Камъни в бъбреците при котки

котка ветеринар Снимка: iStock

Т върди се, че котки, които развиват клъстери от кристали, камъни в бъбреците или в пикочните пътища, страдат от състояние, наречено нефролитиаза. Бъбрекът се състои от хиляди нефрони, всеки от които се състои от кръвоносни капиляри и поредица от тръби, през които тече филтрирана течност, докато се произвежда урина. Тръбите на нефрона се вливат в канали, през които тече урината; тези канали в крайна сметка навлизат в бъбречното легенче и тръба, през която преминава урината. Бъбречните камъни или фрагменти от бъбречни камъни също могат да преминат през тази система от тръби, което причинявайки сериозни усложнения.

И кучетата, и котките са податливи на камъни в бъбреците. При някои мъркащи животни обаче, това зависи и от породата. Персийските и Сиамските котки например, са по-предразположени към това състояние.

Камъни в бъбреците при котки - симптоми

Много гальовни животни с камъни в бъбреците нямат видими признаци на заболяването, т.е. нефролитите често не се откриват, докато не се направи диагностично изследване за други медицински проблеми. Все пак, някои симптоми, които могат да се появят, включват кръв в урината, повръщане, повтарящи се инфекции на пикочните пътища, болезнено затруднено уриниране и често уриниране. Други симптоми могат да се появят, но варират в зависимост от местоположението и вида на камъните.

котка ветеринарСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Имайте предвид, че някои нефролити може да са „неактивни“; което означава, че те не са инфектирани, не се увеличават прогресивно и не причиняват обструкция или клинични признаци. Неактивните камъни в бъбреците може да не изискват отстраняване, но трябва да се наблюдават периодично (чрез анализ на урината например) за всякакви промени.

Причини за появата на камъни в бъбреците при котките

Съществуват редица причини и рискови фактори, които могат да допринесат за развитието на нефролитиаза, като например пренасищането на образуващи камъни материали в урината на котката. Други потенциални причини включват повишени нива на калций в урината и кръвта, диети, които водят до високо (алкално) pH на урината и повтарящи се инфекции на пикочните пътища.

Поставяне на диагноза и лечение на котката

Ветеринарният лекар ще извърши анализ на урината на мъркащия приятел, като може да се наложи и преглед с ултразвук. Ако се установи наличието на камъни в бъбреците, трябва да започнете лечение.

Много котки, диагностицирани с неактивни камъни в бъбреците, могат да бъдат лекувани у дома с подходящо лечение, приложено за разтваряне на камъните. Необходима е и корекция на диетата на котката, като вашият ветеринарен лекар ще ви препоръча подходящи храни и бъдещи прегледи, които ще са необходими, за да следите състоянието. В по-тежки случаи, може да се изисква незабавно отстраняване на камъните в бъбреците с операция.

Тъй като камъните в бъбреците са склонни да се появяват отново, рутинното наблюдение е от съществено значение. Повечето ветеринарни лекари препоръчват прегледи на всеки три до шест месеца, в зависимост какво е състоянието на гальовния спътник. Ако вашата котка е предразположена към нефролитиаза, специални храни и диета могат да бъдат ефективни за предотвратяване на образуването на камъни в бъдещ момент.

Вижте още:

Видове инфекции на пикочните пътища при котки

5 често срещани заболявания на котките, които се влияят от храненето

Виж още