Какви породи котки участват във филмите „Хари Потър“

котка навън Снимка: iStock

П оредицата „Хари Потър“, написана от Дж.К. Роулинг, плени читатели и киномани по целия свят с омагьосващата си история и запомнящи се герои. Един такъв герой е професор Минерва Макгонъгол, строгият, но мъдър учител по Трансфигурация в училището за магьосничество и магьосничество Хогуортс. Въпреки че е известна със строгото си поведение и изключителни магически способности, друг аспект от нейния характер, който предизвика интереса на феновете, е нейната форма, в която тя може да се превръща, а именно - котка.

Мнозина се чудят в каква котка се превръща. Книгата и филмите я описват като шарена котка, така че благодарение на сайтът Excited Cats ще научим каква точно порода котка е тя, но няма да подминем и другите котешки персонажи - котката на Хърмаяни Крукшанс и котката на Филч мисис Норис.

Каква котка е професор Минерва Макгонъгол?

котка навънСнимка: iStock

Професор Минерва Макгонъгол е описана в книгите като превръщаща се в котка с цвят таби. Това е тип шарка на козината, а не конкретна порода. Като цяло в книгата се говори точно за такава котка, но не се споменава породата. 

Dogsandcats.bg

Каква котка котка е Крукшанс?

Крукшанкс е хибрид наполовина Книзъл, наполовина котка, собственост на Хърмаяни Грейнджър. Той играе важна роля в третата книга, „Хари Потър и затворникът от Азкабан“, и помага на Хари и приятелите му да разкрият мистериите около Сириус Блек. Във филмите Крукшанкс се играе от рижава Персийска котка.

Каква котка е г-жа Норис?

Г-жа Норис е лоялният котешки спътник на Аргус Филч, пазачът в Хогуортс, и тя често патрулира по коридорите заедно с Филч, действайки като допълнителен комплект очи и уши. Във филмите серия от котки от породата Мейн Куун изиграват ролята.

Любопитни факти при заснемането на филмите за „Хари Потър

котка навънСнимка: iStock

  • Котката, която е играла професор Минерва Макгонъгол, избягала по време на снимките, но за щастие се върнала няколко дни по-късно.
  • Във филмите можете да видите, че Крукшанкс страда от препълване на слъзния канал, което е често срещан проблем за Персийските котки поради плоските им лица.
  • В книгите г-жа Норис е описана като мършава и малка, но породата Мейн Куун е една от най-големите котки, често тежаща около 10 килограма или повече. Според докладите няколко котки е трябвало да играят ролята на г-жа Норис, тъй като котките често не са сътрудничали или да били незаинтересовани по време на снимките.
  • Роулинг разкрива, че нейната истинска котка е вдъхновила героя на Крукшанкс. Котката е много интелигентна и изглежда е имала специална способност да усеща и разпознава подозрителни или ненадеждни индивиди.

Котките често се свързват с мистерия, независимост и интуиция. В много култури те са символи на мъдрост и магия. Тези качества резонират с характера на Макгонъгол, който е мъдър и интуитивен и притежава необикновени магически способности.

Вижте още:

Каква порода котката е Гарфийлд?

9 породи котки, които могат да се открият в оранжев цвят

Виж още