Как да се погрижим за външния вид на Персийската котка

грижа за Персийска котка Снимка: iStock

П ерсийските котки са известни със своите дълги, пухкави палта и сплескани, очарователни физиономии. Но това това красиво палто идва със собствен набор от предизвикателства за поддържане. Въпреки че котките естествено се грижат чудесно за косината си сами, Персийските котки имат нужта от помощ, за да я поддържате козината здрава. Затова ви даваме няколко съвете как да се погрижите за гальовния приятел, така че да има прекрасна, буйна козина и поддържан външен вид.

1. Подстрижете ноктите им

грижа за Персийска коткаСнимка: iStock

Твърде дългите нокти на котките могат да се закачат за неща в дома ви, което може да бъде болезнено и дори да причини кървене, ако мъркащият приятел се е заклещил някъде. За да избегнете това - можете да си купите ножица за изрязване на котешки нокти (може да се открие в зоомагазини или ветеринарни клиники), за да подрежете ноктите на мяукащия приятел веднъж на 2 седмици.

2. Почистете ушите на вашата котка

Много собственици на котки пренебрегват почистването на ушите, но за много Персийци това може да бъде важна част от грижите им. Мръсотия може да се натрупа в ушите им, което да причини ушни инфекции или акари. Използвайте препарат за почистване на котешки уши всяка с честота, препоръчана от вашия ветеринарен лекар, за да почистите всякакви натрупвания, ако Персийската ви котка е предразположена към проблеми с ушите.

Dogsandcats.bg

3. Изчеткайте и срешете козината им

грижа за Персийска коткаСнимка: iStock

Персийците имат голямо количество косми, така че е изключително важно козината им да се четка и разресва редовно. Препоръчително е да започнете с едър гребен, за да премахнете разхлабената козина или да отстраните образували се възли/сплъстявания, а след това да продължите с четка, която да изглади козината. Разресването на котката ви три до четири пъти седмично ще предотврати натрупването на сплъстявания.

6. Изкъпете котката си

Ако вашата Персийска е склонна да се цапа (особено ако излиза навън), може да обмислите да я къпете на известни периоди, за да премахнете излишната мръсотия и остатъци от козината им. Освен това ви дава добра възможност да проверите за кожни проблеми, бълхи или други проблеми.

Използвайте котешки шампоан, за да хидратирате и озарите козината и внимавайте да не пръскате вода директно върху лицето на гальовния приятел. Почистете лицето с мокра кърпа, като внимавате около очите и ушите. Относно избора на шампоан за вашата котка - четете внимателно етикетите на продуктите в зоомагазините или помолете консултант или ветеринарния ви лекар да препоръчат конкретен за вашия мъркащ приятел. Много от продуктите за кучета, които могат да се открият в магазините са направени за кучета, тъй като те изискват по-често къпане. Затова внимавайте и изберете продукт за котки.

Неща, които трябва да избягвате, когато се грижите за вашата котка, независимо от породата

Дали мъркащият ви приятел е Персийска котка, Турска ангорска или каквато и да е - има някои неща, които трябва да избягваме при прижите за външния им вид.

грижа за Персийска коткаСнимка: iStock

  • Не им подстригвайте мустаците — мустаците на гальовните животни предават важна информация на нервната им система, която им позволява да балансират и преценяват разстоянието. Подрязването на мустаците пречи на вашата котка да усеща позицията на тялото си.
  • Не използвайте гореща вода за къпане — котките са чувствителни към температурата, така че хладката вода е най-добра за къпане.
  • Не къпете котката си, ако има сплъстена козина – намокрянето на вече заплетена и сплъстена козина влошава положението. Не забравяйте да разресвате козината, преди да я намокрите, и да премахнете всички възли.
  • Не използвайте продукти за грижа за хора — котките имат по-ниско pH на кожата от хората. Използването на шампоани, балсами или средства за разресване, предназначени за хора, може да увреди кожата на мяукащия домашен любимец. Винаги избирайте продукти, специално създадени за котки.
  • Не бръснете котката си — ако козината на котката стане твърде сплъстена и трябва да бъде подстригана, потърсете помощ от професионален фризьор или внимателно премахнете възлите с помощта на ножица, като сте сигурни, че някой друг държи мъркащия приятел да не мръдне.

Персийските котки имат уникална козина, която изисква допълнителни грижи и внимание. Редовното разресване е най-лесният начин да поддържате козината им здрава и да изглежда страхотно. Винаги използвайте продукти, предназначени за котки, и потърсете помощта на професионален фризьор, ако козината на вашия мъркащ приятел излезе извън контрол.

Вижте още:

Основни проблеми със здравето, от които страдат Персийските котки

Брахицефални породи котки: какво трябва да знаете и как да се грижите за тях

9 породи котки със склонност към напълняване

Виж още