Кое е „другото“ коте в огледалото

котка в огледало Снимка: iStock

М акар и ние да възхваляваме тези мъркащи животни и да се възхищаваме пред тяхната грация, красота и мистерия, те самите със сигурност не се чувстват по същия начин. Като собственик на котка, не може да не сте виждали как те реагират когато се погледнат в огледало – или игнорират напълно образа отсреща или „полудяват“. Няма как да не се зачудим - гальовните животни разпознават ли се в огледалото?

Тест - какво виждат котките когато се погледнат в огледало

Дали животните могат да разпознаят себе си е предмет на множество изследвания, а за повечето представители няма ясен отговор и до ден днешен. Проблемът не е, че мъркащите животни са „глупави“, а по-скоро до това какви са когнитивните способности на техния вид.

Разпознаването на собствения образ е доста сложна концепция, която може би не е в природата на повечето животни.

Dogsandcats.bg

Новородените ни бебета също не успяват да се разпознаят и нямат представа как изглеждат, но това се променя когато те навършат ориентировъчно една година.

Учени провеждат опити с различни животни, за да разберат доколко разпознават себе си. Тестът, който те осъществяват се състои от сигнал, който те дават на животното – точка или две в някакъв цвят (представете си го като лазер) върху част от тялото, като обаче тази точка е видима само през огледало. Ако животното види отражението си и докосне непознатата точка върху тялото си – това означава, че се разпознава в огледалото, вижда, че има точка върху тялото си и иска да я докосне.

Сред животните, които се представят най-добре на теста са различни видове маймуни. Котките не реагират на изображението си, което показва, че едва ли осъзнават себе си или как изглеждат.

Реакциите им са или на пълен игнор на изображението пред тях, или се опитват да „погледнат“ зад огледалото, за да видят къде е „другото“ животно, което стои срещу тях. Смешните клипове в интернет ни представят точно това – мъркащ приятел, който сякаш се бие или драска с друг такъв в огледалото. Някои от тях пък задействат агресивно или защитно поведение, тъй като мислят, че от другата страна има друг гальовен представител, който не е приятелски настроен.

котка в огледалоСнимка: iStock

„Провалът“ на котките, а и на повечето животни не е изненадващ, защото много същества просто не знаят как изглеждат. Котките и кучетата, например, разчитат на други сетива, за да комуникират и осъзнават света около тях – най-вече чрез миризми.

Науката до момента доказва, че котките и повечето животни не си казват „Това съм аз!“ когато се погледнат в огледалото. Макар, че котките изглеждат мъдри животни, особено когато ни гледат с огромните си загадъчни очи, ако домашният ви любимец крачи напред-назад пред огледалото, той най-вероятно не се възхищава на лъскавата си козина, която току що е сресал, а се чуди – коя е тази друга котка и какво прави на моя територия.

Вижте още:

6 начина, по които котката ви комуникира с вас

Защо котките мяукат

Виж още