Как да се погрижим за котка, която е на края на дните си

котка се гушка с човек Снимка: iStock

Н ай-тежкият момент от съжителството с домашен любимец е този, в който разбирате, че скоро той няма да бъде до вас, нито вие до него. Колкото и да обичаме нашите пухкави спътници, нито едно живо същество на този свят не е безсмъртно и за огромно съжаление идва този тежък момент.

Грижите за вашата умираща котка са трудни, може би повече на емоционално ниво, отколкото на реалното обслужване на ежедневните ѝ нужди. През последните си седмици тя може да има добри и лоши дни. Когато вторите надделеят над първите това може би е показва, че е дошло време да се сбогувате.

Основни грижи за котка, която скоро ще почине

Когато котките са тежко болни, обикновено те губят интерес към храната. Гальовният спътник може да се нахрани, ако го храните насила. В случай че не изпитва интерес към любимите си ястия, бихте могли да опитате да включите малко повече лакомства или храна за малки котета. Потърсете съвет от ветеринарния си лекар какво можете да направите, за да помогнете на мъркащия спътник да хапва и да направите последните му дни възможно най-хубави и безболезнени.

В случай че мъркащият приятел е с ограничена подвижност поради болки или друг проблем - можете да му помогнете като го местите внимателно. Четкайте го внимателно всеки ден, защото едва ли той ще може да се мие толкова добре колкото преди сам.

Dogsandcats.bg

Осигурете тихо място на котката

Дръжте котката си на тихо и топло място, далеч от домашния трафик, други домашни любимци и деца. Избягвайте да пускате силна музика в къщата си или да шумите прекалено много. Осигурете на вашия домашен любимец удобно легло и близък достъп до тоалетната. Макар че около котката трябва да е тихо, не бива да е тъмно. Естествената светлина е добра през деня; дръжте слаба светлина наблизо през нощта. Прекарвайте време в галене и гушкане на вашата котка. Вие и другите членове на семейството трябва да използвате мек, успокояващ тон на гласа, когато сте с котката си.

котка се гушка с човекСнимка: iStock

Котката ми изпитва ли болка?

Вие и вашият ветеринарен лекар трябва постоянно да „оценявате“ нивото на болка и дискомфорт на вашата котка. В зависимост от заболяването, гальовният домашен любимец може да изпита слаба или умерена болка, когато тялото му започне да „се изключва“. Вашият ветеринарен лекар може да осигури подходящи болкоуспокояващи, но може да се наложи да давате хапчета на котката си няколко пъти на ден. Промените в поведението могат да показват наличието на болка, дори при котка, лекувана с лекарства. Попитайте вашия ветеринарен лекар за допълнителни терапии, за да намалите болката, ако това е възможно.

Да оставим котката до си отиде

Ако мяукащият спътник вече не яде, има проблеми с дишането или показва признаци на болка дори с лекарства, вероятно е време да го пуснете. Доверете се вашия ветеринарен лекар. Някои ветеринари ще дойдат в дома ви и ще приспят котката ви, така че да не се налага да я подлагате на стреса от пътуване с кола. Ако вашият ветеринарен лекар не предлага тази опция, вероятно можете да планирате евтаназия за късно през деня, обичайните практики за извършване на тази услуга. Можете да изберете дали да останете с вашия домашен любимец.

След извършване на процедурата, вашият ветеринарен лекар ще ви посъветва какво можете да предприемете за вашето животинче. Съществуват фирми, които организират кремация и погребение за домашни любимци. Те идват до вашия дом и ще се погрижат за всичко необходимо за вашия мъркащ приятел, като ще ви запознаят с условията на техните услуги.

Колкото и тежка да е тази мисъл за нас, трябва да сме наясно, че моментът, в който ще се разделим с обичания си домашен любимец все някога ще настъпи. Наша мисия през целия живот на нашето пухкаво приятелче е да му осигурим възможно най-много щастие и здраве, за да може максимално да забавим този момент. Въпреки това, когато той настъпи - трябва да запазим колкото се може повече спокойствие и да слушаме съветите на нашия ветеринарен лекар.

Вижте още:

Как да се грижа за възрастната ми котка

Как да разберем, че котката ни е болна

Виж още