Как да се грижим за котка, която е преживяла много

страхлива котка Снимка: iStock

З а съжаление може да се случи някой мъркащ приятел да е имал трудно минало преди да се озове във вашия уютен дом. Дали е претърпял инцидент или умишлено е бил малтретиран, със сигурност животинчето е насъбрало много страх в себе си и е ваша задача да се погрижите за него и да му осигурите безкрайна любов и защита.

Понякога е трудно да се разбере какво точно се е случило с даден мъркащ приятел. Някои признаци, като страх от непознати (или от определен пол), прекомерно криене, неправилно насочена агресия, както и редица други признаци, могат да показват, че котката е имала нелеко минало.

Ако се опитвате да направите следващата стъпка и да се грижите за малтретирана котка, предизвикателството може да си струва усилията, тъй като тези котки могат да се превърнат в любящи попълнения в правилното семейство. Как да подходите, ако осиновите такъв домашен любимец?

1. Медицинските грижи са от ключово значение

страхлива коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ако наскоро е имало насилие и котката е претърпяла видими наранявания, тогава медицинските грижи са задължителни. Скорошни или настоящи физически наранявания, дори и да изглеждат оздравяващи, трябва да бъдат обгрижвани под ветеринарен лекар.

Ако обаче котката, за която искате да се грижите, просто има история на малтретиране, която не е скорошна (напр. преди месеци или години), тогава може да имате други възможности. Макар че тези котки все пак трябва да посещават редовно ветеринарен лекар, понякога може да решите да им дадете повече време да се свикнат с хората или домакинството, преди да въведете ветеринарен лекар.

2. Мислете като котка

Опитайте се да мислите като котка - какво би харесала една котка? Как искат да бъдат подхождани към тях, ако са плахи? Ако са агресивни, може ли това да е, защото се страхуват?

Когато се опитвате да се грижите за малтретирана котка и да взаимодействате с нея, действайте бавно. Мяукащите приятели по принцип са спокойни и бавни същества - освен ако не е 2 ч. през нощта и не решат да се позабавляват.

страхлива коткаСнимка: iStock

В противен случай повечето им взаимодействия са бавни и постоянни. Използвайте същия начин на мислене, бъдете спокойни и отпуснати. Не прибързвайте с взаимодействието. Помнете, че котките умеят отлично да разчитат езика на тялото. Тонът на гласа ви, стойката ви и начинът, по който се държите, оказват голямо влияние върху начина, по който ви възприемат. Езикът на тялото ви е от ключово значение за всяка връзка - както човешка, така и котешка.

3. Не подценявайте убеждаващата сила на храната!

Храната е от ключово значение за грижите за котките в много отношения. Първо, за мяукащите животни, които преди това са били малтретирани, е възможно да не са имали достъп до най-добрите диети и храни, които да ги поддържат здрави. Затова е много важно да храните мяукащия приятел с висококачествена храна, предназначена за котки. Има много добри храни, от които можете да избирате, и вашият ветеринарен лекар може да ви препоръча коя от тях може да отговаря най-добре на нуждите на вашата котка.

Второ, много котки са изключително мотивирани към храната. Това може да ви помогне да намерите алтернативни начини за награждаване на котката, за която се грижите. Например, ако се опитвате да спечелите доверието на малтретирана котка, можете да я възнаграждавате с лакомства, когато прекарвате време с нея. Или пък можете да я подканите да излезе от някое скривалище с хубава храна. Мислете креативно, а храната може да бъде чудесен инструмент.

Някои котки предпочитат мократа храна пред сухата или обратното. Опитайте много различни неща и открийте какво най-много харесва вашата котка. След това използвайте това, за да изберете различни вкусни лакомства, които са най-подходящи за тях.

страхлива коткаСнимка: iStock

4. Осигурете котешко пространство

Грижата за котките може да бъде доста по-различна от тази за другите животни, особено ако конкретната котка е имала труден старт в живота. Когато създавате приятелска за котките среда, помислете по-специално за местата за криене, шумовете и миризмите.

Котките искат да имат много кътчета, в които да се крият и да спят. Може да изберат да не ги използват по всяко време, но наличието им им позволява да се чувстват сигурни и защитени. Това може да бъде както картонени кутии с одеяла, така и котешки дървета с високи кули и хралупи. Идеята е просто да предложите на котката си място, където да се скрие, когато има нужда от това.

5. Включете времето за игра

Повечето котки оценяват времето за игра - макар че с какви играчки и колко дълго ще продължи то, зависи от конкретната котка. Когато се грижите за малтретирана котка, това може да бъде чудесен начин да ѝ помогнете да излезе от черупката си.

6. Внимавайте за езика на тялото

Разчитането на езика на тялото на котката може да ви помогне да разберете по-добре как тя реагира на това, което правите, и как по-добре да насочите подхода си, за да се грижите най-добре за нея.

7. Помислете за втора котка

страхлива коткаСнимка: iStock

Понякога грижата за малтретирана котка се състои в това да ѝ покажете пътя напред. И понякога най-добрият начин да направите това е с друга котка. Звучи ли ви странно? Котка, която не е била малтретирана, е по-склонна да бъде общителна, доверчива, дружелюбна към хората и по-малко загрижена за непознати/странни неща в обкръжението си. Понякога това може да помогне на малтретираната котка да научи как всъщност може да изглежда по-нормалният живот. В най-добрия случай те дори могат да започнат да възприемат някои от тези навици и сами да ги прилагат.

Макар че грижата за котка, която е преживяла много в миналото си понякога може да бъде предизвикателство, тя може да бъде и едно от най-удовлетворяващите преживявания, които ще имате. Нищо не може да се сравни с наградата да помогнем на животинче да се чувства по-добре и по-уверено в себе си!

Вижте още:

Защо котките обичат да се крият

10 основни признака, че котката ви е стресирана

Как да подходим, ако наскоро осиновеното коте е уплашено

Виж още