7 удивителни факта за ноктите на вашата котка

котка драска Снимка: iStock

К отешките нокти са може би една от най-проблемните части на котешкото тяло за нас, хората. Тези толкова важни инструменти са способни да съсипят мебелите ни и да оставят сериозна драскотина по тялото ни (ако сме си навлекли гнева на домашния любимец). Макар че ноктите създават проблеми, истината е, че котките се нуждаят от тях, така че трябва да разбираме котешкото поведение и пориви да драскат наоколо. Колкото повече знаем за котешките нокти - толкова по-лесно ще предразим нашите предмети наоколо. Затова в тази статия сме подготвили факти за тази част от котешкото тяло.

1. Котешките нокти са инструменти, а не нокти

Нашите нокти на ръцете и краката са плоски и излизат от върховете на пръстите на ръцете и краката. Те са основно твърд слой, който осигурява защита на чувствителните върхове на нашите пръсти. Котешките нокти, от друга страна, са остри инструменти, които им позволяват да хващат и задържат плячка (или някоя играчка) да се катерят, да късат месо от костите и да се защитават, ако влязат в битки.

2. Котешките нокти се прибират

котка драскаСнимка: iStock

Да, повечето хора знаят, че котешките нокти се прибират, когато не се използват. Но това не се случва по начина, по който бихте очаквали. Тъй като котешките нокти излизат от върховете на пръстите на краката им, когато те не се използват, те „почиват“ нагоре и назад малко от върха на пръстите на краката. Върховете все още „надничат“, но може да е трудно да се видят през козината на котката.

Dogsandcats.bg

Освен ако не подрязвате ноктите на котката си, може да ги чуете да щракат, когато минават по пода. Това е улика, че те не се прибират напълно. Когато вашата котка иска да използва ноктите си, тя ги разтяга със сухожилие, по същия начин, по който може да насочите пръстите си. Котките не прибират задните си нокти.

3. Котките могат да имат повече от пет пръста

Повечето котки имат 18 пръста - по пет на всяка от предните им лапи и четири на всяка от задните. Някои мъркащи приятели обаче имат няколко допълнителни пръста и са известни като полидактилни котки. Гальовните животни, принадлежащи на покойния автор Ърнест Хемингуей, са известни с това че са точно полидактилни котки. Имението му в Кий Уест, Флорида, е дом на около 50 полидактилни котки, които имат шест пръста на предните си лапи вместо пет.

Това се дължи на генетична мутация, а не на определена порода котки. Ако единият родител е полидактилен, а другият има нормалния брой пръсти, тогава няколко котенца от котилото ще имат допълнителни пръсти.

4. Котките могат да бъдат „десничари“ или „левичари“

котка драскаСнимка: iStock

Изследователи наблюдават 44 домашни котки и откриват силно предпочитание по отношение на използване на лапите. Стопаните на котките наблюдават с коя лапа тръгват котките, когато слизат по стълби или коя лапа използват когато посягат за храна или играчка.

Проучването установява, че повечето от котките показват определено предпочитание на лапите, особено когато посягат към храната. Наблюдава се и още нещо любопитно -  мъжките котки предпочитат да използват лявата си лапа, докато женските - дясната. Вашата котка съгласна ли е с проучването? Може да проверите!

5. Котките свалят обвивките на ноктите си

Въпреки че е не е приятно и дори досадно, ако котките да драскат там, където не трябва, но трябва да сме наясно, че това е напълно нормално поведение. Гальовните животни драскат отчасти, защото се чувстват добре, отчасти, за да изострят ноктите си, и защото това им помага да свалят обвивките на ноктите си. Ако сте живели известно време с котка, със сигурност сте намирали малки обвивки с формата на котешки нокти из къщата. Те са във формата на нокът, но прозрачни.

Нокътът е направен от протеин, наречен кератин, който расте от кръвоснабдяването в нокътя. Тъй като външната част расте и става по-голяма, тя започва да умира, когато не е толкова близо до кръвоснабдяването. След това се превръща в „обвивка“, която се увива около здравия, по-млад нокът. Мъртвият кератин се отделя на всеки два до три месеца при здрава домашна котка, оставяйки „черупката“ на нокътя върху здравия нокът.

6. Котешките нокти винаги растат

Подобно на човешките нокти, тези на мяукащите приятели растат през целия живот на котката. Това е една от причините, поради които те трябва да се подрязват. Домашните гальовни животни не износват ноктите си толкова, колкото тези, които живеят навън или дивите котки.

котка драскаСнимка: iStock

Понякога котешките нокти могат да се закачат за мебели или други домакински предмети и ако котката ви не може да се измъкне, може да се нарани. Тъпите нокти причиняват по-малко щети от острите върху мебелите.

7. Котките имат ароматни жлези на лапите си

Драскането всъщност е нещо повече от поддържане на ноктите. Котките имат ароматни жлези на възглавничките на лапите си.

Те също имат ароматни жлези по бузите, устните, челото, хълбоците, опашката и ректума. Така че понякога, когато мяукащия приятел потърка главата си, това може да е, защото ви маркира като „нейна територия“. Когато котка драска по дърво или мебел, тя може да го маркира по същия начин.

Котешките нокти могат да бъдат неудобство за хората (и нашите мебели), но не забравяйте, че тези инструменти са много важни за мяукащите приятели и трябва да ги уважаваме. За да имаме по-малко проблеми с тях у дома можем да ги подрязваме редовно и да осигурим на мяукащия приятел драскалки и достатъчно места, където може да ги използва. По този начин по-рядко ще избира любимия ни диван.

Вижте още:

Как да спасим мебелите си от котешките нокти

Как да подкъся ноктите на котката ми

Знаете ли че някои котки имат повече пръсти на лапите

Виж още