Как мирише, когато котките маркират с урина

котка уринира Снимка: iStock

М аркирането с урина от котките се случва обикновено, когато котките достигнат полова зрялост. Обикновено го правят мъжките представители, но е не е невъзможно да го правят и женски котки.

За да различите обикновеното ходене до тоалетна от маркирането, просто трябва да обърнете внимание на повърхността, върху която котката уринира. Ако е нещо вертикално - стена, крака на стол или друго - значи става дума за маркиране. При това действие също така котките „пръскат“ по-малко количество урина, отколкото при ходенето до тоалетна.

Котешката урина при маркиране мирише доста силно и остро поради наличието на органични съединения, произведени от котките като средство за комуникация. Маркирането има силна миризма на амоняк, която е по-интензивна от тази на урината. Маркирането на аромата е често срещано при животните, като ароматните знаци остават в околната среда за сравнително дълго време, дори в отсъствието на животното, което го прави много ценно в сравнение с визуалните или слуховите знаци.

котка с вдигната опашкаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Колко лошо мирише котешката урина при маркиране

Е, не е страхотно. Можете да разпознаете, че котката ви е маркирала по силната миризма на амоняк, смесена с други остри химикали.

Защо котките маркират с урина

  • Конфликт

Котка ще маркира, ако има някакъв конфликт в домакинството. Например, ако имате няколко котки в дома си, те може да маркират, за да установят граници и дори да уредят котешки спорове. Ако една от вашите котки покаже доминиране над останалите с храната или тоалетната, те може да започнат да маркират определени зони. Купуването на още една или две тоалетни, така че „състезанието“ да приключи, може да реши проблема или можете да нахраните котките в отделни зони, за да прекратите конфликта около купата с храна.

  • Териториално маркиране/чифтосване

котка уринираСнимка: iStock

Ако вашата котка не е кастрирана или стерилизирана, те може да маркира наоколо, за да привлече партньор. Кастрираните или стерилизирани котки все още могат да маркират, но е рядко. Котките маркират територията си, като уринират, за да покажат на конкурентите, че вашият дом е част от техния обхват, а също и маркират, за да привлекат противоположния пол. Те са насочени към вертикални повърхности, защото там миризмата се открива по-лесно, отколкото върху хоризонтални. Котките ще продължат да маркират, за да привлекат близки котки, освен ако не са кастрирани или стерилизирани.

  • Допълнителни причини

Има няколко други причини, поради които вашата котка може да маркира, включително преместване на котката в друга къща или поставянето ѝ в стресова ситуация. Стресът може да накара котка, която не е маркирала преди, да започне да го прави върху различни предмети у дома. Ако котката ви е стресирана, опитайте се да намерите причината, за да разрешите проблема.

Например, ако току-що сте се преместили, уверете се, че котката ви има тиха стая, за да се наслаждава на леглото, котешкото дърво и играчките си. Прекарвайте повече време в игра с котката си и се опитайте да спазвате същия график на хранене, както в стария си дом. След няколко дни или седмици котката ви трябва да се почувства по-удобно в новия дом.

котка уринираСнимка: iStock

Може да предовтратите маркирането с урина по следните начини:

  • Кастрирайте или стерилизирайте котката си.
  • Осигурете достатъчно купи за храна и тоалетни за всички котки (ако имате повече от една).
  • Прекарвайте повече време с котката си и я успокоявайте в новия дом.
  • Осигурете достатъчно играчки и забавления за гальовния приятел.
  • Заведете котката си на ветеринар, ако покаже други обезпокоителни признаци.
  • Почистете маркираното с урина място с ензимен почистващ препарат, за да предотвратите инциденти.

котка уринираСнимка: iStock

Маркирането с урина е изключително остра миризма, която е трудно да се пропусне. Въпреки че може да изглежда, че вашата котка уринира по стената, те всъщност отделят мощна урина с летливи съединения, които работят за комуникация с други котки. Ако котката ви уринира и не можете да я накарате да спре или да намерите причина за поведението, най-добре е да си уговорите среща с вашия ветеринарен лекар, за да установите проблема. Вашата котка може да е стресирана или болна, или може би просто трябва да ѝ помогнете да се пребори със стреса или безпокойството, ако знаете защо са породени.

Вижте още:

Котката ми уринира извън тоалетната

Как да почистим котешката урина

Женските котки също могат да маркират

Виж още