Как правилно да „управляваме“ ноктите на котката

котка и драскане у дома Снимка: iStock

Л апите на котето са като ръцете на бебетата в много отношения. Докато растат, те ще стават все по-важни инструменти за живот, а ноктите са съществена част от котешките лапи. Подобно на бебетата, котенцата могат да използват тези инструменти по разрушителни начини, освен ако не са обучени.

Важно е обаче докато дресирате мъркащия си домашен любимец къде да използва ноктите си и къде не - да уважавате тези инструменти на гальовния приятел. Важно е да знаете, че котките имат необходимост да се грижат за ноктите си и драскането е точно това. За да не точат ноктите си върху вашите мебели - осигурете необходимите драскалки, които котките да използват, а ако не го правят - научете ги. С помощта на котешка мента, лакомство или насочване на играчка към стълба, можете да постигнете добри резултати. Какво още трябва да знаете за котешките нокти - четете надолу!

Многото приложения на котешките нокти

котка и стълб за драсканеСнимка: iStock

Котешките нокти са универсални, многофункционални инструменти. Котките използват своите прибиращи се нокти всеки ден, за да се катерят, драскат, нахвърлят, обръщат, балансират или се защитават срещу други котки, кучета, хищници, дори хора, които могат да се опитат да им „навредят“.

Dogsandcats.bg

Котките не драскат мебели със с лоши намерения. Драскането е част от редовната им „програма“ за поддържане на тази част на тялото, за да може ноктите им да бъдат остри и здрави.

Когато котките се драскат, те всъщност изместват и премахват прозрачна обвивка, която расте над ноктите. Понякога може да намерите тези обвивки заровени в килима или на пода. Драскането също така разтяга и тонизира мускулите на гърба и раменете на вашата котка. Викането на котката или ядосването само води до объркване, защото те правят това, което идва естествено, с най-близкия инструмент под ръка. За съжаление, в момента това може да е вашият ценен стол, на който работите или любимото ви кресло.

Обучение на котката да точи ноктите си на правилните места

Най-добрият начин да накарате котка да направи каквото и да било е да я насърчите с нещо положително - най-често това е лакомство. Тази форма на обучение включва възнаграждаване на гальовния приятел, когато е ангажиран с желаното от вас поведение. Ако котката ви прави нещо нежелано, като драскане на мебелите, можете да я пренасочите към подходяща алтернатива и след това да възнаградите поведението ѝ. Последователността и повторението са ключови за всеки курс на обучение на гальовните животни, така че не разчитайте, че веднъж когато котката ви „послуша“ - тя вече ще е дресирана да не точи ноктите си върху мебелите у дома.

Допълнителни съвети, които да вземете предвид

котка и стълб за драсканеСнимка: iStock

  • Купете или изградете стълб за драскане: вашата котка трябва да има поне един стълб, който е достатъчно висок за пълно вертикално надраскване, достатъчно здрав, за да стои, когато гальовният приятел постави цялата си тежест върху него, и покрит с хубав груб материал като сезал. Играйте с котката си близо до стълба и сложете малко котешка билка върху него, за да стане по-привлекателен.
  • Подкъсете ноктите на котката: докато подрязването на ноктите на вашата котка няма да я спре да надраска мебелите, то ще направи ноктите им малко по-малко разрушителни, като предпази върховете им да станат прекалено остри. Това също е важна част от рутинната грижа за всички котки и трябва да се прави редовно.
  • Хвалете котката си и ѝ дайте едно от любимите им лакомства, когато използва драскалката си и ви „слуша“ когато ѝ казвате да не драска мебелите. В крайна сметка, гальовните животни са доста умни и, ако се научат, че след използване на стълб за надраскване получават лакомство - могат да се мотивират да го използват по-често отколкото мебелите.

 Възпрепятствайте нежеланото поведение

котка и драскане у домаСнимка: iStock

Не се препоръчва използването на наказание, когато обучавате котки, тъй като това често ги кара да се страхуват от вас и не е задължително да спрат с нежеланото поведение. Може просто да се научат да избягват да го правят във ваше присъствие и да се измъкнат, за да се почешат, когато не сте наоколо. Ако трябва да защитите определени мебели, можете да използвате някои възпиращи средства, за да направите тези места по-малко привлекателни за надраскване от вашата котка:

  • Котките често избягват предмети с цитрусов аромат, така че можете да опитате да използвате нетоксичен цитрусов спрей близо до зоните, които се опитвате да защитите. Също така няколко корички портокал също могат да свършат работа, а даже ще миришат приятно във вашия дом.
  • Опитайте да поставите широка двустранна лента върху любимата им повърхност за надраскване. Котките не харесват лепкавото усещане и избягват тази зона. Лошото на тези ленти е, че могат да се открият трудно и трябва да се поръчат от чуждестранен сайт.
  • Помислете за препарат с отбъскваща миризма - можете да намерите различни такива в зоомагазините. Трябва да знаете обаче, че не всеки препарат задължително действа на вашия гальовен приятел и може да се наложи да опитате с различни видове.
  • Оцетът също е добро средство за възпиране на котките. Спрей с разтвор от оцет и вода 1:1 може да ви послужи добре за отблъскване на гальовния приятел.

Във всички случаи, ако хванете котката си да драска зона, която е забранена, пренасочете я към подходящ пост за драскане или играчка и не забравяйте да я възнаградите, когато е там. Може да отнеме време, за да накарате котката си да промени навиците си, но ще си струва, след като мебелите ви са в безопасност и котката ви драска щастливо по новия си стълб.

Вижте още:

Трябва ли да почиствам лапите на котката ми

Котешките нокти - какво трябва да знаем за тях

Как да подкъся ноктите на котката ми

Виж още