Как да запознаем децата с коте

деца и коте Снимка: iStock

Д ецата наистина обожават животните и в повечето случаи молбата за домашен любимец идва точно от тях. Ако все пак, и вие си мечтаете за мъркащо приятелче и сте готови да си осиновите коте - трябва да подходите внимателно.

Имайте предвид, че гальовното животинче, особено ако е още бебе може може да се плаши от децата. Причината е, че те често мислят за домашните животни като за плюшена играчка, което води до прекалено гушкане, гонене, преследване, дърпане за опашката и т.н.

Много е важно преди да се решите на стъпката да се сдобиете с коте, да поговорите с децата си, че това за живи същества, към които трябва да се отнасяме с уважение и по същия начин, по който искаме да се отнасят с нас. Отделете време да им разкажете повече за котките - техните навици, какво обичат, какво не обичат и какви са техните „диви“ навици. Децата трябва да са наясно, че мъркащите приятели са много сладки, но могат да драскат, хапят, да се държат непредвидимо и много ценят личното си пространство.

Също така, в зависимост колко е голямо детето ви, можете да го включите в грижите за котето - например, да му сипва храна в купичката или пък да сменя застоялата вече вода. Това е прекрасен повод да възпитате в детето ви отговорност към друго живо същество.

Dogsandcats.bg

Важно е отношението към котката

деца и котеСнимка: iStock

Преди да осиновите котето, можете да го запознаете с детето ви. В практиката на повечето организации присъства моментът, в който се запознавате предварително с мъркащия приятел, за да видите как ще си паснете. Защо децата не ви придружат в тази среща? Така ще видите и как те самите подхождат към гальовното животинче. Ако това е вашето коте и го осиновите, следва то да заживее във вашия дом.

Имайте предвид, че котките са много плахи, когато пристигат в нов дом и най-вероятно първата седмица ще се крият. Децата трябва да уважават това и да разбират, че мъркащото приятелче все още се адаптира към новото място и има нужда от време да свикне.

В никакъв случай не бива да притискате котето. Проявете търпение и го оставете само да дойде при вас или детенцето ви.

Научете детето да се отнася нежно с мъничето. В никакъв случай не бива:

  • Да дърпа опашката или ушите на котето.
  • Да размахва ръце пред него, да тича или да се засилва към него.
  • Да не вика около него (доколкото това е възможно).
  • Ако мъркащият приятел не иска да си играе или да се гушка - дечицата трябва да отстъпят и играта да се отложи в по-подходящ момент.

Покажете на децата кои са любимите зони за галене:

  • По главата и челото
  • Под брадичката
  • Бузите
  • Гърба (опашката е добре да се избягва)

Вижте още: Наръчник как да погалим котка

Наблюдавайте езика на тялото на котката

деца и котеСнимка: iStock

Обяснете на децата си, че котките използват телата си, за да изразят това, което чувстват. Това може да помогне на децата да разграничат кога мъркащото приятелче иска да играе и кога предпочита да бъде оставено на спокойствие.

Например, ако котката иска да бъде погалена или гушната, тя обикновено ще дойде сама, ще се отърква в дрехите или ръката на човека, дори ще започне да мърка. От друга страна, ако мяукащият приятел гледа видимо притеснено, опашката му като махало на часовник се поклаща в двете посоки, най-вероятно е раздразнена, уплашена или пък дебне нещо, което значи, че може да скочи във всеки един момент.

Разчитането на езика на тялото на мъркащия приятел ще спести много неприятни случки между както между вас и него, така и в общуването му с децата.

Ухапвания и драскотини

Ухапванията и драскотините на котенцата може да бъдат сериозни, тъй като ноктите и зъбите им са много остри и може да причинят болезнени рани. Понякога, под ноктите на котетата се събират бактерии, които може да причинят леки до тежки грипоподобни симптоми. Ако вие или вашето дете сте ухапани или надраскани от котето, задължително измийте добре раната с топла вода и сапун. Обадете се на вашия лекар или педиатър за повече информация, в случай, че ухапването или драскането е дълбоко.

По принцип драскането и хапането са нормална част от живота с котка. Хубавото е, че обикновено тези животни не проявяват агресия към децата, особено, ако мъркащият приятел е по-възрастен. Голяма част от гальовните животни по-скоро ще се качат на някое далечно място, ако се чувстват раздразнени от малко дете, но все пак - не разчитайте на това. Наблюдавайте внимателно как си взаимодействат. Ако имате бебе коте и малко дете ситуацията, може да е малко по-сложна и като цяло ви съветваме да не го правите едновременно. Ако имате малко дете - осиновете пораснало коте, на минимум около година. Ако е на повече години - още по-добре. Обратното, ако детето или децата ви са по-големи, бихте могли да заживеете с бебе коте, за което те ще играят, но и ще се грижат.

Запознаването на деца с коте може да е известно предизвикателство и в тази дейност има доста неизвестни. Потърсете съвет от организацията, на която сте се спряли. Тъй те добре познават любимците настанени там, със сигурност могат да ви дадат информация за по-спокойни котки, които ще са склонни да живеят с деца.

Вижте още:

6 ползи от осиновяване на възрастна котка

Каква котка да си взема

Опасно ли е за мен, ако котката ми ме ухапе

Виж още