Каква е разликата между Сибирската котка и Рагдол

Сибирска котка Снимка: iStock

П ри толкова много невероятни породи котки, от които можете да избирате, коя котка би била най-добрият домашен любимец за вас? Две от любимите ни котки са Сибирската и Рагдолът. Както подсказва името, Сибирските котки произхождат от Русия, а Рагдоллите са създадени в Съединените щати.

Котките имат сходни характеристики и ако ги видите отдалеч, може да си помислите, че са от една и съща порода. И двете са любвеобилни животни, които обичат хората, но имат различни характери, видове козина и физически черти. И двете породи са очарователни, а в тази статия ще обсъдим по какво си приличат и по-какво се различават.

Подробно за Сибирската котка

Сибирска коткаСнимка: iStock

Сибирската котка е националната котка на Русия и от няколкостотин години радва собствениците на котки в Русия. Гъстата им козина се среща в няколко цвята и шарки, включително бяла, черна, червена, сива, синя, кремава, шоколадова. Някои котки имат сини очи, но могат да имат и медни, златни или зелени очи.

Dogsandcats.bg
  • Характер на Сибирските котки

Въпреки че пухкавите гиганти са опитни ловци, те много обичат хората и обичат да играят игри. Една Сибирска котка ще се впише добре в семейството ви, ако то е голяво. Те установяват близки връзки с хората и са нежни към малките деца. Въпреки това те изискват надзор при общуването с малки деца. Сибирските котки не са агресивни и не се дразнят от деца, но са достатъчно големи, за да блъснат нищо неподозиращ малчуган.

На Сибирските котки им е необходимо повече време, за да пораснат и повечето достигат до зряла възраст, когато навършат 2-3 години.

Сибирска коткаСнимка: iStock

  • Упражнения и обучение на Сибирските котки

тези гальовни животни са интелигентни и се обучават лесно. Те бързо се научават да използват тоалетната, а не е необходимо много време, за да ги научите да използват драскалки. С достатъчно обучение котките могат да се научат да се разхождат с каишка. Те се нуждаят от умерени упражнения всеки ден и от умствена и физическа стимулация, за да избегнат скуката.

Подробно за породата Рагдол

Рагдоллите са дългокосмести котки с миловидно лице и могат да имат бяла, червена, черна, оранжева, синя, сребърна, бежова, шоколадова козина. Чистокръвните Рагдоли обикновено имат светли, сини очи, а кръстоските могат да имат зелени, златисти или тъмносини очи.

  • Характер на Рагдола

Сибирска коткаСнимка: iStock

Тези мяукащи животни са много мили и точно затова хората ги обожават. Те обичат да бъдат държани и са едни от най-добрите котки, които стоят в скута на собствениците си! Рагдоллите са едри котки, но са нежни и тихи. Семействата с деца са идеалните съквартиранти за котките, защото те обичат да са около хора и да играят игри.

Те имат дълга копринена козина, но за разлика от много дългокосмести породи като Сибирската, Рагдоллите не линеят често. Те са педантични в грижата за козината и трябва само да ги почиствате леко всеки ден, за да предотвратите заплитането на козината. Ограниченото им линеене се дължи на липсата на подкосъм.

  • Упражнения и обучение на Рагдола

Рагдоллите обичат да се отпускат на дивана, в скута или в ръцете ви, но не са безделници. Те се нуждаят от известно време активна игра. Забавляват се с играчки, лазерни показалки, мишки с котешка мента и дори сгънати на топки парчета хартия. Макар че Рагдолът може да протестира, ако се опитате да го разхождате в мразовит ден, той може да бъде обучен да ходи с каишка за допълнителни упражнения.

Сибирска коткаСнимка: iStock

Благодарение на високата си интелигентност Рагдоллите реагират добре на обучението и бързо усвояват обучението за използване на котешка тоалетна. Те обичат да извличат играчки и може да ги научите да се качват на раменете ви, когато им давате лакомства като награда. Рагдоллите се разбират с други домашни любимци и са една от най-безопасните породи за малки деца.

Коя порода е подходяща за вас?

Можете да обиколите целия свят в търсене на дружелюбни котки, но едва ли ще намерите две толкова сладки и верни породи като Сибирската и Рагдола. И двете котки обичат хората и се разбират с кучета, други котки и малки деца. Изборът коя порода е подходяща за вашия дом е труден, тъй като всяка от тях би била отличен приятел за цял живот.

Сибирска коткаСнимка: iStock

Тъй като Сибирските котки са хипоалергенни, те могат да бъдат по-подходящи за хора, страдащи от алергии. Ако предпочитате котка, която не обича да се катери и да скача по плотове, Рагдолът е подходящ за вас. Която и козина да изберете, ще имате верен домашен любимец, който иска да прекара живота си само близо до вас!

Вижте още:

10 големи породи котки, които можете да отглеждате вкъщи

11 породи котки, които живеят дълго - част 2

9 хипоалергенни котки за хора с алергии

Сибирска коткаСнимка: iStock

 

Виж още