Какво представляват котките от породата Савана

порода Савана Снимка: iStock

Д ори и да не сте чували за породата Савана, тя бързо набира популярност в цял свят и най-вече в социалните канали, където може да откриете тези гальовни приятели често разхождани на каишка. С дългите си крака и козина на тъмни петна, тези поразителни котки привличат вниманието навсякъде, където се появят. Те също са изненадващо подобни на кучета и обичат да носят топка или играчки, което ги прави още по-симпатични.

Ето някои неща, които може би не знаете за тези изключително очарователни котки:

1. Въпреки името си, първата Савана котка идва от САЩ

Според Асоциацията на котките Савана, Бенгалски развъдник със седалище в Пенсилвания, се грижи за мъжки сервал. Оказва се, че той се е чифтосал с домашната Сиамка и тя забременява. В резултат на това се ражда коте, което кръщават Савана.

Савана привлича интереса на много други животновъди, които през годините започват да развиват породата.

Dogsandcats.bg

2. Саванските котки имат различни поколения

порода СаванаСнимка: iStock

Саванските котки изглеждат така, сякаш имат диви предци, но истината е, че те са доста далеч от истинската дива котка в Африка. Дори котките от поколението F1 Савана— кръстоска между Сервал и домашна котка — нямат толкова див външен вид. Всъщност саванските котки са известни с това, че са ориентирани към хората и приветливи.

Развъдчиците категоризират саванските котки по различни поколения (напр. F1, F2, F3 и други) въз основа на това колко далеч са от първоначалното кръстосване на Сервал и домашна котка. Въпреки че саванските котки от по-ранните поколения обикновено са по-големи, всяка Савана котка може да варира по размер. Най-големите могат да тежат до 9-10 кг, което е повече от теглото на някои малки кучета.

Едно от най-смелите неща за Савана е тяхната цена. Котките F1 Савана са почти винаги най-скъпите, отчасти защото на животновъдите струва няколко хиляди долара, за да закупят родителите на коте F1.

3. Саванските котки не са законни навсякъде

порода СаванаСнимка: iStock

Има някои спорове около тази порода. Държавите изпитват затруднения да категоризират Савана котките като екзотични или домашни животни. В резултат на това различните щати например имат различни закони относно собствеността на тези гальовни животни.

4. Котката Савана не е типичната котка

Саванските котки имат много малки странности. Те обичат да играят и обичат водата. Те също така имат изключително ясно мяукане и са известни с това, че са много приказливи, когато искат внимание.

Въпреки че всички котки обичат да скачат, Саванските котки могат да скачат абсурдно високо. Някои могат да скочат на доста над 1 метър. Също така характерът им може да е малко буен, поради дивата кръв във вените и може да изискват много игри, забавление и движение, за да изразходват енергията си.

Виж още