Как котките ходят толкова тихо

котка ходи Снимка: iStock

М яукащите животни са известни с това, че се промъкват безшумно и често дори ни стряскат с появата си, която изглежда сякаш „от нищото“. В играта си могат дори да ни атакуват без изобщо да разберем кога се е случило това. Макар че всичко това е безобидна игра, тя хвърля светлина върху това колко хитри са тези очарователни същества. 

Котките са родени ловци, а еволюцията им е предоставила анатомия, която позволява оптимално прикриване и тихо движение. Те могат да се похвалят с няколко походки и движения, които им позволяват да се движат безшумно и грациозно и безпроблемно да преминат в спринт с пълна скорост, за да уловят плячката си.

Въпреки това въпросът как котките могат да се движат толкова безшумно все още вълнува много собственици. Ако сте един от тях, продължете да четете, за да научите как се случва това!

Грациозната котешка походка

котка ходиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Плавните движения, които котките демонстрират, са красиви за наблюдаване. Но цялата красота и величие на разходката на вашата котка далеч не е естетически трик. Вместо това тя има хищническа цел, тъй като позволява на тези животни да се промъкват до плячката си, без да бъдат забелязани.

Повечето от породите котки, които виждаме днес, са преки потомци на северноафриканските и югозападните азиатски диви котки. Дивите котки са приспособени да ловуват в пустинни условия или джунгли. Тайната на ловкостта и тактилността на котките се крие в тяхната анатомия.

Предните и задните крака на котките са структурирани по различен начин и изпълняват различни функции. Котките имат и малка, свободно плаваща ключица, която им позволява да се промъкват през тесни пространства. Това също така позволява всички крака да стоят близо един до друг, което им дава невероятна сръчност. Ето защо мъркащите животни могат лесно да преминават между къси и дълги крачки, да се впускат в скоростни спринтове почти мигновено и през цялото време да остават гъвкави.

котка ходиСнимка: iStock

При внимателно вглеждане в предните крака на котката ще видите, че те са сгънати назад с леко огъване. Освен това те са по-изправени и малко по-къси от предните крака и могат да се въртят по-лесно от задните крака. Задните крака са много по-къси и имат по-голяма повърхност от предните. Те помагат за задвижването на котката напред и нагоре.

В основата на краката на котката се намират дебели, месести лапи. Предните лапи имат пет пръста, а задните - четири. Тези пръсти имат остри, завити нокти, които помагат на котките да се изкачват по повърхности, да улавят плячка и да отблъскват заплахи.

Мъркащите приятели могат да ходят както на пръстите на краката си, така и да стъпват здраво на краката си. Това позволява много по-бързо придвижване, което е от решаващо значение за скритите атаки. Освен това котките имат гъвкави, еластични възглавнички на гръбначните си дискове, което ги прави много по-гъвкави. 

Как точно ходят котките

Мъркащите животни ( и не само) имат специфичен начин на ходене, при който поставят задните лапи точно където са били предните. Това им позволява да сведат до минимум следите си и да се движат възможно най-безшумно.

Анатомията на котките им позволява да ходят с различни походки в зависимост от ситуацията:

котка ходиСнимка: iStock

  • Стандартна походка  - при нея участват и четирите крака, като всички докосват земята по различно време. И четирите крака се движат по диагонал - първо предните, а след това и задните. Има случаи, когато два или три крака докосват земята едновременно.
  • Бърза походка - появява се, когато котката се движи с любопитство към даден обект. Тази походка е двутактова, като в продължение на един такт се задействат диагонално противоположни крака. Започва се с една диагонална двойка, последвана от следващата, за да се завърши тръсът. Опашката остава изправена по време на „тръса“и помага на котката да запази равновесие.
  • Галоп - можете да си представите галопа като по-бърз тръс. Това е тритактова походка, при която едната лапа докосва земята по време на едната фаза. Понякога три лапи докосват земята едновременно. Последната лапа, която докосва земята, отива пред другите лапи и процесът се повтаря.
  • Бягане - това е най-кратката и най-бърза походка, която котките използват, за да преследват плячка или да бягат от хищници и заплахи. Тя е подобна на галопната походка, с изключение на това, че понякога лапите са над земята, тъй като движението се случва много бързо.

Котките са невероятно очарователни същества, а тишината е злато за тях. Тяхната невероятна анатомия им предоставя значителна степен на предимство в ловните полета. Това, в съчетание с вродения им хищнически инстинкт и острите нокти и зъби, им дава несравними ловни възможности. За щастие ние не се броим за тяхна плячка, така че можем да се гушкаме с тях и да ги наблюдаваме как се разхождат грациозно в домовете ни.

Вижте още:

Защо коремите на някои котки висят

Какво се крие зад елегантната походка на котките

Колко високо могат да скачат котките

Виж още