Кои ваксини трябва да поставим на котка, която живее на открито

котка навън Снимка: iStock

К отките, които излизат на открито прекарват много голяма част от деня в забавления, катерене по дървета и преследване на буболечки или птици. Въпреки че животът им е доста разнообразен, те са изложени на много повече болести и паразити, затова за тях е още по-важно да бъдат защитени.

Мъркащите приятели, които не излизат навън също трябва да бъдат ваксинирани и обезпаразитени, но ако пропуснете някой месец да ги обезпаразитите - това може да не е толкова опасно, колкото при мяукащите животни, които се разхождат навън.

Основните елементи на превантивната грижа за коте на открито включват:

  • Чести прегледи при ветеринар
  • Ваксинация срещу бяс, вирус на котешка панлевкопения, вирус на котешки ринотрахеит, котешки калицивирус и котешка левкемия
  • Годишен кръвен тест
  • Обезпаразитяване - ежемесечно (зависи от препарата, някои се поставят всеки месец, други през два или три)

Ваксина срещу бяс

Бесът е вирусна инфекция, която може да се предаде на хората. Болестта е еднакво фатална за всеки бозайник, който зарази и за съжаление е нелечима, ако не е поставена ваксина превантивно.

Dogsandcats.bg

В България ваксината срещу бяс не е задължителна за котки или кучета, но ако пътувате в Европейски съюз - ще трябва да я поставите. Макар че не е задължителна и болестта в страната ни почти отсъства, ако мъркащият ви приятел се разхожда навън, където среща други животни - по-добре да му бъде с поставена такава ваксина.

По-добре да сме подсигурили нашето и неговото здраве, отколкото да съжаляваме по-късно.

Годишна ваксина за котки

котка навънСнимка: iStock

Годишните ваксини, които поставяте на мъркащия си спътник са комбинирани срещу група от заболявания:

  • Ринотрахеит
  • Калицивироза
  • котешки панлевкопения вирус
  • Левкемия
  • Вирус на котешка имунна недостатъчност.

Нито едно от тези заболявания не е опасно за хора, но могат да се разпространят много бързо сред популация от котки, а това са много сериозни и животозастрашаващи болести за мъркащите приятели.

Обезпаразитяване

Котките на открито са изложени на ужасно много паразити всеки ден. Всеки път, в който те ловуват и убиват друго животинче - те са в опасност от евентуалните паразити и болести, които то може да носи, включително бълхи, кърлежи и чревни паразити.

В допълнение, някои паразити са опасни и за хората като токсоплазмоза, тъй като можем да се заразим с тях, чрез заразени котешки изпражнения.

Няма нищо лошо в това да пускаме мъркащия си приятел в двора или навън, ако имаме тази възможност и той е в безопасност, но преди това трябва да се погрижим за неговото здраве. Честите прегледи при ветеринар, ваксиниране и редовно обезпаразитяване за задължителни, за да предпазим котката ни от неприятности.

Вижте още:

Мога ли да разхождам котката си навън

4 често срещани инфекциозни болести, от които страдат котките

Ваксини и обезпаразитяване при котките

Виж още