да използваме кликер, за да обучим котка

Виж още