Какво се случва, ако не подрязвате ноктите на котката си

подкъсяване на котешки нокти Снимка: iStock

К ато собственици на котки, ние знаем, че редовното грижа за козината и външния вид е важно, за да поддържаме нашите котенца здрави и да изглеждат по най-добрия начин. Въпреки че много котки се научават да толерират и дори да се наслаждават на разресването на козината, те може да са по-малко склонни да приемат други части от този процес, като например подрязване на ноктите. И така, какво се случва, ако не отрежете ноктите на котката си?

Отговорът зависи от това колко добре котката успява сама да поддържа ноктите си къси. Израсналите котешки нокти могат да причинят много проблеми както на вас, така и на вашето коте. В тази статия ще обсъдим някои от рисковете от това да оставите ноктите на вашата котка да станат твърде дълги и ще предложим съвети как да направите процеса на подрязване на ноктите по-гладък.

подкъсяване на котешки ноктиСнимка: iStock

Как ноктите на котката стават твърде дълги

Подобно на човешките и кучешките нокти, котешките растат постоянно. За разлика от кучетата и хората обаче, котките също прекарват много време в драскане с тези нокти. Мъркащите животни драскат, за да маркират своята територия и да поддържат ноктите си остри и здрави.

Dogsandcats.bg

В зависимост от това какво използва вашата котка като повърхност за драскане, те може да свършат прилична работа, като поддържат ноктите си относително къси. Ако случаят е такъв, може да не е проблем, ако не режете ноктите. Въпреки това трябва често да проверявате дължината им, за да избегнете всякакви някои усложнения и дискомфорт.

Какво се случва, ако ноктите на вашата котка станат твърде дълги?

В случай че ноктите на гальовния приятел са твърде дълги, те рискуват да се закачат и евентуално да се скъсат на килима, дивана, стола... или други тъкани. Дългите, остри котешки нокти е по-вероятно да наранят човек или друго животно, ако котката се притесни си или играе твърде грубо. Котешките драскотини могат да ни причинят главоболие (особено ако котката не е ваксинирана и обезпаразитена и излиза навън) особено при деца, възрастни хора или хора със слаба имунна система.

В екстремни случаи ноктите на вашата котка могат да станат толкова дълги, че да повлияят на способността ѝ да ходи нормално. Израсналите нокти също могат да се изкривят и да се врежат в възглавничките на лапите на котката, причинявайки болка и потенциално да доведат до инфекция.

подкъсяване на котешки ноктиСнимка: iStock

По-възрастните котки или котките с наднормено тегло с намалени нива на активност е по-малко вероятно да поддържат ноктите си къси сами. Следете особено внимателно ноктите на вашата котка, ако попадат в някоя от тези категории.

Съвети за подрязване на ноктите на вашата котка

Колкото по-рано може да научите мяукащия приятел с рязането на ноктите - толкова по-добре. Подгответе малкото коте отрано, като го запознаете с докосването и държането на лапите му. Преди да използвате нжиците за нокти, отделете няколко минути, за да запознаете вашия домашен любимец с устройството и да му позволите да го подуши.

За по-възрастните котки може също да се наложи да отделите известно време, за да ги научите да свикнат с този процес. Предложете лакомства или други награди, за да помогнете на котката да създаде положителни асоциации около докосването на лапите. След като котката ви позволи да боравите с лапите им, свикнете с усещането, че натискате леко, за да се покажат ноктите, а след това и с тяхното изрязване.

Когато дойде време за подстригване, настанете котката си удобно в скута си или при друг доверен човек, който ви помага. Работете бавно и спокойно, като давате на гальовния приятел лакомства. Първите пъти може да не успеете да изрежете всички нокти и да правите това на почивки. Постепенно тя ще свикне с това и успявате да изрежете ноктите от един път.

подкъсяване на котешки ноктиСнимка: iStock

Не бързайте с котката си и не я наказвайте за лошо поведение по време на подрязване на ноктите. Това само ще затрудни работата ви следващия път. Ако се затруднявате да подстрижете безопасно ноктите на котката си, вашият ветеринарен лекар или гумър може да свърши работата вместо вас и да ви даде допълнителни съвети как да подходите следващия път у дома.

Вижте още:

5 често срещани проблема с котешките лапи и как да подходим

Какви инструменти са ми необходими при грижата за външния вид на котката

5 причини, поради които котките имат нужда да драскат

Виж още