Как да обуча котката ми да използва драскалка

котка драска Снимка: iStock

Т оченето на нокти и драскането е нормално поведение, което можем да очакваме от котка. Важно е да знаем, че не можем да го спрем, но и не трябва. Мъркащите животни имат нужда да се грижат за ноктите си по редица причини. Проблемите с това котешко поведение настъпват, когато мяукащият спътник точи ноктите си върху мебелите, а не поглежда драскалката, която сме му купили.

В тази статия ще ви дадем идеи как да подходите към ситуацията и какво можете да направите, за да превърнете котешката драскалка в привлекателно място за точене на нокти.

1. Изберете правилния стълб за драскане

Колоните за надраскване се предлагат във всякакви размери, форми и материали. Голяма част от котешките драскалки се правят от сизал. Важно е обаче котката ви да да харесва аксесоара, който сте избрали. Това разбира се, трудно ще предположите, но может да опитате с колона, подложка или да закачите ъглова драскалка за стена. Котешките дървета обикновено са оборудвани със стълбове, така че можете да обърнете внимание дали котката ви ги използва.

2. Съобразете се със „стила на драскане“ на вашата котка

котка драскаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Обърнете внимание какви предмети драска мъркащият ви приятел. Ако забележите, че предпочита страните на дивана, може би това означава, че със стълб или драскалка за стена би се чувствал комфортно. В случай че предпочита повече килима - значи може би ще е добре да се снабдите с подложка за драскане. Въпреки това, повечето котки предпочитат двата начина, така че може те да им предоставите двете възможности.

3. Определете правилното местоположение

Поставете новия стълб за надраскване на място, което има смисъл за вашата котка. Понякога това означава да го поставите точно до дивана или рамката на вратата, която котката ви обича да драска. Други мяукащи животни предпочитат да драскат след сън, за да разтегнат гърба си. Тогава можете да поставите драскалката на място, което би било удобно за котката ви да достигне след поредната дрямка за деня.

4. Уверете се, че драскалката е стабилна

Клатещ се стълб за надраскване може би ще бъде избягван от мъркащия домашен любимец. Не само че може би няма да издържи драскането, но няма да бъде полезен за гальовния домашен любимец, още повече че ако падне - котката ви може би ще се уплаши.

Ако котката ви е голяма като Мейн Куун, Сибирска или Норвежка горска - ще ви трябва много здрав и стабилен стълб, който да може да издържи на тежестта.

5 . Използвайте коча билка

За да примамите котката си да използва стълба за надраскване, опитайте да поръсите коча билка върху или близо до нея. Котките, които се наслаждават на аромата или вкуса на билката, може да проявят по-голям интерес към стълба за надраскване. Разбира се, това няма да работи, ако мъркащият приятел не е от онези, които не са привлечени от билката.

6. Използвайте играчки

Друг вариант да привлечете котката си към драскалката е да използвате любима играчка, като пръчка въдица, мишка или топче. Можете на хвърляте играчката близо до драскалката или, ако играете с въдица - да я насочвате в тази посока. Така мъркащият приятел докато играе, със сигурност неволно ще забие нокти в драскалката и може да открие, че това е добро място за точене на нокти.

7. Опитайте със спрей с феромони

котка драскаСнимка: iStock

Друга възможност да привлечете котката си към стълба за надраскване е да приложите спрей с котешки феромони. Тези продукти са предназначени да имитират естествените аромати на котка.

8. Награждавайте котката си

В ранните етапи на обучение бъдете щедри и награждавайте котката си, когато използва този аксесоар. Така ще свикне, че ако драска него - ще получи лакомство, а ако драска дивана - ще получи порицание „Не!“ от ваша страна.

Колкото и на моменти да е трудно и дори дразнещо котката ни да се опитва да надраска отново и отново дивана, въпреки че сме ѝ осигурили необходимите аксесоари за това, трябва да проявим търпение. Можем временно да покрием дивана си с кувертюра, която не изглежда толкова примамлива. От друга страна - можем да вложим повече в обучението на гальовния приятел, като и да му осигурим различни видове забавление, за да може да не се сеща да драска мебелите ни или поне не толкова често.

Наказанието и повишаването на тон, няма да проработят, защото котките повече се объркват и стресират от това, отколкото да разбират, че правят нещо, което не трябва. Фокусирайте се в това да спирате котката си, когато тя драска мебелите ви и да я насочвате към играчки. Със сигурност не е лека задача, но този подход е много по-ефективен отколкото крясъци и наказания.

Вижте още:

Как да изберем мебели, които котката ни няма да драска

Топ 10 поведенчески поведенчески проблеми при котките

Как да спасим мебелите си от котешките нокти

Виж още