Често срещани причини за лош дъх при котките

котка се прозява Снимка: iStock

М ожем спокойно да завиждаме на котките за тяхната безупречна хигиена. Едно много голямо предимство на тези животни е, че те се самопочистват. Това прави грижите за тях минимални и свеждащи се предимно до разресване на козината. Котките се мият не само, за да поддържат хигиената си, а и защото в природата те трябва да заличават миризмите си с цел да не ги открият по-големи хищници.

Тези приятели не миришат на нищо определено, така че ако усетим от тях някакво лошо ухание - това със сигурност е знак, че трябва да ги наблюдаваме и да проверим с ветеринар. Има различни причини, поради които бихме могли да усетим лош дъх от котешките ни спътници и ще ги обдъсим в настоящата статия.

Причини, поради които котката ви може да има лош дъх

Съвсем логично - проблемите със зъбите са най-често срещаната причина, поради която можете да усетите неприятна миризма, идваща от устата на мяукащия ви спътник:

  • Натрупване на плака и зъбен камък

Плаката съдържа много бактерии. Тези бактерии отделят серни съединения, които миришат неприятно. За да се отстранят от зъбите на гальовния домашен любимец - трябва ветеринарен лекар да извърши процедурата по почистването им.

Dogsandcats.bg
  • Абсцес на корена на зъбите

Тъй като абсцесът нараства по размер, обикновено се вижда подуване на лицето на котката, близо до мястото на засегнатия зъб. Образува се гной, която се оттича около зъба и в устата на котката, причинявайки лош дъх. В повечето случаи засегнатият зъб ще трябва да бъде изваден.

  • Респираторни вируси

Един от тези вируси, калицивирусът, често причинява язви на езика, които могат да причинят неприятни миризми.

  • Тумори в устната кухина

Тъй като туморът расте, части от него могат да се заразят и да започнат да се разпадат, което води до неприятна миризма. Повечето орални тумори при котки имат лоша прогноза, тъй като когато мяукащият спътник започне да показва признаци, че има проблем в устата, туморът се е развил твърде много и лечението става трудно (понякога дори невъзможно).

котка при ветеринарСнимка: iStock

Други състояния също могат да бъдат отговорни за лош дъх

С напредването на възрастта на котките бъбреците им започват да отслабват и способността им да филтрират токсините от кръвния поток се нарушава. Дисфункцията на нивото на токсини в кръвта се повишава и котките могат да развият проблеми, при които урина да попадне в кръвта. Това може да доведе до лош дъх. Често мяукащите приятели с подобен проблем могат да развият язви в устата си.

Диабетът също е състояние, което може да допринесе към лошия дъх на котките. Някои представители могат да имат не непременно лоша миризма в дъха си, а сладка. И все пак, дори и миризмата да не е лоша, това не означава, че мъркащият ни приятел е в добро състяние.

Как се лекува лошият дъх

Както при повечето медицински проблеми, идеалният начин за лечение на проблем е предотвратяването му. Тъй като проблемите със зъбите са най-честата причина за лош дъх при мяукащите животни - препоръчва се стоматологична домашна грижа.

  • Мийте зъбите на котката според препоръки на ветеринар
  • Диета с хубава храна
  • Зъбните лакомства също биха могли да бъдат от полза

Имайте предвид, че често собствениците на котки бъркат нормалния котешки дъх (особено след като са се нахранили) с лош. Не бива да забравяме, че котешката храна мирише силно, така че е нормално скоро след като котката ни е хапнала риба или друго месо - да не мирише особено приятно докато не се измие и оближе старателно.

Вижте още:

Как да измия зъбите на котката ми

Интересни факти за котешките зъби

3 често срещани зъбни заболявания, от които страдат котките

Виж още