Какво чуват котките

котка у дома Снимка: iStock

М ъркащите приятели понякога са неразбрани същества. Може да ги намерите да стоят в ъгъла и да гледат стената, да се държат така, сякаш преследват нещо, което го няма, или да тичат из къщата, сякаш виждат призрак. Истината е, че котките нямат магически способности, но техните сетива са доста различни от нашите. Слухът на котка, например, усилва звуците и ухото им се завърта, за да им даде ясна слухова картина за неща, които хората не могат да чуят.

Как работи слухът на котките

котка у домаСнимка: iStock

Формата и разположението на ушите на котката позволяват тя да чува изключително добре. Външното ухо на мъркащите животни е голямо, изправено и с форма на конус. Формата на външното ухо на котката, улавя звуковите вълни и ги насочва през ушния канал към тъпанчето. Ушната мида се контролира от 30 мускула, които ѝ позволяват да се върти на 180 градуса. Кучетата например имат около 18 мускула, които контролират ушната им мида.

Котките могат да контролират ушите на всяко ухо независимо, което означава, че могат да завъртят всяко ухо, за да определят източника на шум. По-дълбоката и по-заострена форма на фуниите на ушния канал на котката звучи по-дълбокои по-ефективно в ухото.

Dogsandcats.bg

Какво могат да чуят котките?

котка у домаСнимка: iStock

Котешкото ухо може да усили звуковите вълни два или три пъти за честоти между 2000 и 6000 цикъла в секунда, известни също като херц (Hz). Нормалният честотен диапазон на слуха за хората е от 20 до 20 000 херца. В децибели хората могат да чуят нормален звуков диапазон от 0 до 180 dB, въпреки че всичко над 85 dB се счита за силно и потенциално вредно.

И хората, и котките започват своя звуков обхват на слуха при около 20 Hz, но гальовните приятели могат да чуват честоти много по-високи от нас и много по-високи от кучетата. Диапазонът на слуха на котката за звуци от 70 dB SPL (ниво на звуково налягане) се простира от 48 Hz до 85 000 Hz. За сравнение, кучетата могат да чуват до 67 000 херца. Ние, хората, можем да уловим звуци до 20 000 херца.

Мъркащите приятели са способни да чуват много по-високи звуци до 1,6 октави над човешкия диапазон и една октава над това, което могат да чуят кучетата. Здрава котка може да чуе шум четири или пет пъти по-далеч от хората. Не само това, те са толкова умели ловци, че ако котка е на около метър от източника на звук, тя може да определи местоположението на звука с точност до няколко сантиметра само за шест стотни от секундата.

Глухота и слепота при белите котки

Когато говорим за слух при котките няма как да не подминем темата за белите котки и проблема им със слуха. Съществува общоприето вярване, че белите котки се раждат или слепи, или глухи, или и двете. Истината е, че те нямат по-висока честота на наследствена слепота, отколкото котките с други цветове. Има обаче шанс синеоките бели котки да са по-склонни към глухота. Въпреки това - около 60% от тях действително могат да имат проблеми със слуха.

котка у домаСнимка: iStock

В случай че мяукащият приятел е с едно синьо око - вероятно ще има проблем със слуха само от същата страна, където се намира окото. „Виновникът“ за това положение е генът, който е отговорен за бялата козина.

Въпреки това - белите котки със сини очи са едни от най-предпочитаните в цял свят и има защо. Тези приятели са много красиви! Също така - животът с глуха котка или такава с проблеми със слуха не е по-различен. Трябва да сте сигурни, че държите домашния любимец у дома, защото навън може да се нарани, тъй като няма да чуе идваща опасност. Също така - трябва да измислите други команди и начини, по които да комуникирате с гальовния приятел.

Виж още