Как котешките нокти се показват и прибират

котешки нокти Снимка: iStock

К отките са мистериозни и пакостни същества, дотолкова, че дори анатомията им е завладяваща. Но никоя част от тялото на котката не е толкова мистериозна, колкото ноктите. Котешките нокти са нейните оръжия. Мяукащите животни пускат нокти върху играчки, драскалки, а често и върху стопаните си! Но къде отиват ноктите, когато котката не ги използва? Как ги прибират? Тази статия разглежда тънкостите на това как работят котешките нокти и как тези естествено смъртоносни инструменти се прибират.

Как работят котешките нокти

За да разберем как функционира тази част на котешкото тяло, трябва да знаем от какво са направени. Ноктите на котката, колкото и да са остри, са направени от същото нещо като нашите нокти - твърдо вещество, наречено кератин.

котешки ноктиСнимка: iStock

Кератинът е протеин, който расте на слоеве, използвайки хранителни вещества от живата тъкан, към която е закотвен. Кератинът се съдържа в ноктите, косата, рогата и копитата на животните. Изненадващо, ноктите на котката са почти същите като нашите, но имат няколко разлики в анатомията, които ги правят остри и смъртоносни.

Dogsandcats.bg

Анатомията на котешките нокти

Котешките нокти са слоеве от кератин, прикрепен към края на пръстите на котката. Ноктите растат бързо около и над богатите на кръвоносни съдове и се стесняват до остър връх. Човешките нокти, за сравнение, растат на плоски слоеве и това е причината да нямаме остър, какъвто е типичен за гальовните животни.

котешки ноктиСнимка: iStock

Този удължен връх на котешкия нокът е причината котките да отделят външните слоеве на ноктите си без проблем и защо собствениците понякога могат да намерят обвивки на нокти на пода около любимата драскалка на котката си. Външният слой на нокътя пада, за да поддържа краищата остри, здрави и готови за действие. Въпреки това, наистина интересната част от ноктите на котката са сухожилията, мускулите и връзките, които ги правят прибиращи се.

Как котешките нокти се прибират и показват

Не е необходимо да преминем през цял урок по анатомия, за да научим как работят ноктите на котката, но е важно да знаем как функционират техните мускули, сухожилия и връзки, за да разберем как точно се прибират.

Нокътът се намира в кутикула на последния сегмент от пръста на котката, наречен дистална фаланга. Две сухожилия преминават между нокътя и костите; повърхностните и флексорни сухожилия са решаващите части на механизма за обвивка на нокътя. И двете сухожилия действат, за да удължат нокътя или да го приберат в зависимост от това кое е стегнато и отпуснато.

Ако гледаме котешка лапа отстрани, повърхностното сухожилие се свързва с нокътя отгоре и пръста отдолу. Има две групи мускули, които котката трябва да ангажира, за да разшири ноктите си заедно с тези сухожилия - мускулите на флексорите и екстензорите на предния крак. И накрая, еластична връзка в пръстите на краката позволява на котката да избира кога ноктите ѝ да бъдат прибрани, което ѝ дава пълен контрол дори когато сгъва лапата си или ходи.

Котките нарочно ли удължават ноктите си

котешки ноктиСнимка: iStock

Актът на разширяване на ноктите е отчасти инстинктивен и отчасти смислен за котките. Котките могат активно да използват мускулите си, за да изкарат ноктите си, но понякога това е бъде инстинктивно действие. Например, гальовните животни могат инстинктивно да протегнат ноктите си, ако се страхуват или когато месят с лапи.

Къде отиват котешките нокти, когато са прибрани

Ноктите на котката не изчезват напълно, когато се приберат, нито се плъзгат обратно в крака на котката. Технически все още са „навън“, но са много добре скрити в кожна гънка. Лигаментите, които ги прибират, ги издърпват нагоре, загнездвайки ги в дълбоките части на козината на лапите на котките, така че да са добре защитени.

Всички котки ли могат да прибират ноктите си

Почти всички котки имат прибиращи се нокти, включително домашната котка, малките диви котки като оцелоти и повечето големи котки като лъвове, тигри и леопарди. Гепардът е единствената котка, която няма тази способност, тъй като е силно специализирана за скорост, до такава степен, че въпреки че все още са котки, те имат свой собствен отделен род - Acinonyx Jubatus.

Съществуват ли други животни, които могат да прибират ноктите си

котешки ноктиСнимка: iStock

Не много други животни имат способността да прибират и показват ноктите си. Животните от семейство Viverridae, наричани още „Пълзящи котки“, те са част от семейство хищни бозайници с дребни и средни размери, което включва линзанги, цивети, генети, палмови цивети и бинтуронга.

Няма спор, че котешките нокти са едни от най-острите и опасни инструменти и, ако котката ни пожелае да ни нарани - може да го направи без проблем. Все пак, тези животни са хищници и са създадени от природата, така че да оцеляват като убиват други (по-малки животни), с които да се хранят. И все пак сладките ни домашни котки едва ли искат да ни наранят, но могат неволно да ни причинят болка по време на игра, ако се увлекат. Именно затова трябва да ги учим да не играят с ръцете ни и да не пускат ноктите си върху нас, а да го правят на обозначените за това места - котешко дърво, драскалки или играчки.

Вижте още:

7 удивителни факта за ноктите на вашата котка

Как да отучим малките котета от драскане и хапанe

Как да подкъся ноктите на котката ми

Виж още