Брахицефални породи котки: какво трябва да знаете и как да се грижите за тях

Персийска котка Снимка: iStock

К отките със сплескан или плосък нос, известни също като брахицефални котки, може да изглеждат много очарователни. Въпреки това, колкото и сладки да са, брахицефалните мяукащи животни (както и кучета) вървят „в комплект“ с редица различни здравословни проблеми.

Независимо дали имате котка със сплескан нос или обмисляте да си вземете такава, трябва да знаете повече за тях, за да можете да полагате правилните грижи.

Кои породи котки са брахицефални?

Това всъщност на някои от най-известните мяукащи животни, а именно:

Персийска коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Здравословни проблеми при брахицефалните котки

  • Проблеми с дишането

Освен всичко друго, котките със сплескан нос имат проблеми с дишането. Това е така, защото поради тесните си ноздри, сплескано лице и много по-голямо меко небце. Понякога котките с плоско лице развиват брахицефален синдром на дихателните пътища, което означава, че винаги ще имат назален секрет, който запушва тесните им ноздри. В резултат на което те ще трябва да дишат през устата си.

  • Сълзене на очите

Очите на тези приятели също може да имат проблеми. Тъй като очите на котките със сплескан нос са изпъкнали, клепачите им може да не се затворят докрай и затова може да имат повече секрет. Може също да забележите тъмни ивици около влажните очи на вашата котка, което може да причини образуването на бактерии.

  • Проблеми със зъбите

Брахицефалните котки са склонни да имат някои състояния със зъбите си, защото имат по-мако място. Зъбите може да се бутат един в друг, което да причини дискомфорт.

  • Рискове от затлъстяване

Тъй като тези котки не могат да дишат добре, са изложени на риск от затлъстяване. Тъй като не могат да дишат пълноценно, те са склонни да не играят толкова много и предпочитат дългите дремки и мързелуването. След като не се движат толкова - напълняването им е почти сигурно гарантирано, ако не контролирате порциите.

Как да се грижим за брахицефалните котки

Персийска коткаСнимка: iStock

Има много различни начини, по които можете да се грижите за мяукащия си приятел, за да сте сигурни, че живе здравословен и пълноценен живот. Първо, уверете се, че го водите на ветеринарен лекар за рутинни грижи и правите ваксинациите му навреме. Също така ще трябва да му осигурявате прегледи на зъбите и професионално почистване, ако се налага. Може да се наложи да миете зъбите на котката си всеки ден.

Трябва също да почиствате очите на котката си. За да се погрижите за очите на мяукащия спътник първи измейте ръцете си със сапун и вода и ги подсушете, след което внимателно избършете окото на котката си с влажно памуче или тампон за грим. Използвайте отделен памук за всяко око, за да го поддържате възможно най-хигиенично. След това подсушете очите на котката си с мека кърпичка.

Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар относно най-добрата храна за вашата котка, за да не затлъстее. Измервайте храната им и не им давайте достъп до човешка храна. Ограничете и лакомствата. За да сте сигурни, че се упражняват, можете да им дадете играчки и котешко дърво, с което да играят. Само не прекалявайте, тъй като котката ви може да се измори и да не се чувства добре.

Тъй като гальовните приятели с плоско лице обикновено не дишат добре - и особено в горещо време - трябва да се погрижите да поддържате дома си хладен през цялото време. През лятото включете климатика или проветрявайте постоянно, а през зимата можете да поставите котешкото им легло в по-студена стая, където топлината може да не е толкова висока. Можете също така да включите вентилатори, за да могат да дишат правилно.

Котките със сплескано лице са очарователни, но изискват допълнителни грижи. Тъй като брахицефалните котки са изложени на по-висок риск от здравословни проблеми, особено около лицето им, важно е да знаете тези рискове и да направите своето проучване - да се грижите за тях правилно. С помощта на вашия ветеринарен лекар можете да предприемете няколко прости стъпки, за да осигурите на котката си щастлив и здравословен живот, независимо от всичко.

Вижте още:

Как да измия зъбите на котката ми

15 породи котки, които имат големи, очарователни очи

Виж още