Как да помогна на котката ми да наддаде тегло

коте у дома Снимка: iStock

М акар че това е доста по-рядко срещан проблем, тъй като повечето котки по-скоро ще напълнеят, отколкото да отслабнат - все пак тези ситуации не са изключени.

Ако мъркащият приятел е бил болен или под стрес и не е искал да се храни - със сигурност е смъкнал повече килограми отколкото е трябвало. Как да подходим в тази ситуация, ако виждаме че котката ни не иска да се храни, а видимо изглежда доста слаба?

Посетете вашия ветеринарен лекар

Преди да опитате да промените диетата на котката си по какъвто и да е начин, най-добре да я заведете на ветеринарен лекар за медицински преглед. Вашият ветеринарен лекар може най-добре да препоръча ефективен и здравословен план за наддаване на тегло за мукащият домашен любимец.

Котка, която е твърде слаба, ще има видими ребра, без осезаема мазнина, а коремът ще изглежда прибран. Вашият ветеринарен лекар ще определи колко под нормата е теглото на вашата котка и колко ще трябва да наддаде, за да бъде здрава. В допълнение - ще се изясни и причината, поради която котката ви е достигнала до това състояние и дали е необходимо да се приемат допълнителни лекарства, витамини или друг вид добавки.

Dogsandcats.bg

Изчисляване на теглото на вашата котка

коте у домаСнимка: iStock

Когато става въпрос за наддаване на тегло при котки, ситуацията не е много по-различна от тази при нас, хората. Съвсем логично, ако котката ви се храни с повече калории, отколкото изразходва - тя ще наддаде тегло.

Стандартните килограми при възрастна котка в добро здраве са между 4-5 килограма, като това важи за обикновените домашни котки.

Представители на големи породи каквито са Сибирска котка, Мейн Куун, Норвежка горска и други обикновено тежат към 8-10 кг.

За да наддаде тегло по здравословен начин, мъркащият домашен любимец ще трябва да вдигне нивото на калориите постепенно, по сходен начин, по който е редно да постъпваме ние, хората.

Ако изведнъж започнем да храним котката ни с калорична храна и много лакомства, няма да ѝ направим добра услуга.

Следвайте препоръките на вашия ветеринарен лекар

Ако котката ви не се е хранила редовно поради здравословни проблеми, стрес или нещо друго, то вашият ветеринарен лекар със сигурност ще препоръча план за действие и съответната храна, която отговаря на нуждите на мъркащия спътник.

Често работещата формула е да организирате чести хранения с разпределени малки количества храна. Когато забележите, че мяукащият спътник започва да се храни отново с апетит или наддава необходимото тегло, можете плавно да намалите храненията или порциите и да се върнете на момента от преди нуждата му да качва килограми.

Важно е да разберете какъв е бил проблемът на гальовния спътник и защо е загубил килограмите си. Поднорменото тегло е опасно за котките по същия начин, по който е опасно за нас, хората. Ако проблемът е бил здравословен - тогава знаете причината. В случай че загубата на апетит на котката ви е била в следствие на стрес, то тогава трябва да ограничите стресовите фактори. Дали защото сте се преместили в нов дом, дошъл е нов човек в дома или нов домашен любимец - със сигурност ще трябма да направите всичко необходимо потърпевшата котка да се почувства максималко комфортно и да намалите нейната тревожност.

Дали това ще е посредством повече игра, котешко дърво или отделна стая - можете да изпробвате различни неща, за да гарантирате нейното спокойствие и нормални нива на апетит.

Вижте още:

Котката ми отказва да яде

10 често срещани грешки, които допускаме когато храним котката

Защо котката ми не яде мокра храна

Виж още